Interviu Hotnews.ro

Ion Radu Zilisteanu: "In doi ani preturile de pe piata imobiliara vor scadea"

de Vlad Telibasa     HotNews.ro
Joi, 4 mai 2006, 0:00


Foto: MixMedia.ro

Evolutia si dezvoltarea pietei imobiliare constituie un subiect care a dat nastere la opinii diverse, incat cu foarte mare greutate se poate trage o concluzie definitiva.
Despre aceasta piata haotica si instabila am stat de vorba cu Ion Radu Zilisteanu, director al grupului de firme Intermedias, presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare in perioada ’95-’99, si expert imobiliar din anul 1992.

Hotnews.ro: Raman investitiile in apartamente o afacere buna?
Ion Radu Zilisteanu: Da, in masura in care apartamentele sunt cumparate pentru exploatare prin inchiriere. Rezerva de crestere a pretului apartamentelor in blocuri vechi este extrem de mica, deci speculatiile sunt de ce in ce mai putin posibile.

Hotnews.ro: La ce evolutie de pret ne putem astepta in urmatorul an in cazul apaartamentelor si terenurilor?
I. R. Zilisteanu: Dupa parerea mea, in acest an si in urmatorul, media de crestere a preturilor va fi, in cazul apartamentelor, de maximum 5-8% pe an. In ceea ce priveste terenurile, cele intravilane au un potential de crestere de circa 25-30% in acest an, iar cele agricole de circa 35-40%.

Hotnews.ro: Tot romanul spera ca aderarea la UE va aduce un boom imobiliar. Experienta Ungariei contrazice acest lucru. Ce le recomandati proprietarilor?
I. R. Zilisteanu: Proprietarii trebuie sa se astepte la o scadere a preturilor, care va incepe in circa 2-2.5 ani, in functie de ritmul de investitii in constructii noi. Nu cred ca integrarea in UE va duce la un boom imobiliar, decit cel mult pe anumite segmente ale pietei, cum ar fi spatiile de birouri.

Hotnews.ro: Este justificat pretul apartamentelor construie inainte de ’89, in conditiile in care exista tot mai multe proiecte imobiliare in curs de desfasurare?
I. R. Zilisteanu: Pretul se formeaza pe orice piata din raportul cerere-oferta. Daca un pret se plateste, acest lucru inseamna ca s-au intilnit cererea si oferta. In acest caz, ce este justificat si ce nu? Preturile actuale si marirea lor in urmatorii doi ani denota o cerere mai mare decit oferta, cerere nesatisfacuta de constructiile noi.

Hotnews.ro:Obligativitatea reabilitarii termice a cladirilor va schimba ceva in piata?
I. R. Zilisteanu: Nu in mod semnificativ, dupa parerea mea.

Hotnews.ro: In afara zonei de nord a Capitalei, ce alte zone sunt sau vor deveni atractive?
I. R. Zilisteanu: Cu siguranta sudul are cel mai mare potential de crestere in ce priveste terenurile, intrucit preturile in aceasta zona au ramas cele mai mici din Bucuresti.

Hotnews.ro: Care este necesarul de locuinte in Romania?
I. R. Zilisteanu: Se apreciaza ca circa 1 million, dar asta in lipsa unor statistici oficiale.

Hotnews.ro: In cat timp va fi acoperit deficitul in actualul ritm de constructie?
I. R. Zilisteanu: Daca tinem cont ca statisticile oficiale iau in calcul constructia a 30 de mii de locuinte anual probabil ca vor mai fi necesari aproximativ 33 de ani pentru acoperirea cererii.

Hotnews.ro: Care sunt zonele cu cea mai mare cautare in acest moment, in cazul terenurilor?
I. R. Zilisteanu: In cazul Bucurestiului, sudul, in materie de case de vacanta Valea Prahovei si litoralul, in cazul terenurilor agricole, zona de sud-vest a tarii (in jurul Timisoarei).

