Cecenia a revenit sub puterea Moscovei, iar „operatiunea antiterorista" din aceasta republica s-a incheiat", a proclamat liderul de la Kremlin, in cadrul unei conferinte de presa extraordinare la care au fost acreditati 1.000 de jurnalisti.

„Puterea este complet formata in Cecenia, procesul este terminat, iar republica a reintrat sub autoritatea Constitutiei ruse", a spus Putin in timpul conferintei, care a abordat o gama larga de subiecte, transformand evenimentul rarisim intr-un fel de raport despre starea natiunii.

Presedintele rus s-a folosit de acest prilej pentru a se rafui cu liderii din Ucraina si Georgia, tari care in ultimele saptamani au avut probleme cu alimentarea cu gazele livrate de Gazprom.

Putin si-a exprimat convingerea ca atitudinea presedintelui georgian Mihail Saakasvili, care acuza Rusia de santaj, este contrara intereselor poporului gruzin, in timp ce ucrainenii au fost avertizati ca vor plati gazul furat din conducta care le traverseaza tara.

Racheta ruseasca sparge scutul american

Pe plan extern, Vladimir Putin s-a folosit de intalnirea-maraton cu presa, care a durat peste trei ore, stabilind un nou record, pentru a lansa o serie de atacuri la adresa Statelor Unite, afirmand, printre altele, ca Rusia nu se teme de scutul antiracheta construit de americani deoarece armata rusa este dotata cu o noua generatie de rachete capabile sa penetreze apararea americana.

Noile rachete de care, potrivit lui Putin, nu dispune nicio alta tara, sunt hipersonice si capabile sa-si schimbe cursul, pacalind sistemul antibalistic american.

In ceea ce priveste situatia din Orientul Mijlociu, liderul rus a spus ca ajutoarele pentru palestinieni trebuie sa continue, adaugand ca victoria Hamas in recentul scrutin reprezinta „o lovitura foarte dura pentru eforturile americanilor" in regiune.

Putin catre criticii sai: Ptiu!

Vladimir Putin nu a ocolit intrebarile referitoare la criticile occidentale conform carora administratia rusa aluneca spre dictatura, luandu-i in batjocura pe cei care emit astfel de avertismente. Putin i-a numit „sovietologi inraiti", cu care nu merita sa discuti pentru ca ei nu fac oricum decat lucrul pentru care au fost platiti.

„Nu am pentru ei decat o singura replica: ptiu!", a spus presedintele. In ceea ce priveste delicata si mult-discutata chestiune a succesorului sau, Putin s-a multumit sa spuna ca decizia apartine in intregime electoratului. La Moscova si nu numai apar periodic zvonuri potrivit carora Putin cauta o modalitate pentru a obtine un al treilea mandat.

Razboiul din Irak continua

Presedintele George W. Bush s-a folosit de traditionalul discurs despre starea natiunii, pronuntat marti in fata Congresului SUA, pentru a incerca sa revigoreze increderea poporului in conducerea sa, in conditiile in care sondajele de opinie arata ca mai bine de jumatate din americani sunt nemultumiti de prestatia sa si de situatia din Irak.

Desi si-a propus sa abordeze si o seama de probleme interne, cum ar fi reforma sistemului de sanatate si preturile mari ale combustibililor, o buna parte din discursul lui Bush s-a axat pe razboiul din Irak, pe care administratia americana insista sa-l includa in campania antiterorista.

Articolintegral in EVZ