Un saptamanal sarb sustine ca fostul comandant al trupelor sarbe din Bosnia, generalul Ratko Mladici, supranumit "calaul de la Srebrenica", i-ar fi transmis telefonic procurorului TPI Carla Del Ponte, aflata in biroul premierului sarb Vojislav Kostunica, faptul ca intentioneaza sa se predea in curand, relateaza Reuters.

Belgradul a negat in mai multe randuri ca ar sti unde se ascunde Mladici sau ca ar fi in contact cu el, insa Kostunica a dat asigurari de mai multe ori in ultimele saptamani ca solicitarea UE va fi satisfacuta in scurt timp.

Potrivit saptamanalului bosniac "Slobodna Bosna", care citeaza o sursa apropiata de premier, Carla Del Ponte, aflata in vizita saptamana trecuta la Belgrad, l-ar fi intrebat pe Kostunica de unde are siguranta ca-l va putea preda rapid Tribunalului Penal International de la Haga pe Mladici.

Spre marea ei stupefactie, Kostunica a pus mana pe telefon si l-a sunat pe fostul general, conectand telefonul la difuzor pentru ca Del Ponte sa poata auzi convorbirea.

Mladici, bolnav de cancer

Generalul Mladici ar fi spus ca intentioneaza sa se predea foarte curand, dar ca in prezent starea sa de sanatate este precara. Del Ponte a intervenit in discutie si i-a promis generalului ca va beneficia de cele mai bune ingrijiri medicale posibile.

Pe un ton sarcastic, Mladici a intrebat-o daca va primi aceleasi medicamente ca si Slobodan Milosevici, decedat in urma unei crize cardiace in celula sa de la Haga, dupa ce afirmase ca a fost otravit. Carla Del Ponte si-a exprimat regretul cu privire la acest deces, aratand ca nu era deloc in interesul ei ca Milosevici sa moara inainte de pronuntarea verdictului.

Ratko Mladici si-ar fi exprimat ulterior dorinta de a se preda nu in Serbia, ci in Republica Srpska, din Bosnia, pentru care si-a "varsat sangele de-a lungul anilor", adaugand ca va face acest lucru in urmatoarele doua saptamani. Potrivit surselor revistei "Slobodna Bosna", Mladici este bolnav de cancer si nu ar mai avea de trait decat cateva luni.

Negari de la Haga

"Este o nerozie. Nu e nimic adevarat", a declarat purtatorul de cuvant al Carlei del Ponte, Anton Nikiforov. El a aratat ca, din punct de vedere legal, procurorul nu avea posibilitatea sa discute asemenea subiect cu un acuzat.

Pe de alta parte, cu o zi inaintea publicarii acestor dezvaluiri, serviciul de presa al TPI anunta ca s-au primit asigurari ferme privind predarea lui Mladici. Serviciul de presa al premierului Kostunica nu a comentat articolul, ceea ce ar putea fi totusi interpretat ca o confirmare a faptelor descrise.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei