Razboiul mondial al sexelor

Perspective. Europencele pot avea o slujba, dar nu si o cariera. Cel putin asa reiese dintr-un studiu realizat de Organizatia Internationala a Muncii (International Labour Organisation).

Pare imposibil, dar aceasta este realitatea. Revista "Time" a publicat aceste concluzii intr-un articol pe tema "Egalitatea sanselor - Un mit sau realitate?". "Este un mit", spun ei.

In ciuda iluziilor despre egalitatea sanselor intre barbati si femei in ceea ce priveste cariera, care circula in tarile din Uniunea Europeana, batranul continent nu este un loc potrivit pentru femeile care vor functii de conducere.

Suprimarea talentului feminin

Datele releva ca, in timp ce in SUA femeile detin 45% din functiile de conducere - politicieni, manageri in toate domeniile de afaceri -, in statele Uniunii Europene, situatia este pe dos. In Anglia, procentul femeilor care detin aceste functii este de 33%. Suedia, considerata o tara model in egalitatea intre sexe, are un procent si mai mic, de 29%. In Italia si Germania, femeile lideri sunt in proportie de 18% si respectiv 27%.

Aceste statistici spun mult atat despre piata de munca din Europa, care se poticneste in politicile de binefacere ale statelor si politicile de conducere ale marilor corporatii, cat si despre atitudinea fata de femei. Problema nu este ca europencele sunt obligate sa devina casnice, ci faptul ca Europa nu este capabila sa profite de intregul potential al muncii femeilor.

Insa, pana la urma, ele reprezinta 57% din forta de munca din UE, ce-i drept o cifra mai scazuta decat in SUA - 65% -, dar nu dramatic de mica. Cu atat mai mult cu cat majoritatea persoanelor de sex feminin din UE sunt absolvente ale unor institutii de invatamant superior.

Dreptul de a fi mama

O alta concluzie a studiului o reprezinta faptul ca Europa "ucide" posibilitatea ca o femeie sa detina o functie de conducere, cu "dreptul de a fi mama". Un drept pastrat cu sfintenie, in mod ironic, de politicile de intrajutorare pentru viitoarele mame.

Indemnizatiile oferite mamelor, dar si subventiile venite de la stat le descurajeaza pe femei sa-si doreasca o cariera intr-un anumit domeniu. Prin toate aceste politici menite a le tine departe de munca, Europa iroseste talentul feminin.

Nu numai ca femeile isi ies din mana dupa o lunga perioada de absenta de la munca, dar exista si posibilitatea ca ele sa nu se mai intoarca la serviciu. Vinovate de aceasta realitate nu se fac doar guvernele, ci si marile corporatii care nu s-au adaptat schimbarilor vremurilor.

Putine sunt cele care ofera un program flexibil care sa le usureze femeilor calea de a face si o cariera, dar si de a avea o familie.

Compromisuri pentru familie

Studiul releva insa si faptul ca nici femeile din UE nu sunt tocmai nevinovate. Ele tind sa se conformeze cu slujbe cu jumatate de norma, care sunt mai putin apreciate si mai prost platite. Cele care vor insa sa lupte impotriva discriminarii se confrunta cu legi care-i favorizeaza pe angajatori.

"Trebuie sa avem mai multe femei pe piata muncii", spune comisarul european pentru munca si afaceri sociale, Vladimir Spidla. Insa angajatorii sunt dispusi sa ia pe cineva de care se pot folosi multi ani si care nu are nevoie de prea mult timp liber.

"A fi o potentiala mama devine de multe ori un obstacol pentru femei cu anumite functii si slujbe, iar aceasta este un fapt in toata Europa", afirma Manuela Tomei, sociolog pentru Organizatia Internationala a Muncii.

Graviditatea, interzisa

O femeie care-si doreste un copil este considerata incapabila de a detine o functie de conducere. A-ti da verigheta jos de pe deget la un interviu pentru o slujba este ceva comun in tarile din UE. "Perspectiva unei familii apare in discutie la toate interviurile pentru un loc de munca", spune Sasha Buehler pentru revista "Time".

"Am avut potentiali angajatori care m-au pus sa le promit ca nu voi ramane insarcinata", adauga ea.

Astfel de intrebari pot duce angajatorul in fata instantei judecatoresti in Statele Unite ale Americii, insa nu si in Europa. Rezultatul este un sistem in care cele mai multe femei lucreaza, dar putine se bucura de mobilitate pentru a-si construi o cariera. S-a ajuns ca ele sa fie excluse din domeniile competitive, in care exista perspectiva unei avansari.

Romancele, atrase de cariera

Evolutie. In Romania, situatia femeilor care doresc o cariera tinde sa se indrepte mai degraba catre ceea ce se intampla in Statele Unite ale Americii si nicidecum catre ce se intampla in UE.

Romeo Cretu, senior consultant pentru firma HRD-Dezvoltare Resurse Umane, este de parere ca la noi exista domenii in care femeile fac cariera. "De exemplu, in resursele umane cei mai multi manageri sunt femei. Unii chiar foarte buni. Un alt exemplu, din alt domeniu si oarecum singular, este Liliana Solomon, de la Connex, care a venit pe postul de CEO (director executiv)", spune el.

Cretu este de parere ca si in Romania mai exista inca domenii considerate apanajul barbatilor, insa spune ca este vorba de inertie si ca lucrurile se vor schimba. "Este vorba de timp. In primul rand trebuie ca din ce in ce mai multe femei sa-si asume un rol de conducere, dar si ca proprietarii companiilor sa capete incredere in capacitatile de lideri ale femeilor", spune el.

"Eu stiu cel putin doua-trei firme de IT in care directorii sunt femei si altele in care in spatele deciziilor patronilor stau sotiile. De multe ori femeile prefera sa conduca din umbra", adauga Romeo Cretu.

Meserii pentru femei

"Asa cum spunea celebrul guru al managementului, Tom Peters, "femeile sunt mai buni manageri decat barbatii"", concluzioneaza Romeo Cretu.

Cristina Fedorovici, consultant pentru ADVICE Leadership Management Consultants, este si ea de acord cu el. "Nu stiu daca la noi sansele ca o femeie sa aiba o cariera sunt chiar 50%, insa ce va pot spune este ca femeile sunt din ce in ce mai bine vazute in functiile de conducere.

In urma cu patru-cinci ani, in momentul in care primeam vreo cerere de la un angajator pentru recrutarea de personal pentru o cariera ce inainte era strict destinata barbatilor, se stia ca nu se vor femei. Acum nu mai conteaza daca este femeie sau barbat", spune ea.

Articol integral in EVZ