Pe lista directorilor de spitale numiti in prima zi de aplicare a noului pachet de reforma a sistemului sanitar se afla si persoane destituite in decembrie 2005, in urma controalelor efectuate de Ministerul Sanatatii.

In emisiunea Romania la Raport de la MIX FM realizata de Andreea Pora, doctorul Dan Serban, numit director la Spitalul Sf Pantelimon la sfarsitul anului trecut pentru ca avea si studii de management, asa cum spune noua lege, a fost si el schimbat din functie, fara nici o justificare. Medicul sustine ca numirile si destituirile din functie s-au negociat la “masa verde”.

„Eu cred ca e o intelegere la masa verde intre toate partidele. Aseara, era o discutie in care eu trebuia sa devin directorul Spitalului Bagdasar Arseni. Am refuzat aceasta chestie. O sa va mai spun inca un lucru care poate explica foarte mult din ce se intampla acum. La Spitalul Sfantul Pantelimon au fost adusi 1.300.000 de euro, care sunt la dispozitia managerului spitalului.

Astea doua lucruri imi lasa mie informatia, ca om care vin din sistem, ca lucrurile sunt la masa verde”, a declarat Dan Serban.

Presedintele Colegiului Medicilor, Mircea Cinteza, este convins ca numirea sau pastrarea in functie a unor directori de spitale nu s-a facut politic, dar nu crede ca se vor gasi sute de medici care sa aiba si studii de management ca sa poata intruni conditiile de a fi directori.

La randul sau, jurnalistul Val Valcu apreciaza ca ministrul Sanatatii este impins de cineva ca sa gafeze si reforma sa se blocheze.

Mircea Cinteza: Trebuie sa stim numarul serviciilor medicale pe care le oferim bolnavului

Presedintele Colegiului Medicilor, Mircea Cinteza, sustine ca principala problema a sistemului sanitar este definirea clara a serviciilor medicale care se pot oferi bolnavilor astfel incat sa se incadreze in bugetul sanatatii.

In emisiunea Romania la Raport de la MIX FM realizata de Andreea Pora, medicul a spus ca pentru restul serviciilor trebuie gasite solutii altenative, cum ar fi asigurarile suplimentare sau plata directa de catre pacienti. In teorie, legile sanatatii cuprind tot ce trebuie, dar ne mintim singuri, apreciaza doctorul Cinteza.

“E nevoie de o singura reforma in sistemul sanitar si anume aceea sa stim care e costul procedurilor medicale si ce putem de banii respectivi sa dam cetatenilor romani. De exemplu, domnul presedinte a platit 20.000 de euro la Viena pentu o operatie de 7 zile.

Este evident ca, in Romania, banii platiti pentru aceeasi perioada sunt sub 2.000 de euro, adica a zecea parte din bugetul respectiv”, a spus Mircea Cinteza.