Potrivit ziarului britanic, Bulgaria risca sa fie amanata cu un an

Pentru "Financial Times" Macovei este eroul integrarii Romaniei

de     HotNews.ro
Miercuri, 17 mai 2006, 0:00


Documente:
Macovei la Obiectiv Europa: "Nici un cartonas rosu"
(17.05.2006) WMV

“Cruciada cu coruptia a ministrului Macovei repune Romania pe drumul spre UE” - titreaza “Financial Times”. FT o considera pe Monica Macovei “eroina” care a readus Romania in UE. Prestigiosul ziar britanic spune ca, din contra, Bulgaria risca amanarea cu un an a aderarii, din cauza ca nu a facut mai nimic impotriva crimei organizate si a coruptiei.

Articolul din "Financial Times":
Pentru admiratorii sai din Bruxelles, femeia firava in jacheta alba este eroina care a facut ca Romania sa se transforme dintr-unul din colturile cele mai corupte ale Europei intr-un candidat credibil sa adere la Uniunea Europeana.

Politicienilor alunecosi, politistilor si judecatorilor care continuau sa exercite un puternic control asupra Romaniei post-comuniste, Monica Macovei le-a fost un adevarat dusman.

Cand a devenit ministrul Justitiei in ianuarie 2005, oferta tarii de a adera la UE punea probleme Bruxelles-ului. In ciuda unui numar de reforme legale si promisiuni politice, lupta impotriva coruptiei nu mergea nicaieri.

Dar in aceasta saptamana, Olli Rehn, comisarul european pentru extindere, va recompensa progresul rapid al tarii atunci cand i-a pavat drumul catre Uniunea Europeana in 2007.

Renate Weber, presedinta Fundatiei pentru o Societate Deschisa din Romania, spune ca, totusi, guvernul intampina dificultati in implementarea reformelor cu privir ela coruptie, dar ca statutul de star la Bruxelles al d-nei Macovei este pe deplin meritat.

“Categoric, hotararea sa in combaterea coruptiei este evidenta”, spune ea. Chiar daca este de asteptat ca intrarea Romaniei in UE sa fie conditionata de realizarile din toamna cu privire la continuarea refomerlor - mai ales in domeniul agriculturii - si este subiectul unei monitorizari mai riguroase post-aderare spre deosebire de predecesorii recent integrati, dl. Rehn nu va mai flutura “steaguri rosi” cu privire la coruptie.

Eforturile d-nei Macovei, care au avut un suport popular si un sprijin solid din partea presedintelui Traian Basescu, constrasteaza cu ceea ce s-a intamplat in tara vecina, Bulgaria, a carei cerere de aderare da acum cele mai mari batai de cap Bruxelles-ului.

Dl. Rehn a fluturat steagul rosu avertizand Bulgaria pentru ca nu a avut rezultate concrete in investigarea si demararea procedurilor judiciare cu privire la crima organizata, esuand sa implementeze efficient legile cu privire la frauda si corputie, lucrand insufficient pe legislatia anti-spalare de bani si controalele slabe asupra cheltuirii fondurilor regionale ale UE.

Amanarea cu un an, posibila pedeapsa pentru Bulgaria

Chiar daca dl. Rehn doreste ca Bulgaria sa adere la timp, in 2007, aceasta va depinde de evaluarea din toamna, care va stabili daca Bulgaria a luat in serios lupta anti-coruptie, impotriva fraudei si a crimei organizate.

O intarziere de un an a aderarii este o posibila pedeapsa.

D-na Macovei a spus, cand a preluat portofoliul, ca departamentul care functiona de trei ani a esuat in a prinde pestii cei mari. “Nu erau nici un fel de investigatii cu privire la politicieni de nivel inalt, cid oar investigatii la adresa controlorilor de tren care acceptau mici spagi”, a spus ea.

De atunci, au fost lansate investigatii la adresa lui Adrian Nastase, fostul premier, a noua membri din parlament si a patru dintre membrii actualului cabinet, inclusive impotriva unui vice-premier.

