In Romania exista, in prezent, la nivel national, 83 de focare confirmate de gripa aviara, cele mai multe fiind semnalate in judetele Brasov si Prahova. Anuntul a fost facut de presedintele Autoritatii National Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Marian Avram.

Potrivit agentiilor de stiri, Comandamentul pentru combaterea gripei aviare s-a reunit, sambata, la Palatul Victoria, sub coordonarea premierului Calin Popescu Tariceanu. Imediat dupa incheierea sedintei, purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu a declarat ca premierul Tariceanu doreste ca personalul din conducerea ANSV sa se deplaseze personal la fermele din teritoriu.

"Cerem celor care lucreaza la negru in fermele avicole sa se prezinte pentru a fi supravegheati medical", a mai precizat Oana Marinescu.

Premierul Tariceanu a cerut demiterea din functie a sefului Directiei pentru Inspectii si Control a ANSVSA, pe motiv ca acesta nu s-a deplasat personal in teritoriu pentru verificarea fermelor - a adaugat Oana Marinescu.

Ea a afirmat ca premierul a decis, sambata dimineata, infiintarea unui centru de coordonare, format din 12 reprezentanti ai ministerelor Finantelor Publice, Administratiei si Internelor, Mediului, Sanatatii, Transporturilor si ANSVA, care va avea rolul de a oferi consultanta de specialitate Comandamentului antiepizootic central.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, Adrian Tibu, a anuntat ca sunt 83 de focare confirmate de gripa aviara - in 79 dintre ele s-a terminat operatiunea de sacrificare a pasarilor si dezinfectia. De asemenea, exista si 23 de suspiciuni. El a anuntat ca populatia are la dispozitie o linie telefonica non stop 0800826787, la care poate obtine informatii privind gripa aviara.

Adrian Tibu a anuntat ca cetatenii pot obtine raspunsuri la diferite intrebari pe tema gripei aviare si pe internet, la adresa office@ansv.ro

Autoritatile din Romania trebuie sa faca fata unei situatii dificile, in conditiile in care originea epidemiei se afla in practici comerciale ilicite, fiing greu de urmarit pasarile contaminate - a declarat la randul sau, Victor Olsavszky, reprezentant in Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

El a apreciat faptul ca in tara noastra nu a fost confirmat nici un caz de gripa aviara la om.

Cele mai multe focare de gripa aviara sunt in judetele Brasov si Prahova, unde s-au identificat aproape 50 de focare de gripa aviara. Printre localitatile unde a fost impusa carantina se numara Codlea, Moeciu, Brasov, Ploiesti, Predeal, Campina, Cornu, Telega, Valea Doftanei si Breaza. In Bacau au fost depistate 11 focare de gripa aviara, iar in Vrancea 7.

Si in sectorul 5 al Bucurestiului exista semnale ca ar exista virusul aviar, fara a se fi confirmat deocamdata.