Razboaiele din Irak si Afganistan, primejdia crescanda a unei confruntari intre Occident si Iran, eforturile zadarnice de a determina Coreea de Nord sa renunte la arsenalul nuclear sunt doar cateva dintre fenomenele in curs, al caror efect combinat creeaza pericolul unui vartej de crize internationale simultane - se arata in raportul anual "Military Balance" ("Balanta militara") al

prestigiosului Institut International de Studii Strategice (IISS), cu sediul la Londra. Prezentand raportul, directorul general al IISS, John Chipman, a avertizat fara echivoc: "Multe zone ale lumii sunt angrenate in conflicte militare brutale...

Explozivul triunghi Irak-Afganistan-Iran continua sa domine agenda mondiala de securitate, la fel ca si problemele emblematice cu bataie mai lunga ale terorismului si proliferarii nucleare".

Instabilitatea si violenta se vor accentua in Irak

Potrivit raportului, noul guvern irakian "este confruntat cu schimbari fundamentale, care ar putea da in curand peste cap incercarile sale de a pastra unitatea tarii si ar putea atrage in conflict puterile regionale". Tensiunile etnice si religioase intre sunniti, siiti si kurzi s-au accentuat, perspectivele unui consens asupra noii constitutii fiind redus.

"Pericolul este clar: cresterea instabilitatii, a violentei si a radicalismului islamic".

Un an decisiv pentru Afganistan

Combativitatea fortelor talibane din Afganistan e in crestere. "Anul acesta va fi crucial pentru Afganistan, ca si pentru trupele NATO care isi vor extinde misiunea in sudul tarii. Talibanii isi vor intensifica ritmul operatiunilor militare, constienti ca pierderile sporite in randurile statelor europene membre NATO vor determina sporirea opozitiei opiniei publice interne fata de razboi.

Iranul va dobandi capacitati nucelare pana in 2010

Exista un larg consens asupra inevitabilitatii ca Iranul sa dobandeasca, intr-un viitor apropiat, capacitati nucleare. Data cea mai apropiata pana cand Iranul va produce suficient uraniu pentru construirea unei bombe nucleare pare a fi 2010, potrivit altor estimari nu este insa exclus ca acest lucru sa se intample in 2009 sau chiar 2008.

Citeste articolul complet in Adevarul