Presedintele Traian Basescu a iesit, miercuri, din Spitalul Elias. Seful statului a plecat imediat la Guvern, unde a condus sedinta Executivului privind gripa aviara. Seful statului a criticat dur autoritatile pentru modul in care au gestionat aceasta criza.

“Institutiile statului par sa functioneze haotic, la intamplare si pe baza de concurenta intre ele, interventia fiind necoordonata. Suntem aproape de a 10 zi de cand s-a declarat al doilea val de gripa aviara si nu stim cauzele. Este lucru esential pe care trebuia sa il determinam imediat, fiind prioritate zero”, a afirmat presedintele Basescu.

Considerand “inadmisibil” modul in care s-a gestionat situatia, presedintele Basescu a cerut primului ministru sa preia, in directa coordonare, gestionarea situatiei, apreciind ca ministrul Agriculturii a probat ca nu are suficienta autoritate asupra institutiilor care alcatuiesc Comandamentul antiepizootic central.

Seful statului a remarcat insuficienta implicare a Ministerului Sanatatii, mentionand ca medicii veterinari trebuie sa stabileasca carantina pentru pasari si animale, iar Ministerul Sanatatii trebuie sa decida instituirea carantinei umane si sa comunice populatiei riscurile si masurile care se iau pentru a evita extinderea gripei aviare.

Presedintele Basescu a aratat ca s-au inventat termeni noi, de genul “carantina relaxata. Probabil ca mai ramane sa inventam carantina moale, tare si alte categorii. Ne penibilizam nu doar in fata romanilor, dar si in fata institutiilor europene”.

In opinia sefului statului, faptul ca s-a pasat responsabilitatea de la o institutie la alta a afectat grav credibilitatea Guvernului si a institutiilor statului. “Este cel mai evident element de criza politica, de criza de autoritate”, a spus presedintele Basescu.

Presedintele a subliniat ca, in prezent, s-a creat impresia ca Guvernul nu are suficienta unitate pentru a avea acelasi mesaj si ca institutii subordonate Guvernului, precum si reprezentanti ai administratiei locale au introdus fiecare propriul limbaj.

Presedintele Basescu a reamintit faptul ca i-a cerut ministrului Flutur ca autoritatea locala sa fie pusa sub autoritatea centrala si ca o astfel de criza nu se combate promovand fiecare propriul mesaj.

Scoaterea jandarmilor si a armatei in strada este, in opinia sefului statului, o masura abuziva care nu imbunatateste imaginea institutiilor. “Toate structurile statului sunt afectate pentru ca ne concentram sa rezolvam probleme de imagine”, a afirmat Presedintele.

Presedintele Basescu a afirmat ca l-a impresionat “neplacut raportul SRI care a completat imaginea de haos”. “Vineri (19 mai a.c.) am discutat cu domnul Flutur dupa ce in prealabil l-am informat pe primul ministru ca voi avea aceasta discutie cu ministrul Agriculturii.

In discutie, ministrul Flutur a spus ca are o suspiciune de transfer al gripei aviare din importuri, lucru pe care il mentioneaza si nota SRI. Nota nu da certitudini pentru ca e facuta sa dea doar informatii. De vineri pana luni cand s-a facut publica nota, informatiile trebuiau verificate.

Noi ne-am bazat pe aceasta si ne-am dus in penibil si cu nota de informare a SRI”, a aratat seful statului.

Presedintele Basescu a tinut sa ii reaminteasca directorului SRI, prezent la sedinta de Guvern, ca la bilantul din acest an al SRI a avertizat sefii de sectii din judete de “cardasia cu administratia locala si interesele locale”. “Dupa parerea mea, nota SRI consfinteste acest lucru. Sectia de la Brasov a dat ceea ce deja se lansase cu curcanii care erau gaini.

De curcani a vorbit ministrul Flutur, era un zvon si iata ca zvonul a fost confirmat de o nota SRI, un zvon destinat sa indrepte lucrurile catre «agenturili straine» care ne-au adus aviara. Din pacate, sectia de la Brasov a intrat in acest joc”, a afirmat seful statului.

In acest sens, presedintele Basescu i-a cerut directorului SRI sa verifice modul in care a fost intocmita nota de catre sectia SRI Brasov.

Seful statului a spus ca nota SRI “descalifica” aceasta institutie si ca modul cum a actionat Ministerul Agriculturii, precum si celelalte institutii ale statului “descalifica capacitatea acestora de a administra o criza”.

“Nu exclud posibilitatea ca parte din contributia la gripa aviara sa fie si dintr-un import, dar parerea mea este ca reprezinta o prelungire a gripei aviare din toamna si iarna anului trecut”, a spus presedintele Basescu.

Seful statului a avertizat asupra faptului ca “show-ul public afecteaza puternic nu doar industria de profil, dar si turismul” si ca “acest show trebuie inlocuit cu explicatii corecte pentru populatie si mass-media”.

Presedintele Basescu a aratat ca “din pacate, in procesul de combatere a gripei aviare obiectivul major nu a fost stoparea fenomenului si eradicarea acestuia, ci aruncarea responsabilitatii de la o institutie la alta”.

In acest sens, Presedintele a definit cinci obiective: stabilirea cauzei, cerand ca in 24 de ore sa fie prezentate public cauzele noului val de gripa aviara; limitarea extinderii; eliminarea focarelor; implicarea ministerului Sanatatii care sa ofere explicatii clare populatiei; comunicarea eficienta cu presa.

“Daca se prelungeste modul de actiune de acum, Guvernul se apropie de credibilitate penibila”, a spus presedintele Basescu.

De asemenea, Presedintele a cerut primarului general al Capitalei si primarilor de sector, prezenti la sedinta de Guvern, sa actioneze in conformitate cu instructiunile de la institutiile centrale - se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Primele efecte ale criticilor aduse de presedintele Traian Basescu nu au intarziat sa apara. Premierul Calin Popescu Tariceanu a preluat Comandamentul anti epizootic, iar seful SRI Brasov, Maricel Gavrila, a fost demis din cauza "disfunctiilor manageriale".