CNA interzice televiziunilor sa mai difuzeze reclamele bancare mincinoase. Daca in 10 zile nu conving bancile sa prezinte spoturi cu prezentarea corecta a produselor, posturile tv vor fi amendate usturator. CNA a cerut bancilor sa elimine din reclame diferentele dintre informatiile scrise si cele verbale.

Informatiile scrise trebuie sa fie expuse suficient timp iar marirea corpului de litera sa fie suficienta pentru a putea fi citita usor. In cazul spoturilor pentru servicii bancare publicul trebuie informat ca pe langa dobanda bancara fixa mai exista si alte costuri.

Cu alte cuvinte publicul trebuie instiintat cat este valoare dobanzii efective, cea care include toate costurile pe care clientul trebuie sa le achite.

Cele cu spoturi interzise sunt Banc Post, ABN AMRO, BCR Leasing, Alpha Bank si OTP.

Unele banci anuntau in reclame niste dobanzi extrem de mici iar in subsol cu litere abia observabile aratau toate datoriile clientului. Altele spoturi incorecte anuntau doar ratele pe care trebuia sa le plateasca clientul fara sa pomeneasca nimic de dobanzile reale si de comisioanele care trebuiau platite.

Bancile s-au aratat contrariate de decizia CNA, spunand ca ele au respectat normele legale in vigoare privind publicitatea.