Hotnews.ro: Care este raportul intre preturile din Romania si cele din tari precum Ungaria,Cehia si Bulgaria?
I. R. Zilisteanu: Preturile din tara noastra reprezinta circa 30-70% fata de preturile din Cehia si Ungaria, dar 110-140% fata de cele din Bulgaria.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3175 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Interviu imobiliar (Joi, 4 mai 2006, 18:39)

  Lazar Gabor [anonim]

  Buna! La ultima intrebare d-nul Zilisteanu greseste cand afirma ca preturile din Cehia si Ungaria sant cu 30-70% mai mari. Dimpotriva, ca agent imobiliar care am experienta in ambele tari (Romania si Ungaria), pot spune ca preturile au ajuns egale SAU chiar mai ieftine dincolo!!! Cazuri concrete stiu, in care s-au vandut apartamente in orasul Cluj, si s-a cumparat aceeasi suprafata de imobil, aproximativ aceleasi conditii in capitala Ungariei si cumparatorilor le-au mai ramas si niste bani... La fel: terenuri in sau la marginea Budapestei incep sa devina mai ieftine ca si cele din Bucuresti sau chiar ca si cele din orasele mari ale tarii: Cluj, Timisoara ... Preturile artificiale la imobile si terenuri la care s-a ajuns, au fost intr-adevar generate de cerere dar MAI ALES de speculatie in Romania! Aceasta este o diferenta f mare intre cele 2 piete din Ungaria, respectiv Romania in care am experienta imobiliara de cativa ani. Aceste preturi artificiale vor duce la o mult mai mica atragere a investitorilor imobiliari straini, care in statul vecin au investit cu mult mai mult atat cantitativ cat si calitativ decat in Romania. Si sant perfect de acord ca preturile trebuie sa scada la imobile in viitorul apropiat.
  Cu stima,
  L.O. Gábor A1 IMMOBILI Real Estate
 • 0 (0 voturi)    
  expert imobiliar (Joi, 4 mai 2006, 20:02)

  Radu [anonim]

  Piata imobiliara este sustinuta de cumparatori, cumparatori care depind de posibilitatile de finantare a achizitiei unei proprietati.
  Ai venituri - ai acces la credite - ai acces la achizitie. E normal sa fie asa niste preturi daca nivelul de impozitare e minimal. Sa vedem cat de usor se va castiga banul in viitor. Vom munci pe rupte pentru bani. Sunt curios cat impozit s-a platit pentru sumele aruncate pe piata imobiliara.
  Piata de aseaza in urmatorii 2 ani. Bancile nu vor finanta rebuturi,
  multi vor prefera chiriile, oamenii vor fi informati, se vor plati impozite si taxe mari. Acum e haos
 • 0 (0 voturi)    
  Un alt factor important (Joi, 4 mai 2006, 21:39)

  Raul Bugner [anonim]

  Consider ca un alt factor important, care ar putea afecta piata imobiliara este scaderea drastica natalitatii dupa 89. Practic in 2-3 ani datorita scaderii numarului de tineri in cautare de locuinte personale va scadea cererea pentru chirii si implicit pentru apartamente.
 • 0 (0 voturi)    
  Lectia de geografia, bat-o vina ! (Joi, 4 mai 2006, 22:09)

  Adrian [anonim]

  Il rog pe domnul expert Zilisteanu, sa ne enumere citeva zone sau localitati importante din partea de vest a Romaniei, deoarece am aflat de la domnia sa cu stupoare ca zona Timisoarei este sitata in partea de SUD-vest !
  Apropo, Drobeta Turnul Severin pe unde o fi situata ?
 • 0 (0 voturi)    
  SPECULATIE (Vineri, 5 mai 2006, 9:03)

  Care Este [anonim]

  Preturile imobiliare din romania nu sunt corelate cu realitatea economica. In mod istoric analizaind piata imobiliara a altor tari se poate observa ca in medie exista o strinsa corelare intre venitul mediu net pe familie si pretul mediu al unei locuinte. In Romania aceasta ratie indica o bula speculativa de proportii gigantice, diferenta intre un pret imobiliar sustenabil si pretul actual fiind alimentat in special de speculanti. Actiunile speculative in fond sunt o schema piramidala ce nu poate perpetua la infinit. Cu cit mai mare bula speculativa cu atit mai mult pretul va cadea sub pretul sustenabil econimic atunci cind ea se va sparge.

