Coalitia de centru-stanga, condusa de Romano Prodi, si cea de centru-dreapta, a lui Silvio Berlusconi, s-au luptat pana la ultimul vot. In noaptea de luni spre marti a avut loc un fanstastic balet al cifrelor, cu multe rasturnari de situatie, care a tinut pe toata lumea cu sufletul la gura.

Echipa rosie, a lui Prodi, pornise cu un avantaj inca de la inchiderea urmelor, cand primele sondaje ii anuntau victoria. Echipa albastra a lui Berlusconi a asteptat o noapte intreaga in speranta ca din urna va iesi cine trebuie. In final, victoria stangii a prins contur.

Coalitia lui Romano Prodi a castigat alegerile pentru Senat, gratie voturilor din strainatate, dupa ce a obtinut o majoritate relativa in Camera Deputatilor, cu 25.224 voturi in fata celei conduse de Silvio Berlusconi.

Oricum, pentru italieni a fost, probabil, noaptea cea mai lunga, in conditiile in care primele sondaje realizate la iesirea de la urne erau infirmate de la ora la ora. Castigator luni, la ora locala 15.00, cand s-a terminat votul, Romano Prodi pierdea totul sase ore mai tarziu, pe masura ce se numarau buletinele.

Aproape de miezul noptii, "Il Professore" trecea din nou in fata lui Berlusconi. La trei dimineata, Romano Prodi a iesit sa le vorbeasca sustinatorilor stangii.

Marea de oameni adunati in Piata Sfintii Apostoli scanda: "Siamo coglioni, siamo coglioni!" – "Suntem dobitoci!" (Cuvantul "coglioni", care inseamna, pe langa dobitoci sau prosti, si "testicule", a fost folosit de Silvio Berlusconi, care a insultat astfel electoratul de stanga.) "Dragi prieteni, am invins! Vom guverna uniti timp de cinci ani!", a spus

Prodi, dupa care a desfacut o sticla de sampanie. Si ieri la pranz, "Il Professore" a anuntat ca are dreptul sa fie viitorul sef al guvernului, iar in centrul activitatilor cabinetului pe care il va conduce se vor afla "Europa si pacea".

"Va fi un guvern pentru toti italienii, chiar si pentru cei care nu au votat in favoarea noastra", a adaugat el. Prodi a tinuta insa sa sublinieze ca nu va ceda aliantei de centru-dreapta presedintia nici uneia dintre cele doua Camere ale Parlamentului.

Si, ca in orice democratie moderna, Prodi astepta ieri "un telefon din partea lui Silvio Berlusconi", care sa isi recunoasca infrangerea.

Lupta stransa, viitor incert

Prodi si-a proclamat victoria, bazandu-se pe rezultatele cvasidefinitive, pentru ca rezultatele finale se lasau inca asteptate.

Daca situatia din Camera Deputatilor pare destul de clara (coalitia de centru-stanga detine cel putin 340 dintre cele 630 de mandate, gratie unui sistem de premiere a invingatorului), in privinta Senatului lucrurile sunt mai complicate.

Presa italiana a anuntat ca, dupa numararea voturilor din strainatate, alianta de centru-stanga a obtinut o majoritate fragila in Senat, adica 158 dintre cele 315 mandate.

Astfel, stanga a castigat patru dintre cele sase mandate de senator pentru care au votat italienii din strainatate si va putea forma viitorul guvern.

Paradoxal, coalitia condusa de premierul in exercitiu Silvio Berlusconi a obtinut majoritatea voturilor pentru Senat, dar nu si majoritatea mandatelor, ca urmare a efectelor legii electorale, care a reinstituit sistemul proportional.

Articol integral in Gandul