O unitate de politie secreta, pe care o suspecta ca santaja procurori si judecatori, a fost inchisa si 40 de ofiteri de politie de frontiera sunt sub ancheta. Instantele au fost modernizate si au fost anagajati mai multi procurori.

Poate ca cea mai puternica arma impotriva coruptiei a fost obligatia ca politicienii, functionarii publici, judecatorii si lucratorii vamali sa faca declaratii de avere, pana la detalii despre conturile bancare si colectiile de arta.

“A exsitat o anumita rezistenta, dar guvernul a acceptat aceasta masura”, a mai spus d-na Macovei. S-a simtit ea amenintata fizic? “Nu”, raspunde, fara ezitare. “Pot doar sa ma concedieze”. Mai spune ca lipsa de afiliere politica ii da deplina independenta, dar o face de asemnea usor de pus pe liber. Dar opinia publica o protejeaza.

“Cum ar putea ei sa dea afara un ministru al justitiei care se lupta cu coruptia?”

Orice s-ar intampla, crede ea, reforma in Romania este acum “ireversibila”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


100 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Bravo Monica! (Miercuri, 17 mai 2006, 3:49)

  d [anonim]

  Excelent doamna Macovei, respectele noastre, ale cetatenilor acestei tari mult incercate. Daca ar fi ceva mai multi conducatori si lideri de opinie asemeni dumneavoastra poate ca treptat-treptat s-ar schimba cate ceva si in mentalitatea si atitudinea oamenilor. Avem nevoie de exemple asemeni dumneavoastra. Multumim.
 • 0 (0 voturi)    
  Monica Macovei (Miercuri, 17 mai 2006, 7:11)

  Andrei Similie [anonim]

  Deseori presa romana, manipulata cum e, a fost, pe rind, rece, sarcastica si zeflemista cu D-na Macovei. Contrastul cu presa straina e de la zi la noapte. D-na Macovei mereu dovedeste ca simplitatea, consecventa, taria de caracter, obsesia onestitati, sunt virtuti mai admirate la alte natii. Nici o sansa ca dumneaiei sa fie aleasa presedinta Romaniei. Noi n-avem idealuri nici viziuni care sa inspire si sa fie pilde niciunui alt popor. "Lasa, ba, ca merge s-asa!" le place unora sa spuna, si cum intram in UE, cum se vor scapa de D-na Macovei. Prea multa sare-n bucate...
 • 0 (0 voturi)    
  --------- (Miercuri, 17 mai 2006, 9:58)

  gigi [anonim]

  Se pare ca le-a iesit blufu asta cu lupta anticoruptie. Din fericire oficialii europeni nu au intrat intr-o sala de judecata de la noi, caci mai mult ca sigur aveau alta parere.
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari pentru Monica Macovei ! (Miercuri, 17 mai 2006, 10:09)

  Adrian [anonim]

  Personal, astept cit mai multe mesaje de acest fel. De ce? Pentru ca sint rezultate vizibile in acest an si jumatate, iar omul de rind, oricit ar fi de interesat sau nu, de ce se intimpla in Romania, tot trebuie sa sesizeze o schimbare cit de mica in bine in toata aceasta perioada.
  Facind o comparatie, aducindu-ne aminte ce s-a facut ( sau mai bine zis ce nu s-a facut ) in perioada de trista amintire, cind in fruntea justitiei a STAT rodica stanoiu si sa ne dam seama cit de mult ne-a tras in jos tot acel timp pierdut, si toate eforturile facute de doamna Macovei pentru a redresa in ceasul al - XII - lea justitia romana, cu toate piedicile si intimidarile la care a fost supusa ( CSM, Parlament, Tariceanu, PNL, Patriciu, etc. ), cred ca prea multe nu prea am avea ce sa comentam.
  Ramine doar speranta ca si in viitor se va continua pe acest drum anevoios, iar doamna Macovei isi va putea duce pina la capat proiectur de asanara a justitie romanesti si de aplicare a legii in aceasta tara, de la vladica pina la opinca.
  Concluzia :
  Daca Monica Macovei, nu ar fi fost sustinuta de Traian Basescu, acest articolul din "Financial Times" nu ar fi existat.
 • 0 (0 voturi)    
  Un om care ar trebui sa se bucure de sustinerea ferma a tuturor oamneilor cinstiti si din aceasta tara (Miercuri, 17 mai 2006, 10:20)

  un cetatean [anonim]