  Comentariul meu de mai sus se refera la preturi reale ajusate la inflatie. E foarte posibil ca in termeni reali sa ai un crah al preturilor imobiliare iar in termeni nominali sa ai doar o stagnare sau doar o mica crestere.
  • 0 (0 voturi)    
   Specula (Marţi, 12 februarie 2008, 14:20)

   Alien [anonim] i-a raspuns lui Care Este

   Ar fi interesant daca aceste cresteri speculative pe piata imobiliara nu ar mai putea fi sustinuta de mafia agentiilor, si asta din lipsa de cereri. Acum observ cum pretul unei locuinte vechi este practic cu 10-15% mai mic decat al unei locuinte noi in curs de finalizare. Cred ca un cumparator care are bani de o locuinta veche va face acel efort de 10-15% ca sa cumpere una noua chiar daca mai asteapta 0,5-1 an pentru a se muta. Mafia imobiliara ar trebui sa reflecteze la situatia asta si sa se reprofileze. In rest de cei marunti ca mine nu stiu cum se gandesc la un viitor in casa lor.
 • 0 (0 voturi)    
  bancile finanteza rebuturi (Vineri, 5 mai 2006, 9:37)

  George [anonim]

  Faptul ca bancile prefera sa finanteze rebuturi decat case noi este o alta problema. Daca te duci sa-ti iei un credit pentru constructia unei case, chiar intr-un complex, banca iti va spune cat de greu este si vei realiza ca banca nu prea vrea sa-ti dea un asemenea credit. In schimd daca te duci sa iei un credit pentru un jaf de apartament comunist , la suprapret, imediat ti se aproba. Vom vedea cine va pierde si cine va castiga.
 • 0 (0 voturi)    
  Va multumesc frumos pentru informare! (Vineri, 5 mai 2006, 11:00)

  deni [anonim]

  1. as fi curios sa stiu pe ce statistici se bazeaza dl Zilisteanu cind vorbeste despre preturi in Romania, Ungaria etc: in ce an sint ele efectuate, de catre cine, pe ce esantion (presupun ca este vorba despre locuinte comparabile, nu?) si ce metode de calcul al valorii au fost folosite;
  2. Daca in previziunile sale a luat in calcul factori nesemnificativi, cum ar fi:
  -faptul ca in Romania nu exista statistici oficiale cu privire la piata imobiliara, si nici metodologii de calcul a valorii de piata
  - Cresterea/descrestrea, imbatrinirea populatiei, modificarea nr de membri al familiei, migratie
  -modificarea veniturilor
  -evolutia creditului ipotecar/imobiliar
  -degradarea/uzura actualului fond de locuinte si gradul scazut de confort al celor existente
  -evolutia sectorului social de locuinte
  -trendul in constructii, preturi, taxe, legislatie
  -in general factori macroeconomici: cresterea economica, inflatia, somajul, rata dobinzii, etc
  • 0 (0 voturi)    
   Primul pas spre informare (Marţi, 12 februarie 2008, 14:28)

   Alien [anonim] i-a raspuns lui deni

   Daca mergeti careva sa cumparati un imobil vechi si intrebati din ce an este, in mod sigur nu vi se va spune cu exactitate anul, acte si date ce ar trebui sa existe oficial. Date ascunse cu buna stiinta. Daca schita apartamentului, metri patrati utili (nu contruiti!!!) si data de dare in folosinta ar fi obligatorii la prezentarea spre vanzare a unei locuinte, ar rezolva marile insuficiente de informare. Aici spun in special de deontologia "agentiilor" imobiliare care cer procent usturator la tranzactii. De ce se intarzie legea in acest domeniu?
 • 0 (0 voturi)    
  Bancile finanteaza rebuturile pentru ca sunt mai sigure decat constructiile noi (Vineri, 5 mai 2006, 11:58)

