Colegiul Medicilor despre legile lui ministrului Nicolaescu: locurile lasate libere de miile de pensionati nu vor putea fi ocupate.

Decizia Ministerului Sanatatii de a reduce varsta de pensionare in cazul medicilor, la 57 de ani pentru femei si 62 pentru barbati, a dus la declansarea unor revolte in multe spitale. Doctorii ameninta cu greva foamei, iar oficialii Colegiului Medicilor din Romania (CMR) estimeaza ca pensionarea a circa 2.000 de medici va destabiliza sistemul sanitar.

Pe de alta parte, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) considera discriminatorie masura de a pensiona fortat doctoritele. In plus, potrivit noii legi a spitalelor, in toate unitatile medicale au fost numite ieri conduceri interimare noi.

"Suntem discriminate si vom intra in greva foamei"

"Pensionarea fortata a doctoritelor la 57 de ani este o masura discriminatorie deoarece Constitutia stipuleaza egalitatea de sanse intre femei si barbati", considera Asztalos Csaba Ferenc, presedintele CNCD.

Cinci doctorite de la Spitalul de Recuperare din Cluj, printre care si Ioana Giurgiu, mama directorului TVR Tudor Giurgiu, au anuntat ca vor intra in greva foamei daca nu se vor schimba prevederile privind pensionarea cadrelor medicale femei. "Noi consideram ca aceasta prevedere este neconstitutionala si discriminatorie", ne-a spus doctorul Victoria Ossian.

De altfel, multi dintre medicii care trebuie sa se pensioneze se plang ca nu au fost anuntati din timp si au facute contracte de leasing pentru cabinete pe care nu le vor putea plati din pensii.

"Cele aproximativ 2.000 de locuri care se vor elibera nu vor fi ocupate fiindca atunci cand s-au scos locurile la rezidentiat (n.r. - pentru medicii tineri), ele nu au fost luate in calcul. Este grav ca nu s-a facut o evaluare inainte de a se lua o astfel de decizie", afirma prof. dr. Vasile Astarastoae, secretar general al CMR.

Potrivit legii, acolo unde nu exista concurenti pe posturi, medicii pensionabili pot primi derogari, adica dreptul de a munci in continuare. "Vor fi prea multe exceptii care lasa loc subiectivismului", completeaza dr. Astarastoae.

Articol integral in EVZ