Stabilirea si mentinerea artificiala a pretului actiunilor Rompetrol inca din prima zi de tranzactionare la bursa, aceasta este prima acuzatie adusa de procurori in dosarul Rompetrol, scrie Gandul. Pentru prieteni, Dinu Patriciu a vandut ieftin si a rascumparat scump, scrie Romania Libera. Judecatoarea lui Patriciu: tot mai multe coincidente, scrie EVZ.

Mesaje codificate intre Patriciu, Stephenson si Pantis, pentru manipularea bursei

preluare Gandul

Stabilirea si mentinerea artificiala a pretului actiunilor Rompetrol inca din prima zi de tranzactionare la bursa, aceasta este prima acuzatie adusa de procurori in dosarul Rompetrol.

Potrivit acestora, lucrurile s-au desfasurat astfel: in 7 aprilie 2004, ora 08.30, Cerasela Rus, trader BVB al SSIF Alpha Finance SA, transfera din contul Rompetrol, in vederea vanzarii la Bursa de Valori Bucuresti, un numar de 1.600.000.000 actiuni emise de catre SC Rompetrol Rafinare SA (simbol RRC).

Transferul a fost efectuat fara sa existe o autorizare a clientului SC Rompetrol SA, in conditiile in care, conform contractului de intermediere, SSIF se obliga sa execute doar instructiunile clientului.

La doar cateva minute dupa acest transfer- suntem inaintea inceperii sedintei de tranzactionare - George Stephenson, imputernicit al Rompetrol, ii spune lui Collin Hart, imputernicit al unei companii cipriote, Saltville Ltd., ca Rompetrol va vinde un pachet de actiuni RRC la pretul de 116 lei/actiune.

Ca urmare, la ora 10 si cateva minute, in prima zi de tranzactionare a actiunilor RRC, Hart lanseaza un ordin de cumparare pentru 1.000.000.000 actiuni RRC la pretul de 116 lei/actiune.

Dupa alte patru minute, adica la ora 10:14, Stephenson transmite spre executie un ordin de vanzare la acelasi pret de 116 lei/actiune, pentru un volum de 1.499.675.0000 actiuni. Ambele ordine au fost preluate de catre un agent al SSIF Alpha Finance, Aldea Florin, care le-a introdus in sistemul de tranzactionare.

Volumul foarte mare si pretul identic al celor doua ordine de sens contrar au determinat, asa cum a mentionat si BVB, fixarea si afisarea pretului potential de deschidere la pretul de 116 lei, cu doar cateva secunde inainte de incheierea sesiunii de predeschidere.

Ordinele altor clienti, amanate ca sa reuseasca operatiunea Patriciu- Stephenson

Din documentele Parchetului mai rezulta ca, in prima zi de tranzactionare, au avut loc operatiuni cu actiuni RRC, efectuate in baza unor intelegeri anterioare intre conturi predeterminate, in cadrul unei ,,operatiuni" coordonate de George Stephenson si Dinu Patriciu.

Executarea acestei operatiuni a fost cunoscuta, protejata si asigurata de catre un angajat al SSIF TVM SA, Claudiu Simulescu, care a amanat executarea unor ordine de tranzactionare ale altor clienti ai SSIF TVM SA, pe care le-a executat numai ulterior finalizarii operatiunii stabilite de Patriciu si Stephenson.

Potrivit dosarului aflat la Parchet, Simulescu i-ar fi spus lui Patriciu: ,,Am ceva probleme cu clientii, deoarece nu am acceptat sa intre nimeni pana nu s-a finalizat operatiunea noastra. S-au cam suparat cativa, dar asta e, ca doar nu era sa stricam noi, sa ne dam cu stangul in dreptul".

Conturi de intermediere alimentate de Patriciu pentru „unii apropiati"

Asa cum a rezultat din materialul probator, in deschiderea sedintei de tranzactionare din 07.04.2004, pentru actiunile RRC, Stephenson impreuna cu Hart Collin au mai lansat, tot prin intermediul lui Aldea Florin, de la SSIF Alpha Finance, ordine de vanzare si, respectiv, cumparare pentru volume foarte mari de actiuni RRC, la acelasi pret de

116 lei/actiune. Ordine care au avut ca prim efect mentinerea si fixarea artificiala a pretului de deschidere, controland transferul unor pachete foarte mari de actiuni RRC intre conturi din cadrul grupului de interese asociat Rompetrol, la preturile dorite si stabilite de catre acestia.

Aceasta interventie a avut, in opinia procurorilor, efecte negative asupra formarii libere a pretului de piata pentru actiunile RRC, dar si "efecte directe si grave" asupra perceptiei investitorilor si increderii acestora in integritatea pietelor reglementate.

Mai mult, anterior primei zile de tranzactionare la BVB a actiunilor RRC, Dinu Patriciu a deschis si alimentat cateva conturi de intermediere, pentru cativa apropiati, pentru a asigura desfasurarea operatiunilor de tranzactionare cu actiuni RRC intre aceste conturi, in prima zi de tranzactionare si ulterior.

Intra in scena Sorin Pantis si Camelia Voiculescu

De asemenea, Dinu Patriciu mai e acuzat ca, alaturi de Stephenson si fostul ministru al Comunicatiilor, Sorin Pantis, a introdus in mod concertat ordine de vanzare si cumparare pentru a fixa artificial limitele intre care urmau sa se execute tranzactiile.