  Daca " Politicienilor alunecosi, politistilor si judecatorilor care continuau sa exercite un puternic control asupra Romaniei post-comuniste, Monica Macovei le-a fost un adevarat dusman" ce le-au fost denigratorii doamnei M. Macovei: parlamentari, ministrii, ziaristi?
 • 0 (0 voturi)    
  progrese vs. iluzii (Miercuri, 17 mai 2006, 10:36)

  bogdan balaban [anonim]

  cu tot respectul fata de domna ministru al justitie, si de lupta ei uneori impotriva morilor de vant, cred ca este o anumita parvenire intelectuala sa credem ca romania a facut progrese, pe care UE le-a mai si sesizat. problema nu se pune in felul asta .. asta e dramaturgie, realitatea e un pic alta...

  ...nu este un progres ca am adus cativa demnitari la parchet, si le-am prezentat DNA-ul asemenea unui muzeu, plimbandu-i prin camerele acestuia; nici macar faptul ca s-a inceput urmarirea penala a unui fost prim ministru, banuit ca ar fi deturnat milioane de euro, pt niste termopane amarate. progresele in lupta anti-coruptie se pot identifica numai cu sentinte si condamnari, caci acelea dau semnale chiar celora ce sunt sau vor sa fie corupti, nu cu inceperea urmaririi unor persoane pt a ridica mult praf pe drumul spre UE.

  ceea ce apreciaza UE prin baroso si rehn, nu sunt progresele, ci directia! s-a facut un pas spre statul de drept functional, unde termenul din urma este cel de baza! s-a luat hotararea si s-a manifestat angajamentul politic, chiar daca poate doar al monicai macovei si a altor cativa putin, pentru a se lupta cu moara de vant, ale carei palete se invart in cerc ... cerc vicios determinat de toti acei factori care ne fac sa ne intrebam daca "saracia genereaza coruptia?" sau "coruptia genereaza saracia?".

  se ne bucuram deci, ca unii oameni au ales sa ia directia corecta, caci asta este cea care este apreciata intr-adevar, sa ne bucuram ca am primit sansa sa o facem bine de data asta, caci sansa poate insemna totul cand e valorificata si nimic cand este ignorata.

  / un poate prea "mic" observator...
 • 0 (0 voturi)    
  Toata stima pentru Dna. Macovei (Miercuri, 17 mai 2006, 10:48)

  Un Clujean [anonim]

  Toata stima Dna. Macovei! O meritati.
 • 0 (0 voturi)    
  justitia (Miercuri, 17 mai 2006, 11:11)

  Valentin [anonim]

  Asa cum apar tot felul de articole,in publicatii prestigioase,false de la un capat la altul,fiind de multe ori
  "comandate",iar noi avem o traditie veche in domeniu(vezi artcolele despre celebrul"cuplu"),si acesta este unul de complezenta.Sa nu ne imbatam cu apa rece ! Un sistem ,ca cel al justitiei,"ticalosit" de la A la Z,nu poate fi schimbat de la un birou de o persoana! Mergeti optimistilor,intr-o sala de Tribunal si veti avea o mica mostra a "NOII" noastre Justitii!
 • 0 (0 voturi)    
  raport (Miercuri, 17 mai 2006, 12:35)

  mihaela matachita [anonim]