  Gabriel [anonim]

  Legislatia indoielnica, jungla care domneste in economia romaneasca si pasivitatea organismelor abilitate sa regleze mecanismele de piata determina bancile sa finanteze locuintele deja construite in defavoarea celor pe cale sa se construiasca. Daca finantezi un contract de construire a unei locuinte nu ai nici o siguranta ca locuinta se va construi.O locuinta se construieste in 1-2 ani timp in care se pot intampla multe: de la modificarea legislatiei pana la falimentul constructorului sau al unitatii creditoare. O locuinta "viitoare" are o intabulare provizorie cea ce o face foarte vulnerabila. In conditiile modificarii legilor proprietatii poti sa ai surpriza ca nu mai esti proprietar pe teren sau ca aproape oricine iti poate bloca proiectul in instanta. Concluzia este una singura: STATUL prin masurile legislative nu incurazeaza constructia de case ci speculatia aceluiasi fond imobiliar vechi si prafuit.Prefera sa castige repede, mult si fara bataie de cap din taxe de timbru decat sa incaseze mai incet dar durabil pe constructia de locuinte.Sincer cred ca nu isi vede interesul dar acest lucru ne afecteaza pe noi toti: cetatenii.
 • 0 (0 voturi)    
  Domnule Zilisteanu... (Vineri, 5 mai 2006, 18:16)

  Florin [anonim]

  ...va multumim pentru "parerile" exprimate,dar eu unul imi permit sa nu va mai cred.In ultima vreme s-au inmultit "specialistii" si "expertii" in domeniul imobiliar,care vin si incearca sa ne explice si sa ne convinga ca, vezi doamne, e normal ca un apartament sau o casa in Romania sa fie mai scumpe decit in alt oras occidental.Nu veniti cu argumente concrete,documentate,statistici bine facute,ci doar niste "impresii care nu valoreaza doi bani". .Dumneavoastra si colegii dumneavoastra ati manipulat piata in cel mai josnic mod cu putinta,de ani buni,si asta incercati sa faceti si acum.Preturile nu sint reglate de catre cerere si oferta decit intr-un mediu economic stabil.Ori asa ceva la noi nu exista.Exista doar speculanti,bani negri,si lacomie,inclusiv a unor legiuitori(iata si explicatia de ce nu se reglementeaza in mod legal functionarea acestei piete imobiliare)...S-au spalat bani pe piata imobiliara asa cum nici macar domnul Bodu nu viseaza...
  Pentru dumneavoastra:piata imobiliara se va prabusi,mai repede decit se prognozeaza(doi ani cel mult),datorita fondurilor speculative in primul rind,care se vor retrage,si in mai mica masura datorita constructiilor noi.Preturile apartamentelor vor scadea sub nivelul real.Speculantii vor intra in panica si vor incerca sa minimizeze pierderile.exact ca la bursa.Aviz amatorilor...
 • 0 (0 voturi)    
  Va amagiti singuri. (Vineri, 5 mai 2006, 18:23)

  Andronic [anonim]

  Poate ca sunt putin superficial si nu fac o analiza prea sofisticata care sa tina cont de n criterii dar cred ca preturile pe piata imobiliara vor creste pe termen scurt, mediu si lung. Singura problema va fi diferenta de ritm a acestor cresteri. Preturile au crescut nu doar in Europa de Est sau in tarile de curand aderate la UE ci si in tari din Europa de Vest unde piata este asezata. Nu au fost cresteri prea spectaculoase care sa profituri de , 200, 300% cum s-a intamplat la noi dar tendinta generala este in mod cert de crestere.
  Asa ca am dori si noi sa investim in imobiliare nu doar voi...
 • 0 (0 voturi)    
  Colaps (Sâmbătă, 6 mai 2006, 21:43)

  Mircea [anonim]

  Da,colaps imobiliar se pare ca nu s-a auzit ,mediatizat dar ,intr-o zi in viitorul apropiat se va intampla.....
 • 0 (0 voturi)    
  generalitati imobiliare (Duminică, 7 mai 2006, 23:14)

  maria [anonim]

