Departamentul de Stat american solicita Rusiei sa-si retraga trupele din Transnistria.

„Tratatul privind armele conventionale in Europa nu poate fi ratificat atita timp cit Federatia Rusa nu-si va retrage neconditionat echipamentul si trupele militare de pe teritoriul Republicii Moldova“, a declarat Paula De Sutter, asistent al secretarului de Stat al SUA pentru controlul armamentelor, in cadrul unei intrevederi la Chisinau cu presedintele Vladimir Voronin.

Ea a spus ca SUA nu pot semna acest tratat daca Rusia „nu se conformeaza unuia dintre principiile de baza ale acestui document, anume stationarea fortelor militare straine pe teritoriul national fara acordul statului-gazda“.

Oficialul american a cerut inca o data Rusiei sa isi respecte angajamentele luate in 1999 la Istanbul, cind s-a angajat sa isi retraga trupele pina in 2002. Cu toate acestea, in prezent se mai afla inca peste 1.400 de soldati rusi in Transnistria, iar armamentele sovietice sint in dotarea separatistilor transnistreni.

In replica, autoritatile de la Tiraspol au declarat ca nu vor mai participa la negocierile 5+2 decit in cazul legalizarii exporturilor fara acordul Moldovei.

Articol integral in Cotidianul