Directorii Loteriei Romane nu si-au publicat declaratiile de avere pe site-ul de Internet al institutiei, desi sint obligati sa completeze asemenea declaratii. Discretia lor e explicabila: presedintele Loteriei, Nicolae Cristea, a incasat in 2004 o leafa de 5,2 miliarde de lei.

Monitorul Oficial nr. 414/07.06.2005, unde au fost publicate ultimele declaratii de avere ale directorilor Companiei Nationale Loteria Romana (CNLR), scoate la iveala agoniseala celor care conduc Loteria si salariile grase pe care acestia le-au incasat in 2004. Lider detasat la toate capitolele este directorul general al CNLR, Nicolae Cristea.

El a cistigat in 2004 un salariu lunar de 433 milioane de lei, de zece ori mai mult decit incaseaza lunar, in prezent, presedintele sau premierul tarii. Cristea si sotia sa detin 10,8 hectare de teren la Ghermanesti, Ciolpani si Saftica.

Sotii Cristea au cumparat doua apartamente in Bucuresti - unul de patru camere, cu o suprafata de 100 de metri patrati, iar celalalt de trei camere, cu o suprafata de 60 de metri patrati - si si-au construit doua case de vacanta, una la Moeciu de Jos (250 de metri patrati suprafata) si alta la Snagov (210 metri patrati suprafata).

Ei au bijuterii de aur in valoare de peste 5.000 de euro si tablouri a caror valoare depaseste suma de 10.000 de euro. Cristea are depozite bancare in valoare de 50.000 de euro si 30.000 de dolari si doua conturi in care se afla 4,35 miliarde de lei. Plasamentele si investitiile sale depasesc valoarea de 20,6 miliarde de lei.

Cristea a contractat in 2004 un credit de 185.000 de euro, pe care trebuie sa-l returneze la sfirsitul lui 2009. Sotia lui Cristea, Coleta, a cistigat, in urma cu doi ani, 177 milioane de lei, adica 14,7 milioane de lei lunar. Sotii Cristea au mai incasat 88 de milioane de lei pe seama unor chirii.

Directorii executivi - lefuri de miliarde

George Stan, directorul Directiei Resurse Umane, a incasat in 2004 un salariu de 3,1 miliarde de lei. Are doua apartamente in Bucuresti si o casa. Detine 5 hectare de teren si doua masini, o Dacia si o Skoda. Stan are active financiare de 1,9 miliarde de lei si 40.000 de euro.

Sorin Croitoru, directorul Directiei Relatii Externe, Administrativ si Protocol, a cistigat in urma cu doi ani o leafa de 2,3 miliarde de lei pe an. Are un teren de 735 de metri patrati la Banesti si o casa in Bucuresti. Are doua masini - un Volkswagen si un Seat - si active financiare de 1,1 miliarde de lei si 30.000 de euro.

Ion Cornea, directorul Directiei Financiar-Contabilitate, a incasat in 2004 din salarii doua miliarde de lei. Are o casa in comuna Pantelimon, o Dacia si active financiare de 1,4 miliarde de lei. Olga Ciocan, directorul Directiei Centrul de Calcul, a primit o leafa de 1,8 miliarde de lei. Are un apartament in Bucuresti si depozite bancare de trei miliarde de lei.

Ecaterina Deaconu, directorul Directiei Comercial, a incasat si ea aproape doua miliarde de lei. Detine doua apartamente, doua masini (Dacia si Skoda) si 43.400 de metri patrati de teren la Ciolpani si Corabia. Are depozite bancare de 101.000 de euro si plasamente de 150 de milioane de lei. Adrian Albu, directorul Directiei Marketing, a incasat in 2004 aproape doua miliarde de lei.

Are peste 2.000 de metri patrati de teren la Provita si Snagov, un apartament in Bucuresti si o casa de vacanta la Snagov, a carei valoare de impozitare este de 320.000 de euro. Este proprietarul unei barci, al unei salupe si are depozite bancare de 1,8 miliarde de lei.

„Salariul directorului Loteriei este exagerat"

Intrebat de ziaristi ce parere are despre salariul de citeva miliarde de lei al directorului Loteriei Romane, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri: „Este un nivel care nu poate fi justificat, pentru ca Loteria Nationala este o intreprindere la care statul are capital 100%. Salariul este exagerat".

In comparatie cu lefurile fabuloase ale celor din conducerea Loteriei, functionarii simpli, cei din spatele ghiseului, cistiga doar citeva milioane de lei lunar. „Salariul nostru de incadrare este, acum, de 5-6 milioane de lei. Avem un plan de incasari, ce difera de la luna la luna. Salariul il luam in functie de incasari.

Daca nu facem planul, atunci luam salariul minim pe economie (3,3 milioane de lei - n.r.)", ne-a declarat o functionara a Loteriei. •

Topul lefurilor conducerii Loteriei pe anul 2004

Nicolae Cristea, director general – 5,2 miliarde de lei

George Stan, director „Resurse Umane" – 3,1 miliarde de lei

Sorin Croitoru, director „Protocol" – 2,3 miliarde de lei

Ion Cornea, director „Financiar-Contabilitate" – 2 miliarde de lei

Ecaterina Deaconu, director „Comercial" – 1,96 miliarde de lei

Adrian Albu, director „Marketing" – 1,95 miliarde de lei

Olga Ciocan, director „Centrul de Calcul" – 1,8 miliarde de lei.

Articol integral in Cotidianul