Temerile privind extinderea focarelor de gripa aviara nu inceteaza. Pina acum au fost confirmate 20 focare de gripa aviara in localitati din trei judete ale tarii. In alte 26 de cazuri exista suspiciune de gripa aviara, cele mai multe in judetul Brasov.

Pana in acest moment gripa aviara a fost confirmata in trei judete: Brasov, Vrancea si Covasna. Cele mai multe cazuri sunt in Brasov, la Hurez, pe platforma Codlea - la fermele de pasari Drakom si la Pati Prod, in muncipiul Fagaras, in satul Feldioara, la Soars, Beclean, Vistea de Jos, in comuna Dumbravita si la Parau.

Sase noi focare au fost confirmate in satul Lovnic din comuna Jibert, in comunele Venetia de Jos, Racos, Bod, Holbav si in cartierul Stupini din Brasov. In Vrancea, virusul H5 a fost confirmat doar in comuna Bolotesti - sat Gagesti, iar in judetul Covasna la Sita Buzaului.

Ultimele doua cazuri confirmate au fost la Jorasti si Anghelesti.

In categoria suspiciuni, ministerul Agriculturii incadreaza 26 de localitati din noua judete: Brasov, Covasna, Vrancea, Bacau, Valcea, Sibiu, Buzau, Prahova si Alba. Cele mai multe suspiciuni sunt in Brasov.

Suspiciuni sunt si in patru localitati din Valcea - la Ocnele Mari, la Galicea, la Horezu si la Stoilesti. In Bacau sunt trei suspiciuni: in comuna Agas - sat Beleghet, in comuna Margiresti si la Palanca. In Vrancea exista suspiciune in comuna Panciu, in Buzau - la Patarlagele - sat Valea Lupului.

In judetul Sibiu singura suspiciune este la Arpasu de Jos. In municipiul Ploiesti testele rapide au indicat in doua locatii virusul H5, un caz in centrul Ploiestiului si unul la periferie.

In judetul Alba, exista suspiciune in localitatea Santimbru, situata la 5 kilometri de municipiul Alba-Iulia.

Ultimul caz suspicionat este la Urlata, in judetul Prahova.

Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur a anuntat aseara retragerea de pe piata a intregii cantitati de carne de pasare provenita din Codlea si a atras atentia asupra faptul ca autoritatile din Vrancea au probleme in a coopera pentru sacrificarea efectivelor de pasari din focarul de gripa aviara.

In plus, vineri la prinz Prefectura Brasov a anuntat ca a fost incheiata operatiunea de eutanasiere a tututor pasarilor din sapte localitati din judet afectate de gripa aviara, actiunea continuand in alte trei locatii.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, ca pe harta judetelor unde s-a vandut carne de pui de la fermele Codlea, posibil infestata, se adauga si Arges si Prahova.

Ministrul a declarat ca a solicitat ministerului Muncii o evidenta clara a oamenilor care au lucrat in fermele brasovene cu focare de gripa aviara pentru a fi asistati de ministerul Sanatatii. El a explicat ca nu reprezinta un pericol pentru populatie carnea de pui, daca este preparata corect, ci pericol este la cei care intra in contact cu pasarile vii.

Vor fi verificate toate fermele de pasari din tara pentru a de vedea daca respecta masurile de biosecuritate, spun autoritatile.

Pana acum au fost sechestrate si confiscate toate cele 325 de tone de carne de pasare provenita de pe platforma Codlea care s-au comercializat, a declarat ministrul.

Ministrul Agriculturii a spus ca sapte tulpini de virus, din 12 izolate pana acum, au fost trimise in Anglia pentru analize. El solicitat populatiei sa colaboreze cu autoritatile pentru evitarea extinderii gripei aviare.