Ucrainenii au ales ieri un nou Parlament. Asa cum vesteau sondajele din ultima perioada, victoria pare sa apartina partidului lui Viktor Ianukovici, cunoscut pentru apropierea sa de Kremlin.

Rezultatele exit-poll-urilor au produs insa o mare supriza, asezand formatiunea presedintelui Viktor Iuscenko abia pe locul trei, in urma celei conduse de fostul prim-ministru, Iulia Timosenko, demisa in urma cu un an in urma nenumaratelor acuzatii de coruptie.

Cotidianul considera ca, o data cu aceste alegeri, "portocaliul de Kiev vireaza spre rosu", in timp ce Gandul este de parere ca "revolutia portocalie e la un pas de falimentul total.

"Scrutinul crucial" anuntat de Romania libera este vazut de Jurnalul National ca o "umilinta pentru partidul lui Iuscenko.

Portocaliul de Kiev vireaza spre rosu

La Kiev, sondajele dadeau aseara un avantaj considerabil, cu 33%, partidului pro-moscovit condus de Viktor Ianukovici. Pe locurile doi si trei s-au clasat formatiunile fostilor aliati ai Revolutiei Portocalii conduse de presedintele Iuscenko si fostul premier Iulia Timosenko.

Aseara, rezultatele exit poll-urilor efectuate la inchiderea urnelor au confirmat victoria Partidului Regiunilor condus de Viktor Ianukovici cu 33,3% din voturi, potrivit unuia din sondaje, iar in cel de-al doilea cu 27,5, urmat de Blocul Iulia Timosenko cu 22,7%, in primul exit poll cu 21,6% din sufragii, iar pe cel de-al treilea loc, Partidul „Ucraina Noastra", formatiunea care il sustine pe

actualul presedinte al tarii cu 13,5 in primul sondaj si cu 15,5 in cel de-al doilea.

Surpriza Iulia

Daca pentru formatiunea lui Ianukovici rezultatele exit poll-urilor de duminica au confirmat sondajele anterioare, surpriza a venit din partea partidului fostului premier Iulia Timosenko, acesta devansind „Ucraina Noastra" a lui Iuscenko. Blocul Iulia Timosenko era creditat initial cu 16% din sufragii si pare a fi obtinut in jur de 22%.

Pentru Iuscenko, alegerile de duminica au fost o confirmare in plus ca il asteapta o perioada de negociere a unei coalitii care sa contracareze majoritatea obtinuta de Partidul Regiunilor, pro-moscovit.

Intoarcerea fiului risipitor

Cunoscut lumii intregi drept protectorul oligarhilor din regimul autoritar al presedintelui Kucima, Ianukovici este omul agreat si sustinut de Kremlin. Putin este vizibil deranjat de orientarea vestica a politicii lui Iuscenko, iar Ianukovici constituie un pretext ideal pentru reafirmarea intereselor ruse in regiune.

Reintoarcerea sa in politica ucraineana, dupa umilirea aplicata de Iuscenko, pe durata Revolutiei Portocalii, are consecinte dramatice pentru evolutia Ucrainei.

Daca pina acum Iuscenko a incercat sa apropie tara de concertul european, sa o stabileasca pe un curs ireversibil in ceea ce priveste integrarea in NATO, numarul de voturi pe care Partidul Regiunilor l-a primit ieri complica situatia politica din Ucraina.

Citeste articolul complet in Cotidianul

"Revolutia portocalie", la proba alegerilor

Alegatorii ucraineni s-au prezentat ieri la urne pentru a desemna un nou parlament in cadrul unui scrutin considerat a fi un test pentru liderii revolutiei portocalii de la sfarsitul anului 2004.

Sondajele preelectorale le-au dat mari emotii responsabililor de la Kiev, aratand ca populatia nu prea este dispusa sa le dea nota de trecere. Pentru cele 450 de locuri ale parlamentului s-au inscris in cursa 45 de partide, astfel ca buletinele de vot au fost uriase si era destul de complicat sa-ti gasesti candidatul in puzderia de nume.

Analistii spun insa ca doar cinci, maximum sapte partide vor intra in noul parlament, care, in baza modificarilor constitutionale intrate in vigoare la inceputul anului, va avea puteri sporite.

In joc este soarta unui popor de 47 de milioane de oameni, multi dintre ei dezamagiti de scandalurile si acuzatiile reciproce de coruptie dintre conducatorii revolutiei, dar si de faptul ca, in afara unei apropieri de vest, acestia nu si-au dus la indeplinire promisiunile.

Pensiile si salariile bugetarilor au fost majorate, insa ucrainenii nu prea au avut timp sa se bucure, preturile, in special cele la alimentele de baza, crescand haotic.

Cresterea economica a inregistrat un modest 2,6% anul trecut, mult sub nivelul de 12,1% din 2004, iar investitorii straini stau in expectativa din pricina instabilitatii politice.

