Ca sa faci bani, iti trebuie bani. Ai venit cu o idee care poate schimba lumea sau cel putin industria de profil. Ai un plan de afaceri. Poate ca deja ai scris un nou software sau ai un prototip gata construit. Tot ce iti mai trebuie acum sunt acel cateva mii de "verzisori" sau cateva zeci de mii de "verzisori" pentru a pune afacerea pe picioare.

"Verzisorii" stau ca un obstacol in calea fericirii tale si ai nevoie de un "inger pazitor", adica de un investitor care sa creada in reusita ideii tale.

In cazul firmelor care se infiinteaza de la zero, ingerii sunt investitori individuali care ofera acel capital necesar pornirii. Ingerii joaca un rol esential, intervenind acolo unde bancile nu vor sa riste.

De cele mai multe ori, ingerii sunt membrii ai familiei, care isi risca toata agoniseala pentru o afacere ce toeretic ar putea insemna un nou inceput pentru toti. Dar ce te faci cand familia, prietenii, cunoscutii nu te pot ajuta?

Cel mai cunoscut caz al unui inger care a schimbat fata afacerilor, este cel al co-fondatorului companiei Andy Bechtolsheim care a "pariat" 100.000 de dolari pe ideea unor tineri entuziasti, Larry Page si Sergey Brin, care au crezut cu tarie in Google. Restul este istorie.

Unde sunt ingerii mei?

1.Cauta ingerii aproape de casa

Atunci cand o tanara companie are mai mult optimism decat bani, prietenii si familia sunt deseori cei care umbla la carnetul de cecuri. Familia si prietenii te cunosc si din fericire cred in tine. Imprumutul lor este conceput ca o investitie in tine. Dar aici exista un pericol.

Nu vrei sa il asculti timp de 20 de ani pe varul Vasile care iti reaminteste cum ti-a dat el banii de Logan nou-nout, ca tu sa ii faci pe praf cu ideea ta geniala.

Trateaza-ti familia si prietenii ca pe niste parteneri de afaceri. Stabileste foarte clar daca banii primiti se vor constitui intr-un imprumut in cash sau de acei bani vor primi o cota parte din actiuni. Totul trebuie sa fie clar si un avocat plus notar nu strica deloc!

Prietenii si familia se vor simti mai putin vulnerabili, daca iti investesti proprii bani, alatrui de ei. Adica sunteti toti in aceeasi oala.

Articol integral in Banii Nostri