  Se comenteaza prea mult despre apartamente,nu sint singurele curiozitati imobiliare,multi doresc comentarii despre case,terenuri,referitor la blocuri ele sint cu preturi foarte diferite, in diferite zone,bucurestiul exceleaza,iar pe zona de vest sint mult mai ieftine, la fel si terenurile,in tara sint mult mai ridicate decit pe zona de vest.In Ungaria in urma cu 2 ani piata imobiliara era mult sub cea din Romania, acum incepe sa creasca.
 • 0 (0 voturi)    
  speculatii (Luni, 8 mai 2006, 12:10)

  mihai [anonim]

  explicatia intalnirii cererii cu oferta e simlista. preturile la apartamente au luat nastere pe fondul instabilitatii si mai ales a lipsei de informare a pietei care a fost intr-adevar manipulata. in cazul apartamentelor vechi asa zisele expertize au fost de cele mai multe ori niste povesti se dau 30-40 de mii eur pe apartamente uzate fizic (uzura structurala, modificari neexpertizate aduse de locatari, uzura termo si hidroizolatiilor, a finisajelor, etc) si moral (suprafete mici, instalatii de incalzire/apa/gaze comune generatoare de probleme intre locatari, lipsa parcari). Un calcul realist s-ar putea face in felul urmator: pretul la case este de aprox 500eur/mp in conditii de finisaje medii, dat fiind natura mai economicoasa a conceptului de bloc aceasta s-ar reduce cu un coeficient de 0.7-0.8 rezultand 350-400 eur/mp. Un apart 3 camere conf 1 are aprox 65-70mp. rezilta intre 22750 si 28000 eur. adaugati faptul ca un bloc de beton armat e proiectat pt 75 ani (sau 100 cu RK la 50 ani) si rezulta ca blocurile cu varsta medie de 25 ani care populeaza Romania ar trebui sa aiba o valoare a apart undeva la 15-18.000 eur maximum. valoarea terenului de sub bloc nu e nici ea determinanta in calcuculul asta, pt un P+4 cota indiviza e de 12-13 mp iar la un P+10 ajunge cam la 5mp asta ducandu-ne la max2-3mii eur suplimentari. comparati cu aberatiile de pe piata. e ca si cum am cumpara dacii din anii '70 la pret de megane de anul asta.
 • 0 (0 voturi)    
  imobiliar (Luni, 8 mai 2006, 16:15)

  Valentin [anonim]

  Nu stiu pe ce date se bazeaza d-nul Zilisteanu,care se pare
  ca apara anumite grupuri de pe aceasta piata putin controlata si haotica ,unde practic se "joaca",in 6 mari zone:
  Bucuresti si inprejurimi,mai ale spre nord,Brasov,Constanta,
  Valea Prahovei,Cluj si Timisoara. In rest Tacere si Tutun.
  Oare se fac tranzactii in alte zone:Craiova ,Tirgu Jiu,Medgidia,
  Satu Mare ,Baia Mare,Suceava,Botosani,Focsani ?
 • 0 (0 voturi)    
  aprt in tm (Marţi, 9 mai 2006, 3:09)

  marius draghici [anonim]

  eu am un aprt in Timisoara in zona ultracentrala, de 4 camere, 110 mp, in bloc cu 10 etaje construit acum 25 ani. mi s-a oferit 65.000. vecinul de sub mine l-ar fi vindut chiar cu 70.000
  in plus ptr locul de garaj (la demisol), a cerut 10.000

  cu banii astia ma gindeam sa-mi fac o casä micä in-trun nou cartier rezidential din tm.
  garsonierele centrale se vind in tm cu 30-35.000
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru deni "Va multumesc frumos pentru informare!" (Miercuri, 10 mai 2006, 10:41)

  Scaparici [anonim]

