Un parlamentar este prins cu o mita de 90.000 de dolari. Perchezitionat acasa, banii ii sunt gasiti ascunsi in congelator. Parlamentarul ramane in functie. Anchetand coruptia, politia merge in Parlament si confisca alte documente ce pot incrimina si alti parlamentari.

Anterior, un traficant de influenta, dovedit de politie si justitie, a inceput sa se spovedeasca aratand cum flagelul coruptiei a atins cele mai inalte personalitati ale statului. Parlamentarii suparati cer insa presedintelui oprirea actiunilor justitiei, iar acesta, printr-un ordin, chiar opreste ancheta pentru 45 de zile.

Aceste fapte incredibile nu se petrec in vreo tanara democratie din Est, in Romania sau Bulgaria sau in fostul spatiu sovietic - Ucraina, Kazahstan sau Rusia. Ele au loc in Washington DC, capitala Statelor Unite ale Americii, principalul pilon al lumii occidentale si singura superputere a lumii.

Parlamentarul corupt ce continua sa se ascunda in spatele imunitatii se numeste William Jefferson, membru al Comisiei pentru Buget din Congresul american. In loc sa fie repudiat de colegii sai congresmeni, acestia au cerut presedintelui oprirea anchetei FBI din Congres, ancheta ce ar fi putut ajunge si la alti politicieni.

La fel ca in tanara democratie de la Bucuresti, de exemplu, unde functioneaza solidaritatea de gasca a parlamentarilor - vezi respingerea Ordonantei DNA din Senat -, si in Congresul american democratului Jefferson i-au sarit in ajutor nu doar colegii de partid, ci si republicanii aflati la putere. Presedintele care a oprit ancheta justitiei se numeste George W.

Bush, iar traficantul de influenta spovedit - Jack Abramoff. Si asta nu e totul.

Nu doar clasa politica este atinsa de virusul coruptiei. Chiar si organismul militar a fost contaminat. Comandantul US Air Force, general Michael Mosely, si predecesorul sau, John Jumper, sunt anchetati pentru ca au masluit pur si simplu o licitatie de 50 de milioane de dolari atribuind contractul unui fost coleg, general in retragere, astazi om de afaceri.

Ancheta lasa sa se intrevada implicatii profunde si complicitati la nivelul organismului militar. Si asta, intr-un moment in care armata SUA se afla in plin razboi, cat se poate de fierbinte, in Irak si Afganistan.

Coruptie la cel mai inalt nivel politic si militar, interventia directa in treburile justitiei prin impiedicarea unei anchete in curs, solidaritatea politica in fata actelor de coruptie si ascunderea in spatele imunitatii parlamentare, toate acestea nu au nimic a face cu valorile politice si morale care au transformat de atatea ori Lumea Noua in salvator si sprijinitor al Lumii Vechi.

Ce ar mai lipsi din acest tablou american de astazi, caracteristic mai degraba unei tari din Lumea a treia decat singurei superputeri a lumii? Poate manipularea presei? Autoritatile federale investigheaza 77 de posturi de televiziune americane care au plantat in emisiunile lor stiri fabricate direct de administratia Bush, prezentandu-le ca stiri proprii.

Si inca „stiri” din cele mai groase, cu americani de origine irakiana ce plang in fata camerei de luat vederi la caderea Bagdadului, strigand: „Thank you, Bush, thank you, USA!”. La Bucuresti, Iliescu, Nastase sau Basescu au toate motivele sa fie invidiosi. Asa ceva nu au reusit sa plaseze nici macar la stirile TVR...

Administratia Bush conduce unul dintre cele mai cumplite razboaie din istoria lumii: razboiul antiterorist. Din nefericire, mijloacele si modalitatile alese pentru sustinerea acestui razboi nu sunt proprii Americii si valorilor sale. „Patriot Act” este una dintre cele mai restrictive legi, ce loveste in drepturile fundamentale ale individului intr-un stat occidental.

In Romania ne plangem, pe buna dreptate, ca suntem ascultati de prea multe urechi si ca pana si Parchetul vrea sa-si faca serviciu propriu de ascultare a telefoanelor. In SUA au fost ascultate zeci si sute de milioane de persoane fara just temei. Armata SUA a cucerit in 21 de zile Bagdadul.

In trei ani, administratia Bush nu a reusit sa gaseasca solutia politica de pacificare a regiunii, lucrurile mergand din rau in mai rau. Pericolul real al programului nuclear iranian, dar si reactiile SUA au dus petrolul la 75 de dolari barilul, transformand o criza regionala intr-una mondiala. Dar asta nu e totul.

Imaginile de la Abu Ghraib sau suspiciunile privind atrocitatile comise de unii militari americani in Afganistan si Irak au ingrozit toata lumea, inclusiv America. Nu se poate lupta cu terorismul provocand, la randul tau, terorism.

Publicul din SUA, nascut si crescut in democratie si prosperitate, a sanctionat paradoxurile si aberatiile actualei administratii. Nu inainte insa ca, in 2004, actualul presedinte sa castige in mod clar alegerile pentru al doilea mandat. Astazi, George Bush are cea mai scazuta rata de incredere inregistrata de un presedinte american.

Fapt care, la urma urmei, se rasfrange negativ si asupra Americii, dar si asupra intregii lumi occidentale. Daca economic, America e reprezentata de companiile sale si de dolari, pe plan international, din punct de vedere politic, America inseamna in primul rand presedintele aflat la Casa Alba administratia Bush poate cumula toate defectele lui.

Pentru Romania, ea va avea pentru totdeauna o mare calitate: aceasta administratie si nu alta a hotarat primirea tarii in NATO, scotandu-ne , in sfarsit, din zona gri a Europei. Dar pentru stabilitatea si forta lumii occidentale, in care a fost inclusa si Romania, America trebuie sa revina la ceea ce a fost dintotdeauna. Situatia nu priveste doar SUA, ci intreaga lume civilizata.

Asa cum recesiunea economica in America atrage recesiune economica in toata lumea, la fel si o recesiune politica si morala poate afecta intreaga lume occidentala. Moment mai nepotrivit nici ca s-ar fi gasit. Europa se zbate sa-si gaseasca identitatea. Si acolo coruptia apare peste tot. Si nu doar in tinerele democratii din Est, ci la Paris sau Roma.

Concernul EADS a platit spaga ce pare sa fi ajuns pana la presedintele tarii, multimiliardarul Berlusconi se zbate sa nu ajunga in puscarie. La Londra, partidul lui Tony Blair a vandut cu milioane de lire, ca la piata, locurile in Camera Lorzilor. In cel mai vechi parlament din lume! Fata de ceea ce se intampla in America, totul pare o joaca de copii.

Riscul cel mai mare ramane insa in Orientul Mijlociu, unde razboiul impotriva terorismului, dus de o administratie incoerenta, risca sa se transforme intr-un razboi al civilizatiilor, adica exact ce a dorit Ossama bin Laden prin atacurile de la 11 septembrie.