Astfel, Stephenson si Patriciu sunt acuzati ca stabileau modul de actiune, dupa care ii comunicau lui Pantis informatii cu privire la preturile la care sa fie lansate ordinele de vanzare si cumparare.

In actele Parchetului se arata ca cei 3 foloseau mesaje codificate cand se refereau la identitatea persoanelor ce urmau a fi implicate.

"Spre exemplificare, in cadrul pregatirii operatiunilor, pentru sedinta din data de 20.04.2004, in dimineata aceleiasi zile, invinuitii stabilesc, printre altele, lansarea in interesul grupului a unor ordine de cumparare pentru 100 milioane actiuni RRC la pretul de 590 lei, in acest sens urmand a fi folosit ,, F’’.

In acelasi timp, inculpatul Patriciu Dan Costache comunica invinuitului Pantis Sorin ca grupul de interese urmeaza sa lanseze un ordin de cumparare la pretul de 590 lei si in acelasi timp unul de cumparare la 770 lei, cu scopul de a-i lasa «in offsaid» si «sa se joace prin curte»", se arata in materialul procurorilor.

Astfel, in 20 aprilie 2004, la ora 10:01 a.m., prin intermediul lui Florin Aldea, de la SSIF Alpha Finance si prin traderul BVB Cerasela Rus, clientul Saltville Ltd.– Cipru, reprezentat prin Hart, lanseaza un ordin de cumparare pentru 100 milioane actiuni RRC la pretul de 590 lei.

In cadrul aceleiasi sedinte a mai introdus ordine de tranzactionare si Camelia Voiculescu, in volum impresionant; vanzare 10 milioane actiuni RRC la 730 lei prin SSIF Rombell.

Articol integral in Gandul

Pentru prieteni, Dinu Patriciu a vandut ieftin si a rascumparat scump

preluare Romania Libera

Problema in acest moment se pune daca printre cei care au cumparat cantitati mari de actiuni, la pretul de 116 ROL/actiune, au fost persoane care au beneficiat de informatii cum ca pretul va atinge acel minim.

De asemenea, se pune intrebarea de ce si cine a sprijinit ulterior cresterea pretului catre 500 si mai tarziu 700 ROL/actiune. Acum toata lumea despre care se stie pana in prezent ca a fost implicata in aceasta tranzactie se spala pe maini si incearca sa puna totul pe seama hazardului si a inspiratiei de moment.

Daca dovada detinerii de informatii confidentiale se poate face cu greu, se pot identifica insa relativ usor conturile pe care s-au cumparat cantitatile mari de actiuni si operatiunile realizate pe aceste conturi de-a lungul timpului, in sistemul BVB existand inregistrarile electronice ale tuturor operatiunilor realizate.

Articol integral in Romania Libera.

Judecatoarea lui Patriciu: tot mai multe coincidente

preluare EVZ

EVZ a dezvaluit ieri ca familia judecatoarei din cazul "Patriciu" a primit, printr-o fundatie, o sponsorizare guvernamentala de 100 de milioane de lei, in aceeasi perioada in care premierul era mentionat intr-unul dintre dosarele "Rompetrol". Replica

Ce spune guvernul

Fragmente din dreptul la replica al purtatorului de cuvant al guvernului:

• "Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu nu a finantat nicio judecatoare si nici vreo fundatie a norei judecatoarei Maria Tripadus (...)

• "Daca fundatia la care faceti referire a accesat un program al ANSIT (É), atunci responsabilitatea pentru acest lucru revine exclusiv institutiei respective, care trebuie sa respecte procedurile si prevederile legale (...)"

• "Speculatiile lansate de autorii articolului la adresa primului-ministru sunt, asadar, tendentioase si constituie un proces de intentie. Ele tes o intriga care nu are nicio legatura cu realitatea, ori reinterpretarea unor situatii."

• "Cat priveste formula evaziva ca "dintre cei 22 de judecatori de la Sectia I Penala a Tribunalului Bucuresti, unul a fost ales sa judece cererea de arestare a lui Dinu Patriciu", va informez ca, potrivit procedurii legale, la inceputul fiecarui an se face o programare pentru judecatorii de serviciu la arestare (...) In momentul programarii, judecatorii nu stiu ce dosar vor primi la judecata."

Ieri, toti cei implicati au negat orice intentie de a crea un cerc de interese. Totusi, un parlamentar din Comisia juridica declara, pentru EVZ, ca, desi e posibil ca sumele primite sa nu aiba legatura cu cazul, banuiala publica de conflict de interese poate fi un motiv de recuzare a judecatoarei.

Maria Tripadus este judecatoarea care a respins arestarea lui Dinu Patriciu.

Vlad Popa: "Banuiala publica, motiv de recuzare"

Totusi senatorul PNL Nicolae Vlad Popa, membru in Comisia juridica, sustine ca judecatoarea nu se mai poate ocupa de dosar. "Aceste dezvaluiri reprezinta un motiv de recuzare si se poate face o noua cerere in acest sens. Recuzarea se poate face si pe motiv de banuiala publica.

Este posibil ca sumele primite de rudele doamnei judecatoare sa nu aiba nicio legatura cu cazul, dar este necesar sa nu existe niciun semn de intrebare care sa aduca o imagine negativa asupra justitiei", a spus el.

Articol integral in EVZ.