Notiunea de „cool" le-a fost intii aplicata actorilor, ca apoi sa ajunga in vocabularul mondial. Specialistii de la TCM au revenit la definitia initiala si au compus un top al celor mai memorabile replici de acest gen.

Cuvintul „cool" a migrat din engleza pentru a deveni un compliment international. Tocmai pentru ca adolescentii se chinuie din rasputeri sa il capete, programul TCM a proiectat pentru martie o succesiune de filme dedicata celor mai „cool" barbati din istoria cinematografiei. Pentru tinerii de azi, termenul desemneaza un individ bine lumit, cu o competenta sociala ridicata.

TCM se intoarce insa la definitia clasica: „o imbinare unica de carisma, stil, sarm si stapinire de sine, carora li se adauga eleganta". O astfel de caracterizare le este adecvata unor monstri sacri ai cinematografiei ca James Dean, Humphrey Bogart, Frank Sinatra, John Wayne sau Michael Caine. Programul insa nu se limiteaza la a prezenta interpreti „cool", ci extinde calitatea si asupra rolurilor.

Top de replici

Astfel de actori sint imposibil de ordonat in functie de cit de „cool" e fiecare, dar se poate alcatui un clasament al unor astfel de replici. Ceea ce au si facut specialistii de la TCM. Pe ultimul loc se situeaza cea mai recenta replica din clasament, anume din filmul „Jerry Maguire" (1996). Repetarea lui „Sa vad banii!", pe diverse tonuri si intonatii, i-a adus interpretului Cuba Gooding jr.

un Oscar la categoria „Cel mai bun actor intr-un rol secundar". „Doamna Robinson, dumneavoastra incercati sa ma seduceti", afirma in 1967 un Dustin Hoffman socat de avansurile primite de la potentiala sa soacra, in lungmetrajul „Absolventul". Aceasta replica, de pe locul 9, nici macar nu trebuia rostita de Hoffman, ci de Robert Redford, prima optiune a producatorilor filmului.

Al optulea enunt „cool" vine de la o pelicula care are termenul in titlu. „Aici avem o problema de comunicare", sustine Strother Martin, partenerul rodat al lui Paul Newman din filmul „Cool Hand Luke". Agentul super-secret James Bond apare de doua ori in top: pe locul 7 cu „Numele meu e Bond. James Bond", dar si pe 4 cu „Amestecata in shaker, nu in pahar".

Intre acestea, isi face loc Arnold Schwarzenegger, care, in pofida puternicului sau accent tirolez, a ramas in memoria cinefililor cu „Ma voi intoarce" din „Terminator", dar si un alt dur al Hollywoodului: Clint Eastwood. Replica lui din clasament apare in „Intoarcerea inspectorului Harry" (1983). „Hai, fa-ma fericit", spune politistul in timp ce se preface ca impusca un ostatic.

Articolul complet in Cotidianul