Biroul federal al FR de Box a votat in unanimitate ca Valentin Vranceanu sa preia provizoriu atributiile de antrenor coordonator al lotului olimpic de box, dupa demisia lui Francisc Vastag, pana la CE de la Plovdiv din luna iulie.

Biroul federal va incerca in perioada urmatoare sa-l convinga pe Feri sa revina, iar in caz contrar va cauta o alta solutie pentru conducerea lotului olimpic.

La sedinta Biroului federal de miercuri, deschisa jurnalistilor, au participat 11 din cei 14 membri, plus Ioan Dobrescu, secretar general, ca invitat.

Au lipsit Francisc Vastag, Leonard Doroftei si Adrian Fetecau. Rudel Obreja, presedinte FRB, a avut miercuri dimineata o lunga discutie telefonica cu Vastag, dar a esuat in tentativa de a-l face sa revina asupra demisiei.

Francisc Vastag ramane vicepresedinte al federatiei si se va ocupa de boxul profesionist, a precizat Rudel Obreja.

Valentin Vranceanu, aflat cu lotul olimpic in Turcia, isi va alege la revenire doi colaboratori, in conditiile in care si Traian Georgia si-a anuntat plecarea de la lotul olimpic.

Ioan Dobrescu a subliniat ca boxul romanesc se afla in criza, cu numai doi ani inainte de JO de la Beijing si ca va incerca sa-l convinga pe Vastag sa revina la lotul olimpic, asa cum a mai facut odata inainte de JO 2000 de la Sydney.

Rudel Obreja a admis ca a avut puncte de vedere diferite de ale lui Vastag, dar nu aceste divergente l-au facut sa faca pasul inapoi, ci problemele de indisciplina si de mentalitate ale boxerilor de la lotul olimpic.

''Avem toti o parte de vina. Am continuat o mentalitate gresita, ce dateaza dinainte de 1989, lucrul cu biciul, cu sportivi impinsi de la spate. Abaterile de indisciplina ale sportivilor in procesul de antrenament si alte lucruri sunt motivele care l-au facut pe Feri sa se retraga''.

Ioan Dobrescu sustine ca in acest moment lotul olimpic de box se afla in stare de disolutie si ca trebuie luate masuri rapide pentru ca boxul sa iasa din criza.

Secretarul general al COSR a propus ca pugilistii din lotul olimpic sa fie pusi sa semneze contracte cu clauza care stipuleaza ca in cazul trecerii la profesionism inaintea JO 2008, federatia va plati costurile cu pregatirea lor, fonduri ce vor reveni tot la FR Box, dar in segmentul juniorilor.

''Nu transformam lotul olimpic intr-o pepiniera a boxului profesionist. Ne intereseaza doar pregatirea pentru JO. Sper ca Vastag sa faca un pas inapoi. Nu e bine sa ne pierdem specialistii de marca, nu e timp de experimente''.

Dobrescu este de parere ca Romania a pierdut un tempo in pregatirea JO, din cauza problemelor marunte legate de orgolii si scandaluri la federatii importante, precum boxul, gimnastica, canotajul si atletismul.

''Timpul este clar impotriva noastra. N-avem un lot clar, cu sportivii si sansele lor la fiecare categorie, cu ce costuri, nici colectiv tehnic. Suntem in mare intarziere. Trecerea lui Vastag la boxul profesionist nu este o solutie, nu rezolva situatia. Romania are nevoie de el aici, la boxul amator.

FR de Box nu este gata sa se lanseze pentru JO 2008''. Oficialul COSR a reamintit ca medalia de bronz cucerita la JO 2004 este un ''scor marunt'' pentru valoarea FR de Box.

Bogdan Stoicescu, membru al Biroului federal, a avut o serie de remarci critice la adresa lui Rudel Obreja, pe care l-a numit dictator si stapan al federatiei. El i-a cerut demisia lui Obreja si inlocuirea lui cu Francisc Vastag. ''Ati luat tot, pana si presedintia Colegiului de arbitri.

Intre Vastag si dumneata, eu il aleg pe Vastag presedinte''. Stoicescu a acuzat si modul in care se face selectia la loturile nationale. ''La lot vin oameni dupa ureche, cei buni stau acasa''.

Problema restructurarii lotului olimpic a fost ridicata si de Ninel Damian si Iacob Mira, care sustin ca multi boxeri nu si-au dovedit valoarea in ultimii doi ani. Obreja nu crede ca stilul sau forte este criticat de toata lumea boxului, dar a promis ca in caz contrar va convoca o adunare generala extraordinara.