Democratii vor un guvern cu 17 ministere, in loc de 23, cate sunt acum, si un singur vicepremier care sa fie nominalizat de PD. Pentru acest post, care va fi, practic, o dublura a primului ministru, numele cel mai vehiculat este cel al ministrului de Interne, Vasile Blaga.

Conducerea PD si-a stabilit planul de schimbari din Guvern, pe care il va propune colegilor din Coalitie. Planul PD are doua componente - restructurarea si remanierea Guvernului. Restructurarea Guvernului se refera la schimbarea modului in care este alcatuit aparatul Executivului, iar remanierea se refera strict la inlocuirea titularilor unor portofolii.

PD vrea o restructurare guvernamentala care vizeaza comasarea si disparitia unor portofolii, astfel incat Executivul sa aiba o singura functie de vicepremier, care ar urma sa revina PD, in echipa celor 16 sau cel mult 17 ministri condusa de Calin Popescu Tariceanu.

"In formula actuala a Cabinetului exista 23 de ministri. Dupa restructurare, vom reveni la o formula mai supla, cu mai putini demnitari, pe care am vrut sa o aplicam atunci cand am format Guvernul, in decembrie 2004, dar nu am mai avut timp.

Executivul va avea 17 ministri sau poate 16, in functie de rezultatul negocierilor cu colegii nostri din PNL, PC si UDMR", au declarat pentru Mediafax surse de la varful PD. Singura varianta de Guvern acceptata de liderii democrati vizeaza disparitia posturilor de vicepremieri acordate PC si UDMR, ramanand o singura functie de ministru de stat.

O noutate semnificativa va fi aceea ca vicepremierul va avea atributii clar precizate. Dupa restructurare, vicepremierul democrat va fi cu adevarat al doilea om in Executiv si va avea puterea aferenta acestui post - este obiectivul PD.

Exista voci in conducerea PD care cer demiterea lui Gheorghe Pogea si acordarea functiei de ministru de stat lui Vasile Blaga. Surse din PD acrediteaza ideea ca ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ar putea fi, in acelasi timp, si vicepremier, adica omul numarul doi din Executiv.

De asemenea, acestea au sustinut ca prin fuziunea unor ministere se va crea un alt portofoliu, Ministerul Afacerilor Europene, care ar urma sa fie condus de Anca Boagiu.

Printre portofoliile care ar putea disparea dupa restructurare ar fi cel detinut de Cristian David (PNL), ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar; Mihai Voicu (PNL), ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului; Laszlo Borbely (UDMR), ministrul delegat pentru lucrari

publice si amenajarea teritoriului; Iuliu Winkler (UDMR), ministrul delegat pentru comert.

Schimbarile ar urma sa vizeze, in opinia PD, si remanierea unor ministri. Sursele citate au confirmat faptul ca PD a decis sa-i demita, dupa nenumarate luni de ezitari, pe ministrii Transporturilor, Gheorghe Dobre, si Educatiei, Mihail Hardau. Democratii vor insa ca liberalii sa demita si ei tot doi ministri.

Unii lideri PD ar dori ca PNL sa renunte la detinatorii portofoliilor Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si cel al Finantelor, Sebastian Vladescu.

Pe de alta parte, surse din conducerea PNL afirmau ieri ca planul democratilor este greu digerat de conducerea PNL. Pe de o parte, liberalii sunt nemultumiti de faptul ca reprezentantul PD va fi practic un al doilea prim-ministru. In plus, liberalii considera ca propunerea PD va avea darul de a agita spiritele in Coalitie.

"Este greu de crezut ca PC si UDMR vor accepta sa piarda posturile de vicepremier pe care le detin".

Totusi, exista si in PNL voci care se pronunta pentru restructurare. Raluca Turcan, sustinatoare a lui Theodor Stolojan, a explicat ezitarile colegilor sai in privinta restructurarii: "Noi am preluat o structura guvernamentala de la PSD, creata de Adrian Nastase, pentru a da cat mai multe functii cat mai multor oameni.

Ne-am pus si noi oamenii in aceste functii si in aceasta structura guvernamentala si nu mai vrem sa facem ce am propus in campania electorala, adica sa restructuram Guvernul, sa-l reformam.

Cred ca acesta este pericolul cel mai mare pentru cei din actualul Guvern: sa tina foarte mult la functiile lor, la fotoliile lor si sa nu respecte promisiunea din campania electorala, sa faca un Guvern functional".

Marko Bela: Un guvern cu 13-14 portofolii

Presedintele UDMR, Marko Bela, recunoaste ca Executivul ar fi mai performant daca s-ar reduce numarul de portofolii, dar pune sub semnul intrebarii capacitatea actualei coalitii de a face, in acest moment, restructurarea. "Putem face un guvern cu mult mai rational", ne-a declarat liderul Uniunii.

In opinia acestuia, numarul potrivit de portofolii ar fi 13-14, o cifra considerabil mai mica decat cele vehiculate in ultima vreme. "Am putea face foarte multe, dar actuala coalitie nu ar reusi in acest moment", a continuat Marko Bela, adaugand ca "solidaritatea" constituie principala conditie pentru efectuarea schimbarilor.

Liderul UDMR a precizat totusi ca nu s-a discutat in forurile de conducere ale coalitiei varianta restructurarii guvernului. El considera ca discutiile despre micsorarea schemei guvernamentale sunt doar "speculatii".