  Ma bucur ca domnul Deni propune factori elaborati pentru previziuni asupra preturilor si evolutiei pietei imobiliare....dar pentru a fi credibil de ce nu a propus ai un model adecvat de analiza. Haideti sa deschidem cateva carti si sa ne dam specialisti. De ce nu a venit dansul cu date concrete si cu un model de analiza coerenta? Sa inteleg ca experienta vasta a dansului pe piata imobiliara nu ii permite sa ne dezvaluie secretele profesiei sale.
  Domnilor, in momentul in care criticam hadeti sa o facem pe o baza reala, cu date si cu metodologia adecvata, nu sa o facem doar ca sa "lovim" intr-o peroana si in alta.
  Nu spun ca datele oferite de Zilisteanu sunt corecte, si eu m-am plictisit de pseudo-specialistii de pe piata imobiliara, dar cred ca m-am saturat in egala masura si de cei care deschid "gura" numai sa muste, fara a avea ceva concret de sus.
 • 0 (0 voturi)    
  colaps imobiliar (Miercuri, 10 mai 2006, 23:23)

  colaps [anonim]

  colaps imobiliar=cutremur?vulpea care nu a ajuns la struguri a zis ca sunt acrii.adevarat?
 • 0 (0 voturi)    
  Amuzant:)) (Joi, 11 mai 2006, 10:35)

  arch_angel [anonim]

  Ma uimeste usurinta cu care din ce in ce mai multi asa-zisi "experti imobiliari" isi dau cu parerea de spre tot ceea ce inseamna piata imobiliara din Romania la ora actuala.Sunt intr-adevar de acord cu domnul Zilisteanu dar doar dintr-un singur punct de vedere:preturile din sectorul imobiliar romanesc sunt (nu cu 30-
  70%)mai mici decat in statele care deja fac parte din UE dar cu un procent de cca 15-20% da.Mai mult decat atat nu stiu cum poti prognoza o scadere a preturilor odata cu aderarea la UE pentru ca 2 propozitii mai jos sa sustii ca avem deja preturi mult mai mici...Oricum cu o experienta relativa in domeniul imobiliar imi exprim parerea ca preturile la apartamentele noi care in momentul de fata au inceput sa se construiasca vor creste pe masura ce si cererea este in crestere.Ca intrebare simpla domnule Zilisteanu Dumneavoastra v-ati cumpara un apartament "vechi" dar intretinut la un pret de cca 1000 euro/mp sau un apartament "nou"la un pret similar?!
  Astept cu nerabdare un raspuns din partea dvs.
 • 0 (0 voturi)    
  Comparatie USA-Romania (Sâmbătă, 13 mai 2006, 2:45)

  Dan [anonim]

  http://money.cnn.com/pf/features/lists/re_growth_forecast/
  Un link care va arata pretul caselor si salariul mediu anual in diferite zone din USA.
  1) Pretul mediu al unei case inseamna cam 5-6 salarii medii anuale.Exista zone in care este mai usor sa iti iei o casa (Philadelphia - aprox 3 salarii anuale) sau mai dificil (New York,San Francisco - aprox 8 salarii anuale). Dar nicaieri, casa nu inseamna mai mult de 10 salarii medii.Spre comparatie, in Romania, pretul mediu al unui apartament inseamna 20 de salarii medii anuale.Adaugand faptul ca dobanzile bancare sunt cu mult mai mari decat in SUA=> peste 70% dintre cei ce cauta o locuinta,nu pot nici macar spera la un credit imobiliar.
  2) Desi preturile medii ale caselor in USA sunt mai mari decat cele din Romania, standardele de viata sunt diferite si o casa obisnuita are 150mp in USA, fata de 50mp in Romania.Deci pretul pe mp in USA este de cele mai multe ori mai mic decat pretul pe mp in Romania.
  In USA se poate vorbi cu adevarat despre pret dat de cerere si oferta.In Romania nu.Si am ajuns in situatia asta pentru ca:
  - vedem ca pe un lucru bun ca se construieste, dar nu ne intrebam cum si in ce conditii.
  - Vrem vile in Pipera ca sa fim vecini cu Becali, desi terenul nu are nici un fel de utilitati (snobismul-ca la noi la nimeni).
  - Credem toate prostiile care se scriu in ziare (si care de fapt nu sunt decat reclame mascate) si daca avem niste bani ne ingramadim sa cumparam teren in zone de care nici nu auzisem pana atunci. Are cineva interes sa vanda teren mult in Fetesti, nici o problema, comanda un articol intr-un ziar central, spune acolo cateva baliverne de tipul "zona de mare viitor", "investiti ca sa va imbogatiti", "pe aici o sa treaca o super-autostrada", si imediat zeci de gura-casca vin sa cumpere teren in Fetesti crescand pretul terenurilor.
  In concluzie, preturile din Romania sunt pe de o parte din cauza speculantilor, dar sunt si din cauza noastra care ne lasam manipulati atat de usor.
 • 0 (0 voturi)    
  balonul de sapun (Sâmbătă, 20 mai 2006, 19:01)