  BRAVO MONICA!
 • 0 (0 voturi)    
  nu e suficient... (Miercuri, 17 mai 2006, 13:59)

  necunoscutul [anonim]

  toata admiratia fata de acest articol si fata de eforturile D-nei Macovei...ceva ceva tot s-a mai schimbat...dar parca incepem sa ne saturam de aceleasi stiri cu subsemnatul la DNA si apoi imagini cu aceiasi politicieni sau oameni de afaceri lafaindu-se prin Parlament sau alte locatii , nestingheriti...
  aveti tupeul in continuare sa reformati pana la capt justitia..scurtati timpul unui proces...cine este acest adrian nastase? o tara intreaga stie ca a furat , dar procurorii nu pot demonstra acest lucru? chiar asa inteligent sa fie acest om? insistati mai mult in teritoriu..nu numai in capitala sunt mahari.ci peste tot...tot ce inseamna vama cu ucraina in nordul tarii...aoleu ce coruptie e acolo...nu ezitati sa pedepsiti orice incercare de intimidare, mita sau "profanare" a procedurilor justitiei... mergeti D-na Macovei sa vedeti coruptia inalta din bacau la luarea permisului...se 12 ani aceasta industrie a permiselor nu a putut fi asanata..ba veneau controale de la bucuresti..se oprea pt o luna...apoi povestea reincepea...nu se poate intampla asa ceva intr-o tara care se vrea a intra in UE...si cazurile pot continua... chiar credeti ca toti subalternii D-voastra sunt montati in aceeasi directie , cea spre asanarea coruptiei...
  multa bafta!!!
  si apropo...cata prostie poate incapea in legislatia actuala daca ministrul justitie nu beneficiaza de protectie si paza??? nu fiti asa de increzatoare ...caci marea caracatita a mafiei psd inca mai are cateva tentacule...
 • 0 (0 voturi)    
  va furati caciula singuri (Miercuri, 17 mai 2006, 14:12)

  laurentiu [anonim]

  vrajeala, fratilor! scria cineva mai inainte : daca vreti sa vedeti JUSTITIA mergeti intr-o sala de tribunal! daca au facut o serie de arestari pentru jurnalele tv nu inseamna ca justitia merge altfel decit inainte. n-am vazut nici un "rechin" condamnat, dosarele dna-ului sunt prea subtiri. ba, de cele mai multe ori, procurorii sunt pe dinafara. si de nastase scriau elogios articole gazetele din vest. ce nu stiu amaritii e ca sunt materiale publicitare "comandate", pentru care facturile sunt exorbitante. evident, pe banii nenorocitilor din tara asta.
  asa ca n-o mai felicitati atita pe frustrata monica. spuneti-mi in ce tara europeana mai era in functie un idiot de ministru al agriculturii cu atitea cartonase rosii si cu gripa aviara raspindita peste tot?! sa fie clar, europa ne baga cu de-a sila in UE pentru ca interesele geo-strategice sunt preaaaa mari, nu pentru eroismele monicai!
 • 0 (0 voturi)    
  felicitari (Miercuri, 17 mai 2006, 15:34)

  Adi [anonim]

  Keep walking, Monica!
 • 0 (0 voturi)    
  ha! ha! ha! (Miercuri, 17 mai 2006, 16:28)

  timonieru sef [anonim]

  daca ati sti si voi ce stiu eu.......
  marfa excelent promovata si vanduta cu succes atat pe piata interna, dar mai ales la export
 • 0 (0 voturi)    
  UE si cum sunt mqnipulati cei de la Comisie de Macovei (Miercuri, 17 mai 2006, 23:21)

  oli [anonim]

  Macovei si-a construit imaginea mergand la Bruxelles si plangadu)se de fiecare data de persecutiile pe care le are ea in tara. Putin o intereseaza pe ea reforma cu adevarat. Daca ar fi interesata de reforma ar ramane in tara.
  Distributia aleatorie a dosarelor nu s-a facut tocmai in dosarul cu privire la casa parintilor ei cu care a locuit pana in ultimul moment cand au inceput dezvaluirile din presa. Si intalnirea cu Patriciu, cum ramane....