Tranzitie si coruptie

Totodata, coruptia continua sa ramana o problema grava. Oamenii de rand sunt nemultumiti ca, in loc sa ia masuri serioase impotriva coruptiei, liderii "portocalii" au preferat sa se certe intre ei, acuzandu-se unii pe altii de afaceri necurate. Scandalurile au culminat in septembrie anul trecut cu demiterea premierului Iulia Timosenko de catre vechiul ei tovaras de revolutie, Viktor Iuscenko.

Nemultumirile populatiei si certurile din tabara portocalie au fost prompt speculate de opozitia pro-rusa, condusa de Viktor Ianukovici.

Considerat terminat din punct de vedere politic, dupa ce in 2004 a fost nevoit sa cedeze presedintia obtinuta in urma unui scrutin fraudulos lui Viktor Iuscenko, Ianukovici a realizat in ultimele luni o revenire spectaculoasa si va avea un cuvant greu de spus in perioada urmatoare.

Indiferent care va fi verdictul urnelor, observatorii straini apreciau ieri ca presedintele Iuscenko se poate mandri cu faptul ca primele alegeri postrevolutionare s-au desfasurat intr-un cadru democratic, la standarde occidentale.

In tara s-au aflat peste 2.000 de observatori internationali, care nu au avut obiectii privind derularea campaniei electorale si s-au aratat increzatori ca nu se vor inregistra fraude semnificative.

Citeste articolul complet in EVZ

Revolutia portocalie, la un pas de faliment total

„Mortul politic" Viktor Ianukovici – pe care adversarii sai „portocalii" credeau ca l-au ingropat definitiv acum 16 luni – pare aproape sa-si transforme Partidul Regiunilor in cea mai importanta forta politica din parlamentul de la Kiev, in urma alegerilor de ieri din Ucraina.

Toate sondajele dinaintea votului dadeau partidul lui Ianukovici drept castigator, cu circa 30 la suta din voturi.

La mare distanta urma formatiunea „Ucraina Noastra" a presedintelui Iuscenko, cu 17 la suta, apoi, cu un procentaj apropiat, blocul fostului premier Iulia Timosenko, demisa in septembrie anul trecut in urma unor scandaluri de coruptie.

Pentru a obtine revansa, Ianukovici s-a bazat pe erorile adversarilor, facand si mici ajustari de strategie.

Nu l-a mai folosit pe Vladimir Putin ca agent electoral, promitand doar „gaz mai ieftin"; a invocat ajutorul lui Dumnezeu dupa ce a primit sprijinul, inclusiv financiar, al unor clerici ortodocsi; ba chiar a angajat consilieri de campanie americani, arata „Moscow Times".

In loc sa ameninte cu secesiunea Estului tarii, ca atunci cand a fost fortat sa paraseasca puterea, Ianukovici a promis „reconciliere, intre partea natiunii care a fost inselata (Vestul – n.r.) si partea adusa in genunchi (Estul)".

Fostul presedinte nu face nici un secret din faptul ca vrea refacerea relatiilor cu Rusia. De NATO nici nu vrea sa auda, in schimb va mentine Ucraina pe ipoteticul drum spre UE doar daca Rusia nu reuseste sa coaguleze o uniune economica similara.

Ianukovici nu va putea forma singur guvernul, ci doar printr-o coalitie cu partidul lui Iuscenko.

Presedintele nu a exclus o coalitie cu cel pe care il numea „criminalul Ianukovici", pentru ca numai astfel isi poate legitima puterea in zona de est a tarii si poate spera sa evite alte „razboaie" cu Moscova, precum cel de la inceputul anului, cand gazele rusesti au fost sistate, iar preturile – dublate.

Coruptia si incompetenta – groparii lui Iuscenko

In situatia actuala nu s-a ajuns in primul rand datorita implicarii FSB, ci din cauza incompetentei si a scandalului ce dezbina de mai bine de un an puterea portocalie de la Kiev.

Iuscenko se bucura de suportul popular a numai 20 la suta din ucraineni, fata de 70 la suta la apogeul „revolutiei portocalii", si este la cutite cu Iulia Timosenko, care, prin insistenta sa de a redeveni premier, pare sa submineze orice incercare de a reface vechea alianta. In plus, el nu are nici o solutie la criza prin care trece tara.

Dupa prabusirea economica din 2005, pe primele luni ale lui 2006, rata de crestere a fost cea mai mica din toata Europa estica, milionul de locuri de munca promis acum doi ani nu exista, libertatea presei nu a adus nici un pic de prosperitate, in timp ce credibilitatea eroilor „portocalii" s-a prabusit.

Esecul de la Kiev ar putea reverbera pana la Bucuresti

Tradarile permanente intre membrii coalitiei „portocalii" de la Kiev, incompetenta si acuzatiile de coruptie au dus la spulberarea mitului „revolutiei portocalii" in mai putin de un an.

In timp ce Iuscenko poza inca in victima a fostului regim, cu fata buhaita de dioxina, fiul sau incasa 100 de milioane de dolari (potrivit unor experti rusi) din vanzarea drepturilor de autor asupra revolutiei.

Citeste articolul complet in Gandul