  eu [anonim]

  tot spuneti ca vor creste preturile la ap . dar se stie ca si la caritas se inmulteau banii de 8 ori
 • 0 (0 voturi)    
  imobiliare (Marţi, 23 mai 2006, 9:25)

  liviu [anonim]

  Cine poate cumpara, cine nu priveste si comenteaza. Fiecare face ce poate.
  Ma intreb daca este mai rentabil sa tii banii in banca?
  Evident nu. Asa ca, fie investesti in turism, in imobiliare in aur sau in orice altceva dar nu tine banii in banca.
  Cred ca de fapt acesta este problema.
  Bancherii fac bani frumosi din banii mei ai tai ai tutror traind numai din dobanzi comisioane si fel de fel de taxe.
  Asa ca bagati banii in orice credeti ca va este necesar voua si familiei .
 • 0 (0 voturi)    
  preturile locuintelor (Joi, 25 mai 2006, 16:57)

  adi [anonim]

  Domnilor!

  In cele citite in interviul domnului Zilisteanu am impresia ca nu stie nimic despre piata imobiliara si despre apartamentele nou construite in acest moment in Bucuresti. In acest moment pretul pe metrul patrat in apartamente de bloc nou construite este de 2000 Euro.La prima discutie pe care o faci cu constructorul ti se spune telefonic ca pretul este de 1450 Euro dupa care cand se stabileste o intalnire la apartamentul care urmeaza a fi construit afli ca de fapt nu platesti numai suprafata apartamentului pe care vrei sa-l cumperi ci trebuie sa platesti si cota parte din spatiile comune(holuri,scari,etc) ceea ce majoreaza pretul pe la 2000 Euro fara sa luam in calcul parcajul subteran la care un loc de parcare variaza intre 15000Euro si 20000Euro.

  Asa ca nu este posibil sa scada preturile la apartamentele vechi care se vand in acest moment undeva la 1000Euro.metru patrat
  Ar trebui sa ne interesam mai mult in piata imobiliara cand facem predictii
  Cate persoane din clasa medie pot cumpara apartamente noi la pretul de 2000Euro pe metrul patrat??
  Unde sunt constructorii care afirmau anul trecut ca vor construi cu 650Euro metrul patrat??
 • 0 (0 voturi)    
  Experti imobiliari (Luni, 19 iunie 2006, 17:36)

  Vali [anonim]

  Hihihi ! Suntem o sleahta de experti imobiliari. Toata lumea se pricepe la imobiliare. Opreste la semafor, lasa geamul jos si intreaba pe vecinu' din stanga: "bre, stii cumva cam ce pret are terenu' in Pipera?" si o sa te distrezi copios. Sau daca esti blocat in trafic pe Magheru' s-ar putea sa ai parte si de o intreaga explicatie despre cum au crescut preturile.
  Norocul maaaare pe noi este ca avem un "neica" priceput la toate (interviu' de mai sus) ... Sa stea acasa ca se cam face de ras pe oriunde apare... Sa ne povesteasca mai bine cum trimiteau acum patru ani scrisori la firmele imobiliare (si de la ARAI si de la UNAI...si care mai erau) "sa informeze una despre cat de corecta e cealalta si invers" in care se porcaiau unii pe ceilalti de nu se vedeau.
  Ehe... acu' suntem experti, s-avem pardon.
 • 0 (0 voturi)    
  preturi la imobiliare (Joi, 22 iunie 2006, 18:02)

  mircea radu [anonim]

