Comisarul pentru extindere, Olli Rehn, va face, astazi si maine, ultimele retusuri Raportului de monitorizare a Romaniei si Bulgariei privind aderarea la Uniunea Europeana. Variantele care au circulat in randul oficialilor europeni zilele trecute nu consemnau niciodata privind recomandarea Comisiei in privinta datei aderarii.

Anuntul privind vizitele, pe 17 mai, la o zi dupa prezentarea raportului, a sefului Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, si a comisarului pentru extindere, Olli Rehn, la Bucuresti si Sofia sporeste confuzia in randul opiniei publice.

Acest anunt readuce in memorie vizita de consolare a presedintelui Statelor Unite, Bill Clinton, dupa ce Romania a fost exclusa din primul val al extinderii spre est a Aliantei Nord-Atlantice.

Probabil ca oficialii europeni doresc sa dea romanilor si bulgarilor o interpretare autorizata continutului "tehnic" al raportului sau a "formulelor noi" pe care le-ar putea contine.

Executivul european, supus presiunilor

In momentul in care pe culoarele de la Bruxelles circulau zvonuri ca anuntul CE privind data aderarii va fi amanat pentru toamna, cand este programat un nou raport, seful Executivului european a simtit nevoia sa intervina si sa spuna ca pe 16 mai Comisia va alege din trei varinate: aderarea la 1 ianuarie 2007, la 1 ianuarie 2008 si, "a treia cale", aderarea la 1 ianuarie 2007 conditionat.

Aceasta varianta ar scuti Executivul european de responsabilitatea formularii unei recomandari privind amanarea cu un an a aderarii celor doua state la UE si ar evita continuarea automata a procedurilor privind fixarea ca data clara pentru integrarea europeana a Romaniei 1 ianuarie 2007, in cadrul Consiliului European din iunie.

Consiliul "Celor 25" ar putea amana si el luarea unei decizii pentru decembrie, in incercarea de a spori presiunile asupra autoritatilor de la Bucuresti si Sofia pentru a continua reformele, chiar daca CE avea la dispozitie, potrivit Tratatului de aderare, activarea clauzelor de salvgardare sectoriale, deosebit de paguboase pentru un stat membru.

Articol integral in Adevarul