Uniunea Europeana a publicat o lista neagra cu 92 de companii aeriene carora li se interzice sa opereze in spatiul aerian al UE din cauza ca nu respecta standardele internationale.

Majoritatea acestor companii aeriene isi au sediul in Africa. 50 sunt inregistrate in Republica Democratica Congo, 14 in Sierra Leone si sapte in Swaziland.

Lista poate fi accesata online si urmeaza sa fie improspatata - cel putin - la fiecare trei luni.

Decizia este urmarea unei propuneri facute anul trecut cand mai bine de 500 de oameni au murit in intreaga lume in urma accidentelor de avion.

De acum inainte, companiile care sunt interzise intr-un stat membru al UE, vor fi interzise in toata Uniunea, plus Norvegia si Elvetia.

Liniile aeriene pot cere sa fie scoase de pe lista.

'Uniunea Europeana are acum o strategie coerenta in ce priveste interzicerea unor linii aeriene,' a spus Jacques Barrot, comisarul european pentru transport.

'Aceasta lista neagra va tine companiile dubioase departe de spatiul aerian european. Ne vom asigura astfel ca toate companiile care opereaza in spatiul aerian european indeplinesc cele mai inalte standarde de securitate.'

Dl Barrot a mai spus ca - desi multe dintre companiile aflate pe lista neagra nu operau in Europa - lista 'preintampina' aparitia unor probleme.

Articol complet BBC