Bunuri care au apartinut "Printisorului" sunt solicitate de fratele mai mare in instanta. Valoarea sutelor de lampi si lampadare care au umplut casa lui Nicu Ceausescu, este de aproape 1,5 miliarde de lei. Un urs ce-si dezveleste amenintator coltii spre tine se labarteaza generos pe podeaua sufrageriei, luand forma unui covor.

Aparatura electronica care ar trezi invidia si astazi, sute de randuri de haine - camasi, pantaloni, sepci, costume elegante - seturi de vase din aur, mobila de colectie si tablouri scumpe. Asta descriu fotografiile facute inainte de decembrie 1989 intr-una dintre casele aflate „in proprietatea” familiei Ceausescu.

Toate bunurile care erau in imobil sunt revendicate acum de Valentin Ceausescu, fiul cel mare al dictatorilor, care asteapta de cateva saptamani ca magistratii Tribunalului Bucuresti sa ia o decizie in acest caz.

El s-a referit recent la doua posibilitati pe care le ia in calcul in solutionarea cauzei sale: fie justitia ii va restitui bunurile confiscate imediat dupa Revolutia din 1989, fie va da statul roman in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Strada Cosmonautilor, numerele 2-4. Fostul domiciliu al lui Nicu Ceausescu, astazi sediul UNITER. Este descris in amanunt in volumul VII din dosarul-mamut pe care copiii celor doi dictatori l-au compilat in speranta recuperarii bunurilor confiscate in zilele urmatoare Revolutiei.

Un dosar in care Valentin Ceausescu, cel care a initiat actiunea penala, amesteca liste cu mii de obiecte personale si contestatii ale mai multor acte emise in perioada in care a fost anchetat pentru subminarea economiei nationale.

„Borderoul” bunurilor

Descrierea fiecarei sectiuni a casei din fosta strada Cosmonautilor incepe cu un anunt sec. Mai intai se precizeaza ca valoarea imobilului este de 298.578,00 lei, la care se adauga „valoarea amenajarilor executate de Trustul Antrepriza Generala „Carpati”„, 7.478.325,00 lei. Suma totala, covertita la valoarea actuala, este de 25.119.396.690 lei vechi.

De la acest punct, incepe o lista care se intinde pe mai bine de 50 de file, prezentata generic sub denumirea de „Borderou recapitulativ”, prezentand toate covoarele, corpurile de iluminat si obiectele decorative aflate in cladire. La finalul „borderoului” sunt prezentate defalcat liste interminabile cu bunurile aflate la parterul si etajul casei lui Nicu Ceausescu.

Articol integral Evenimentul Zilei