Executivul a aprobat, miercuri, proiectul de Lege privind modificarea Codului Fiscal. Actul normativ urmeaza sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere si aprobare, astfel incat noile reglementari sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2007.

Anuntul privind aprobarea proiectului de lege a fost facut de catre ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

Proiectul de lege cuprinde masuri legislative care vizeaza: generalizarea cotei unice de 16%, extinderea bazei de impunere, preluarea directivelor in materie din legislatia Uniunii Europene, perfectionarea si simplificarea cadrului normativ in vigoare.

Proiectul de lege mentine cota unica de impozitare de 16% si nivelul taxei pe valoarea adaugata.

Modificarile de lege nu sunt insa sustinute de catre toate partidele politice. George Copos, membru al Partidului Conservator si vicepremier in guvern, nu a votat in sedinta executivului proiectul de Cod Fiscal inaintat de Ministerul Finantelor Publice.

Copos a protestat astfel fata de unele prevederi ale documentului si fata de faptul ca propunerile PC nu au fost incluse in forma Codului Fiscal ce va fi trimisa spre aprobare Parlamentului.

La rindul sau, presedintele PC, Dan Voiculescu, a expus intr-o conferinta de presa pozitia conservatorilor. "Noi avem trei propuneri si tinem la acestea: una se refera la necesitatea neimpozitarii profitului reinvestit; alta la reducerea la 9% a TVA la produsele alimentare de baza; si cea de-a treia, care vine in sprijinul clasei de mijloc, se refera la impozitarea microintreprinderilor"

"Mai concret, noi nu suntem de acord cu ideea Ministerului Finantelor de modificare a sistemului de impozitare a microintreprinderilor si impunere a unei cote unice de 16% pe profit", a spus Dan Voiculescu.

PC sustine necesitatea mentinerii sistemului actual prin care microintreprinderile sa poata opta fie pentru impozitarea cu 3% a cifrei de afaceri, fie cu 16% a profitului.

Dincolo de nemultumirile unor partide, o alta problema este legata de timpul scurt aflat la dispozitie pentru adoptarea modificarilor la Codul Fiscal de catre Parlament. Actul normativ ar trebui sa fie adoptat pina la sfirsitul lunii iunie, pentru a intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007.

"Nu cred ca este timp pentru aprobarea Codului Fiscal in Parlament. Daca Guvernul il trimite saptamana viitoare in legislativ este nevoie de vreo 5 saptamani pentru dezbateri la comisii, atat la Senat cat si la Camera Deputatilor", a declarat pentru HotNews senatorul PNL Varujan Vosganian.

"Din cate stiu eu PC si PSD au obiectiuni la modificarile Codului Fiscal, ceea ce va ingreuna dezbaterile. Nici nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla daca nu se va prelungi sesiunea asa ca trebuiesc urgentate discutiile. Refuz sa ma gandesc ca documentul nu poate fi pus in aplicare la 1 iulie", a mai spus Vosganian.

PSD are la rindul sau mai multe obiectii fata de modificarile la Codul Fiscal. "Este un document foarte fierbinte care va starni multe controverse. Deja oamenii de afaceri, reprezentantii IMM-urilor si cei de cei de la Bursa vor sa fie audiati la comisii pentru a-si prezenta nemultumirile", spune si Mihai Tanasescu, presedintele Comisiei de buget finante din Camera Deputatilor.

"Vor fi foarte multe amendamente la Codul Fiscal si nu stiu cum si in ce masura vom avea timp sa discutam tot. Va fi o nebunie, in mod sigur nu vom finaliza pana la 1 iulie. Asta este insa problema Guvernului, nu a noastra, deoarece prin intarzierea trimiterii la Parlament a dat inca o confirmare ca este incapabil si iresponsabil".