Primul membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) denuntat de CNSAS drept colaborator al fostei Securitati ca politie politica este judecatoarea Florica Bejinaru.

In sedinta de ieri a Colegiului National de Studiere a Arhivelor Securitatii, Bejinaru a „picat” cu sase voturi pentru, trei impotriva si o abtinere venita chiar din partea sefului CNSAS, Claudiu Secasiu.

Votul primit de Florica Bejinariu pune o data in plus intr-o lumina nefavorabila CSM-ul, institutie ai caror membri au fost implicati de-a lungul timpului in diverse scandaluri de presa.

Decizia CNSAS

Departamentul juridic al CNSAS va prelucra decizia membrilor Colegiului. Decizia CNSAS in ceea ce o priveste pe judecatoarea Bejinaru va fi trimisa catre CSM si Ministerul Justitiei, unde, in functie de dezbaterile care vor avea loc, se va decide soarta acesteia. Ticu Dumitrescu a confirmat, pentru EVZ, votul de ieri.

„Decizia ca judecatoarea Florica Bejinaru a colaborat cu Securitatea a trecut cu sase voturi pentru, trei impotriva si o abtinere”, ne-a declarat Dumitrescu. Acesta a refuzat sa comenteze faptul ca abtinerea a venit tocmai din partea sefului CNSAS, Claudiu Secasiu. Fostul disident a aratat insa ca decizia a fost luata si nu mai poate fi schimbata.

Din punctul de vedere al lui Ticu Dumitrescu, „CSM va trebui sa hotarasca: daca judecatoarea Bejinaru a declarat mincinos ca nu a colaborat cu fosta Securitate, atunci justitia trebuie sa-si faca treaba, sa functioneze raspunderea penala”.

Seful CSM, Iulian Galca, este insa mai rezervat. „Eu nu pot sa iau o decizie de unul singur. Vom discuta dupa ce vom primi decizia CNSAS. Dar aceasta poate fi contestata in instanta”, a spus Iulian Galca. Acesta a adaugat ca Bejinaru a fost acuzata in plenul CSM chiar de ministrul Monica Macovei ca ar fi fost informatoare, dar a negat tot timpul.

Florica Bejinaru parea sa nu stie, aseara, ca votul din CNSAS ii fusese defavorabil. „Nu stiu despre ce e vorba, intai sa vad despre ce e vorba”, s-a balbait judecatoarea. Apoi a incercat sa minimalizeze decizia Colegiului. „Sunt mai multe sensuri ale „colaborarii”, lasati-ma mai intai sa ma documentez”, a declarat Bejinaru.

Trecut conspirativ

Conform presei centrale, Florica Bejinaru ar fi fost informator al fostei Securitati pe vremea cand era consilier juridic al Intreprinderii de Confectii din Drobeta- Turnu-Severin. Conform „Cotidianului”, actuala judecatoare membru CSM ar fi inceput colaborarea cu politia politica la 26 de ani, in 1987.

Articol integral EVZ