  Din 2003, de cand cu vizele Schengen, cu capsunarii, cu constructorii plecati prin Israel, prin Germania, la reconstruirea olimpiadei din Grecia am intrat in vrie! Bancile au inceput sa dea imprumuturi, taranii sa vanda din terenuri, gulerele albe sa albeasca banii (din camata, devalizari, privatizari sau inginerii financiare) si fiecare roman plecat a inceput sa trimita valuta in tara. In ce altceva sa investeasca daca nu in case, terenuri sau proiecte imobiliare. Preturile au crescut exponential si datorita expertilor care au anuntat in permanenta iminenta scumpirii metrului patrat si sigure profituri uriase in Romania, de parca vorbeau de apocalipsa! A mai crescut si euroiul in detrimentul dolarului, apoi s-a devalorizat euroiul in raport cu leul, apoi inflatia a fost mereu anuntata de BNR ca fiind mica dar oamenii nu au crezut o iota...si au investit valuta in imobiliare.
  Dar, intradevar, atata timp cat exista cerere excesiva exista si oferta! Asa se explica curba exponentiala a preturilor...Oare se mai albesc multi bani negri? Aceasta e intrebarea.
  Sant de acord cu scaderea, poate chiar prabusirea preturilor artificial creeate imediat dupa ce vom fi intrat in UE...dar nu va dura decat 2-3 ani si apoi preturile se vor reaseza pe fagasul normal.
  Situatia demografica luata impreuna cu schimbarea gusturilor tinerilor in urmatorii ani va duce la o eliberare a presiunii imobiliare in marile orase. Vor fi chiriasi mobili si proprietati noi in "rezidentiale" mai putine. Dar partea de depozite, hale, logistica, birouri va continua sa creasca...incet, incet, dar sigur. Drumurile si utilitatile infrastructurii vor fi deficitare zeci de ani...va fi o paine buna de mancat pentru toti constructorii cateva generatii de acum inainte. Si pe sectorul rezidential, dupa cutremurul ce va sa vina, se va trece la o noua urbanizare a centrelor universitare, mai ales.
  Un singur lucru este sigur si nu trebuie sa fi analist imobiliar sa-ti dai seama: pamantul se va scumpi! Parerea mea!
 • 0 (0 voturi)    
  Pasul unui tanar dezesperat.... (Sâmbătă, 7 octombrie 2006, 18:37)

  Ioan [anonim]

  Poate cineva sa explice si oamenilor cu mai putina experienta in domeniu ce se va intampa de fapt cu piata imobiliara in viitor! Chiar nu se mai gandeste nimeni la tineretul din Romania (in scadere vizibila) care incearca cu disperare sa-si cumpere o locuinta! va fi oare integrarea in UE o sansa ca tinerii din Romania sa poata spera la locuinta proprie si nu o locuinta inchiriata din care pot fi evacuati la orice ora ?
  • 0 (0 voturi)    
   am fost un prost (Luni, 7 ianuarie 2008, 15:40)

   Zilisteanu [anonim] i-a raspuns lui Ioan

   Buna ziua, sunt Zilisteanu, si am fost un prost. Da-ti-o dracu' de tzara, plecati cat mai aveti voie, ca n-are rost sa concurati cu interlopii din politica la cumpararea de real estate.
 • +1 (1 vot)    
  Confirm, dupa 12 ani (Sâmbătă, 14 iulie 2018, 13:40)

  Mateescu [anonim]

  Domnul Zilisteanu a avut perfecta dreptate. Totul a picat dupa 2008. Suntem acum in 2018 si se intampla acelasi fenomen - casele au ajuns la super-pret, se construieste intr-o veselie dar lumea pleaca pe capete afara din tara. Demografic scadem, insa construim. Ce urmeaza este ceva sigur si inevitabil: CRIZA IMOBILIARA.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by