Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara a anuntat vineri ca virusul H5 al gripei aviare este confirmat in 75 de localitati, dintre care cele mai multe in judetul Brasov. In alte 35 de cazuri exista suspiciuni ale existentei virusului.

Cele mai multe focare confirmate raman in judetul Brasov, respectiv 27. Alte 15 focare sunt in Prahova, 10 in Bacau, 7 in Vrancea, 4 in Valcea, cate 2 in Buzau, Mures, Sibiu, Bucuresti, si 1 in Covasna, Neamt, Arges si Ilfov.

Numarul de localitati in care exista suspiciunea de prezenta a virusului H5 a ajuns la 35. 17 in Prahova, 6 in Brasov, 3 in Vrancea, 2 in Valcea si Bacau, cate 1 in Buzau, Alba, Arges, Ilfov si Bucuresti, sectorul 5.

Autoritatile nu au descoperit deocamdata cauza aparitiei virusului. Pe de alta parte, carantina umana a fost suspendata in focarele de gripa aviara confirmate. Astfel, persoanele si masinile pot circula liber in si din focar cu conduitia sa treaca prin filtre de dezinfectie.

De asemenea, Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa schimbe legislatia privind prevenirea gripei aviare astfel incat sa se treaca la sacrificarea pasarilor chiar dupa primele teste care confirma prezenta virusului.

Medicii veterinari continua activitatea de supraveghere a pasarilor domestice si salbatice, fac deplasari zilnice pentru evaluarea clinica a starii de sanatate, depistarea eventualelor cadavre de pasari si prelevarea de probe pentru examenele specifice de laborator.