“Cruciada cu coruptia a ministrului Macovei repune Romania pe drumul spre UE” - titreaza “Financial Times”. FT o considera pe Monica Macovei “eroina” care a readus Romania in UE. Prestigiosul ziar britanic spune ca, din contra, Bulgaria risca amanarea cu un an a aderarii, din cauza ca nu a facut mai nimic impotriva crimei organizate si a coruptiei.

Articolul din "Financial Times":

Pentru admiratorii sai din Bruxelles, femeia firava in jacheta alba este eroina care a facut ca Romania sa se transforme dintr-unul din colturile cele mai corupte ale Europei intr-un candidat credibil sa adere la Uniunea Europeana.

Politicienilor alunecosi, politistilor si judecatorilor care continuau sa exercite un puternic control asupra Romaniei post-comuniste, Monica Macovei le-a fost un adevarat dusman.

Cand a devenit ministrul Justitiei in ianuarie 2005, oferta tarii de a adera la UE punea probleme Bruxelles-ului. In ciuda unui numar de reforme legale si promisiuni politice, lupta impotriva coruptiei nu mergea nicaieri.

Dar in aceasta saptamana, Olli Rehn, comisarul european pentru extindere, va recompensa progresul rapid al tarii atunci cand i-a pavat drumul catre Uniunea Europeana in 2007.

Renate Weber, presedinta Fundatiei pentru o Societate Deschisa din Romania, spune ca, totusi, guvernul intampina dificultati in implementarea reformelor cu privir ela coruptie, dar ca statutul de star la Bruxelles al d-nei Macovei este pe deplin meritat.

“Categoric, hotararea sa in combaterea coruptiei este evidenta”, spune ea. Chiar daca este de asteptat ca intrarea Romaniei in UE sa fie conditionata de realizarile din toamna cu privire la continuarea refomerlor - mai ales in domeniul agriculturii - si este subiectul unei monitorizari mai riguroase post-aderare spre deosebire de predecesorii recent integrati, dl. Rehn nu va mai flutura “steaguri rosi” cu privire la coruptie.

Eforturile d-nei Macovei, care au avut un suport popular si un sprijin solid din partea presedintelui Traian Basescu, constrasteaza cu ceea ce s-a intamplat in tara vecina, Bulgaria, a carei cerere de aderare da acum cele mai mari batai de cap Bruxelles-ului.

Dl. Rehn a fluturat steagul rosu avertizand Bulgaria pentru ca nu a avut rezultate concrete in investigarea si demararea procedurilor judiciare cu privire la crima organizata, esuand sa implementeze efficient legile cu privire la frauda si corputie, lucrand insufficient pe legislatia anti-spalare de bani si controalele slabe asupra cheltuirii fondurilor regionale ale UE.

Amanarea cu un an, posibila pedeapsa pentru Bulgaria

Chiar daca dl. Rehn doreste ca Bulgaria sa adere la timp, in 2007, aceasta va depinde de evaluarea din toamna, care va stabili daca Bulgaria a luat in serios lupta anti-coruptie, impotriva fraudei si a crimei organizate.

O intarziere de un an a aderarii este o posibila pedeapsa.

D-na Macovei a spus, cand a preluat portofoliul, ca departamentul care functiona de trei ani a esuat in a prinde pestii cei mari. “Nu erau nici un fel de investigatii cu privire la politicieni de nivel inalt, cid oar investigatii la adresa controlorilor de tren care acceptau mici spagi”, a spus ea.

De atunci, au fost lansate investigatii la adresa lui Adrian Nastase, fostul premier, a noua membri din parlament si a patru dintre membrii actualului cabinet, inclusive impotriva unui vice-premier.

O unitate de politie secreta, pe care o suspecta ca santaja procurori si judecatori, a fost inchisa si 40 de ofiteri de politie de frontiera sunt sub ancheta. Instantele au fost modernizate si au fost anagajati mai multi procurori.

Poate ca cea mai puternica arma impotriva coruptiei a fost obligatia ca politicienii, functionarii publici, judecatorii si lucratorii vamali sa faca declaratii de avere, pana la detalii despre conturile bancare si colectiile de arta.

“A exsitat o anumita rezistenta, dar guvernul a acceptat aceasta masura”, a mai spus d-na Macovei. S-a simtit ea amenintata fizic? “Nu”, raspunde, fara ezitare. “Pot doar sa ma concedieze”. Mai spune ca lipsa de afiliere politica ii da deplina independenta, dar o face de asemnea usor de pus pe liber. Dar opinia publica o protejeaza.

“Cum ar putea ei sa dea afara un ministru al justitiei care se lupta cu coruptia?”

Orice s-ar intampla, crede ea, reforma in Romania este acum “ireversibila”.