  Ca si cum cu cateva dosare penale s-ar imbunatati sistemul judiciar in Romania; Ne lasam manipulati in continuare.
 • 0 (0 voturi)    
  Vreau sa-i vad si inchisi pe cei anchetati (Joi, 18 mai 2006, 16:54)

  EUROsceptic [anonim]

  Inca o poveste de adormit copii. Vreau sa-i vad si inchisi pe cei anchetati. Adica a fost mare scandal cu nastase pana l-a dat jos de pe scaunul ravnit de DA si acum e bine merci. Patriciu e liber si el. Copos cu o nerusinare si aroganta maxima spune ca este haituit. As vrea sa vad si cum cei ce nu justifica averile sa fie scuturati de surplus.
  In ministere se manaresc zilnic zeci de licitatii. Am lucrat acolo 2 ani si am plecat din cauza salariului mizer. Mai vb cu fostii colegi care si acum sunt amenintati daca nu castiga cine trebuie.
  Ca un exemplu este Agentia pt. IMM la care presedintele e un fost consilier din guvernul Nastase devenit apoi presedinte , in campanie membru PUR si acum in continuare pe pozitie. Pe acolo nu bate nici un vant european. Doar sefii mari se plimba prin toata Euroapa si isi iau angajamente cu termene demne de basmele cu Fat-Frumos iar fraierii stau si muncesc pe 3-4 milioane.
  De ce sunt eurosceptic pentru ca am vazut cum se lucreaza in sistem.
  Daca se dau bani pentru un program (si e vprba aici de milioane de euro) acestia se cheltuie astfel.
  Se trimit 2-3 trepadusi numiti euroconsilieri care vin la noi sa ne pregateasca. Se implementeaza un soft facut de ei, caci doar pe ala stiu ei sa lucreze, se cumpara de la ei, caci nu se gaseste in alta parte si apoi se aleg cativa fraieri romani care sa lucreze pe branci. Cu toate ca programul contine fonduri pentru cursuri de calificare inclusiv afara, se vor simula 2-3 intalniri cu un trainer care e f ieftin dar nu si capabil, se scot la imprimanta niste diplome si gata. De ce, pentru ca burtosii de sefi sa plece apoi in deplasari in care se spune ca au vazut implementate programele si cat de bine functioneaza.
  Defapt sunt circuite turistice in Europa platite de stat la care se aduga diurne de la 300 euro pe zi si la care ei cand se intorc ar trebui sa supervizeze munca pe care o fac fraierii ramasi in tara si sa intervina cand nu merge ceva.
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo Dna Macovei (Vineri, 19 mai 2006, 10:52)

  tzupi [anonim]

  ma bucur mult de reusita si de simplitatea doamnei Macovei. Nu pot sa uit cum prostul de Ponta impartea fluturasi prin parlament cu "Noroc Doamna Ministru".
  Pacat insa ca in Romania Dna Macovei nu este apreciata asa cum trebuie, sunt convins ca pe primele pagini ale ziarelor sunt saptamana aceasta tot Becali si Irinel.
 • 0 (0 voturi)    
  Monica Macovei, cu multa stima! (Vineri, 15 septembrie 2006, 20:45)

  ioana [anonim]

  Monica Macovei, este o buna luptatoare si o admir foarte mult, insa daca nu este sprijinita cum se cuvine, singura nu poate sa razbeasca pana la final. Daca domnul Traian Basescu, celui care multi romani, deja si-au pus deja destinele, in "mainile" dansului, nu va gasi o modalitate, de a apara dreptul ce il are de la cei care i-au acordat incredere, atunci nu ne ramane decat sa ne retragem si sa ne consideram slabi in fata celor rai. Iar care mai poate, sa paraseasca aceasta tara fara sa se mai uite inapoi.

  Treaba este abia la jumatate, atat timp cat Guvernul si Parlamentul inca isi protejeaza coruptii si sarlatanii, facand eforturi de a impiedica actiunile doamnei Monica Macovei.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by