Rata anuala a inflatiei in perioada ianuarie - aprilie a fost de 6,9 la suta, a anuntat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta este cel mai mic nivel al inflatiei din 1990 incoace. Isarescu a mai spus ca tinta de inflatie pentru acest an ramine de 5 la suta, plus/minus un punct procentual.

Guvernatorul BNR a aratat ca rata inflatiei in perioada ianuarie-aprilie a.c. este cu circa 1,7 puncte procentuale mai mica fata de decembrie 2005.

Dezinflatia este vizibila mai ales la nivelul preturilor administrate, care au fost in aprilie de 9,2 la suta, cu 5 puncte procentuale mai putin in comparative cu decembrie 2005.

Printre factorii determinanti ai dezinflatiei, BNR mentioneaza conditiile monetare restrictive, aprecierea nominala fata de euro (4 la suta, aprilie 2006/aprilie 2005), modificarea raportului cerere-oferta pe piata unor produse cu preturi volatile ca si ajustari ale preturilor administrate inferioare celor anuntate.

Ca obstacole principale in procesul de dezinflatie, potrivit raportului BNR, pot fi amintite: redinamizarea excedentului de cerere, cauzat de mentinerea cresterii veniturilor populatiei si accesibilitatea creditelor bancare si nebancare, mentinerea presiunilor din partea produselor sezoniere cu preturi volatile si persistenta anticipatiilor inflationiste.