Liderii PNL-PD vor lua astazi in discutie, in cadrul Consiliului de Conducere al Aliantei, subiectul restructurarii Guvernului, la solicitarea democratilor.

PD considera ca s-a asteptat suficient de multa vreme ca premierul sa opereze restructurarea Cabinetului, care fusese promisa inca de-acum un an la momentul alcatuirii Guvernului, dupa alegerile din 2004, s-a mers pe ideea ca pentru cateva saptamani structura Guvernului va ramane cea a Cabinetului Nastase, urmand ca, odata instalata noua Putere, sa se renunte la organigrama stufoasa folosita de PSD.

De altfel, promisiunea Aliantei in campania electorala se referea la un guvern flexibil si dinamic de maximum 17 ministere. Presedintele PD, Emil Boc, a declarat sambata ca "a trecut un an si jumatate si nu s-a facut nimic", solicitand o discutie in cadrul Aliantei.

Premierul Tariceanu insa nu este de acord, anuntand ca doreste sa ramana pe functie alaturi de intregul Cabinet pana in 2008, la finalul mandatului.

PD solicita un guvern mai eficient

Emil Boc a declarat intr-un interviu acordat BBC ca "Guvernul nu mai poate functiona in continuare pe structurile foarte stufoase ale PSD", fiind necesara o restructurare serioasa pentru a se ajunge la modelul guvernelor din Uniunea Europeana, unde exista cabinete formate din 15-17 ministere, fata de cele 23-24 de ministere cate sunt in Romania, plus "foarte multe agentii guvernamentale care se suprapun in atributii".

"Noi am promis ca vom restructura guvernul foarte repede, dupa sase luni. Iata, a trecut un an si jumatate si nu am facut aceasta restructurare", a spus Emil Boc, anuntand o discutie cu premierul Tariceanu si cu liderii Coalitiei, astfel incat sa se convina asupra modalitatii concrete de realizare a restructurarii guvernamentale.

"Este o promisiune scadenta a Aliantei", a subliniat liderul PD. Acesta a aratat ca astazi, in sedinta Consiliului de Conducere al Aliantei, va fi abordata problema, insa a fost de parere ca nu se va lua o decizie tot astazi.

De asemenea, tot sambata, vicepremierul PD Gheorghe Pogea a declarat si el ca este necesara o "eficientizare a structurilor Guvernului". "Trebuie sa ne preocupe o eficientizare a actului de guvernare, lucru pe care l-am discutat inca de la formarea acestui guvern. Guvernul trebuie sa aiba structuri eficiente si sa scada numarul de agentii si autoritati care nu-si mai au locul", a spus Pogea.

Premierul isi bate ministrii in cuie pe scaune

De partea cealalta insa, seful Guvernului nici nu vrea sa auda de o schimbare la nivelul echipei de la Palatul Victoria. In cadrul unei emisiuni televizate, Tariceanu a spus ca intentioneaza sa-si duca mandatul pana la capat si ca nu are de gand sa faca schimbari "atunci cand este nevoie de un efort concertat al echipei guvernamentale".

Tariceanu a tinut sa sublinieze ca guvernul "a fost investit de Parlament, nu de altcineva", pentru un mandat de patru ani.

"Mi-am asumat aceasta functie pentru intreaga durata a mandatului, si nu pe o durata limitata si intentionez sa-mi duc mandatul la bun sfarsit", a spus prim-ministrul.

Acesta nu a exclus o "remaniere neanuntata", dar a tinut sa-i dea o mana de ajutor ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, a carui demisie este solicitata cu insistenta de Opozitie, ca urmare a scandalului raspandirii virusului gripei aviare: "Daca cineva isi imagineaza ca, in urma crizei determinate de gripa aviara il voi schimba pe Flutur, se insala".

Intrebat daca Guvernul va demisiona in cazul in care Romania nu va fi primita in UE la 1 ianuarie 2007, Tariceanu a spus ca "este foarte posibil ca intr-o astfel de situatie un gest de onoare sa fie facut". Totodata, Tariceanu a tinut sa laude si relatia pe care o are cu liderii PD, spunand ca "este foarte buna", facandu-se eforturi pentru a mentine coerenta Aliantei si a Coalitiei.

De remarcat faptul ca presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, l-a contrazis pe seful sau de la partid, declarand si el, la unison cu Emil Boc, ca este nevoie de o restructurare a Guvernului.