Avertizarile meteorologice arata ca ploile vor continua pina la sfirsitul acestei saptamini, riscul unor inundatii – posibil mai mari decit cele de anul trecut – fiind destul de ridicat. In aceste conditii, guvernul a inceput sa ia masuri pentru a face fata situatiei. Totusi, realitatea pe teren, in unele judete din sud-vestul tarii mai ales, este mai grava decit reiese din informatiile oficiale.

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat miercuri ca in acest moment nu exista probleme in privinta inundatiilor, dar ca autoritatile sunt in stare de alerta, prognoza meteorologica pentru urmatoarea perioada raminind una "ingrijoratoare".

Blaga, impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Mediului, a organizat o intilnire de lucru cu prefectii pentru a analiza masurile care au fost luate in ce priveste apararea impotriva inundatiilor.

Ministrul de Interne a anuntat ca acum nu mai sunt probleme cu inundatiile, dar ca mai sunt 151 de localitati fara energe electrica si 63 de retele electrice de tensiune cazute.

Potrivit ministrului, singurele localitati afectate de inundatii au fost in judetele Mehedinti si Dolj, insa "interventia prompta a autoritatilor" a condus la reducerea pagubelor produse de calamitate.

Pe de alta parte insa, premierul Calin Popescu Tariceanu a recunoscut luni, in cadrul videoconferintei cu prefectii din toata tara, ca exista diguri la care lucrarile de refacere nu s-au finalizat.

In urma videoconferintei, Guvernul a vrut sa se asigure ca autoritatile locale iau masurile care se impun pentru gestionarea situatiilor produse de fenomenele meteorologice.

Premierul a declarat ca a primit o informare de la Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, conform careia lucrarile de reparatie a amenajarilor hidrologice au fost realizate. Tariceanu a admis ca mai pot exista diguri la care lucrarile de refacere nu s-au finalizat.

"Este important ca toate lucrarile si amenajarile hidrologice de prevenire a inundatiilor sa fie puse la punct, sa fie verificate. Cer tuturor prefectilor sa ne atentioneze daca in urma inundatiilor de anul trecut si a distrugerilor care au avut loc sunt lucrari hidrotehnice care nu au fost reparate", a afirmat primul-ministru.

Datele oficiale prezentate de Guvern la nivelul judetului Dolj aratau ca aici sunt afectate de inundatii 25 de localitati. In plus, sunt 98 de persoane evacuate, carora le sunt asigurate conditii de locuit si hrana se arata.

Pe de alta parte, in Mehedinti, inundatiile sunt prezente in 22 comune, 52 de case, iar 360 de gospodarii si anexe gospodaresti sunt afectate. Peste 150 de persoane au fost evacuate, iar trei sate sunt izolate, a precizat prefectul de Mehedinti.

Departe de ochii guvernului insa, in judete, situatia a fost mai serioasa. Conform unor date de la Inspectoratele judetene pentru Situatii de Urgenta (ISU) obtinute de Hotnews.ro, 40 de localitati din judetul Dolj au fost afectate de inundatii, peste 2.000 de case si gospodarii se afla acum sub ape, iar circa 8.000 de hectare de teren agricol au fost calamitate.

Raportul ISU pentru Mehedinti arata ca precipitatiile abundente din ultima perioada au produs pagube mult mai mari decit cele anuntate oficial. Apele au invadat doua municipii, doua orase, 26 de comune, mii de persoane au fost evacuate, iar 2664 de hectare de

teren agricol sunt compromise.

La videoconferinta, prefectii din judetele calamitate au declarat in fata premierului ca fac fata situatiei si ca s-a actionat prompt si eficient.

Contrar celor afirmate de reprezentantii guvernului in teritoriu, la Mehedinti mai intai s-a mobilizat Crucea Rosie, organizatie care i-a ajutat pe sinistratii adapostiti in scoli si gradinite cu 50 de saci de dormit, 50 de paturi si tot atatea lenjerii de pat.

Abia apoi prefectura a intervenit, intr-o prima transa, cu 500 de sticle de apa minerala, 500 de paini si 450 de conserve de pateu de ficat.

La o zi dupa revarsarea apelor, autoritatile judetene si conducerea Apelor Romane Mehedinti sustin ca primarii nu si-au facut datoria si nu au consolidat digurile. Mai mult, marti seara, din 24 de comune verificate de Prefectura, doar in jumatate era asigurata permanenta.

Prognoza meteo pentru urmatoarea perioada ramine una "ingrijoratoare". Guvernul a discutat de aceea miercuri diferite modalitati de interventie in caz de inundatii, fiind stabilite, de asemenea, masuri pentru reducerea pagubelor in astfel de situatii.

Una dintre aceste masuri vizeaza stramutarea populatiei din zonele inundabile, decizie care urmeaza sa fie legiferata.