Premierul Calin Popescu Tariceanu a convocat joi, la Palatul Victoria, o reuniune consultativa referitoare la consolidarea capacitatii de absorbtie a fondurilor comunitare in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Discutiile au avut in vedere stabilirea unor modalitati de folosire cat mai eficienta a fondurilor comunitare in perspectiva aderarii Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007”.

In urma reuniunii la care au participat reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare, ai partenerilor sociali, ai societatii civile, mediului academic si mass-media s-a decis ca Guvernul va crea, impreuna cu acestia, un grup permanent de lucru pentru a stabili modul de administrare a fondurilor europene, arata un comunicat al Guvernului.

In maximum zece zile participantii trebuie sa trimita Secretariatului Permanent pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului propuneri pentru participarea in grupul de lucru si solutii tehnice de functionare a acestuia. De asemenea, sunt asteptate puncte de vedere pe tema gestionarii eficiente a fondurilor europene si continutul Planului de actiune prezentat astazi. Propunerile vor fi centralizate de SPAE si analizate la viitoarea intalnire.

„Efortul de valorificare si absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune nu este si nu trebuie sa fie doar responsabilitatea Guvernului, deoarece implementarea efectiva si atragerea fondurilor trebuie facuta de catre toti actorii din societatea romaneasca”, considera premierul.

„De modul in care vom sti si vom fi pregatiti sa gestionam fondurile comunitare depinde in mare masura succesul integrarii in UE”, a subliniat Calin Popescu-Tariceanu.

Dupa raportul privind aderarea Romaniei la UE, prezentat de Comisia Europeana la 16 mai, premierul Calin Popescu Tariceanu anuntase ca va organiza o reuniune consultativa la care sa participe reprezentantii tuturor partidelor parlamentare, ai administratiei locale, ai societatii civile, partenerii sociali, sindicate, patronate, mediul academic pentru a ajunge la un consens privind directiile strategice de utilizare a fondurilor europene.

Premierul a spus atunci ca a pregatit propuneri pentru a asigura o rata ridicata de absorbtie a fondurilor europene dupa aderare, pe care le va supune dezbaterii publice.

Oficialii europeni au cerut Romaniei, in numeroase randuri, proiecte viabile care sa poata fi finantate din bani europeni. Astfel, in cazul in care Romania va adera la Uniunea Europeana, la data de 1 ianuarie 2007, autoritatile romane vor avea de cheltuit 9 milioane de euro, in fiecare zi, timp de doi ani.