Cu sase luni inainte de aderare, presa abunda in articole ce prevad un viitor sumbru pentru IMM-urile din Romania.

Despre perspectivele si modurile in care pot supravietui, despre influentele noilor reglementari ale Codului Fiscal si mai ales despre experienta tarilor ce au aderat la UE in 2004, am stat de vorba cu Eugen Chirovici presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

HotNews.ro:Care credeti ca este cauza acestei isterii referitoare la posibilele falimente in randul IMM-urilor?

Eugen Chirovici: Este cam impropriu spus isterie. Intr-adevar sunt destule opinii potrivit carora ar fi posibil sa se intample asa. Cauza acestor afirmatii consta in lipsa informatiilor necesare despre rigorile pietei comunitare si despre pasii pe care intreprinzatorii trebuie sa-i faca pentru a fi pregatiti sa faca fata competitiei europene.

Spun asta deoarece cei mai multi vorbesc numai despre provocari si mai putin si despre oportunitati. Pentru companiile romanesti, aderarea la Uniunea Europeana va insemna, in primul rand, accesul pe Piata Unica, o piata care, dupa extinderea de la 1 mai 2004, a ajuns la peste 450 milioane consumatori.

O data cu extinderea, se asteapta ca UE sa devina cel mai mare exportator din lume, cu o cota de aproximativ 20% din exportul mondial.

Comertul intra-comunitar si comunitar va creste cu cel putin 9%, datorita inlaturarii barierelor tarifare si non-tarifare. In acest sens, este vitala cresterea competitivitatii produselor romanesti.

HotNews.ro:Care a fost situatia IMM-urilor in tari precum Ungaria, Cehia sau Polonia dupa aderarea la UE a acestor tari?

E.C: Ceea ce trebuie cunoscut este faptul ca profitul IMM-urilor trebuie sa fie orientat spre dezvoltare, si nu spre consum, pentru ca fara o strategie de viitor si fara fonduri de cofinantare, nu vor mai putea exista.

Iar experienta din Ungaria, Polonia etc., in care, dupa impactul si euforia integrarii, peste jumatate dintre firmele mici si mijlocii au disparut, arata ca perioadele care vor veni nu vor scuti acest sector de disparitii, falimente, dezvoltari, replieri pe segmente cerute de "jocul" dintre cerere si oferta.

Pentru ca integrarea sa nu fie un soc pentru firmele mici si mijlocii, in primul rind trebuie cunoscut acquis-ul comunitar, si in special legislatia fiscala, cea legata de achizitiile publice si cea din domeniul ajutorului de Stat.

Conform unei analize a Agentiei Poloneze de Dezvoltare a Antreprenoriatului din Polonia, numai 4.600 de firme din cele peste 3.5 milioane IMM-uri inregistrate au fost radiate in primul an dupa aderare, adica aproximativ 0.1%(majoritatea microintreprinderi);

Statistica din noile state membre arata ca, dupa integrare, numarul companiilor nou-aparute a fost superior celor falimentate. Solutiile-cheie pentru ca micile intreprinderi sa reziste in conditiile competitiei acerbe de pe piata europeana tin de accesul la informatii, la servicii si finantare.

Si pentru ca am amintit despre programele ce vor fi finantate din fonduri structurale, trebuie sa mentionez faptul ca, in Ungaria, din totalul proiectelor depuse pentru finantare, 74% au fost obtinute de IMM-uri; din 10.000 aplicatii depuse in 2004 pentru fondurile comunitare, peste 6.000 au primit finantari totale de 330 milioane euro.

HotNews.ro:De ce credeti ca Romania sta atat de prost la capitolul numarului de IMM-uri la mia de locuitori? In tarile membre UE sunt 52 la mia de locuitori pe cand in Romania sunt doar 14.

E.C: Eu nu cred ca Romania sta atat de prost la capitolul numarului de IMM-uri. Sa nu uitam ca sectorul lor, in aceasta regiune a Europei, reprezinta peste 99 la suta din totalul firmelor romanesti, cu un aport de aproape 60 la suta la PIB, ingloband peste 70 la suta din forta de munca.

In Statele Unite si Japonia, de exemplu, intreprinderile mici si mijlocii au o pondere mult mai mica, de 40-45 de procente.

HotNews.ro:Aveti un plan pentru incurajarea initiativei private?

E.C: Nu este un plan, ci chiar mai mult decat atat. Avem o serie de programe pentru pregatire antreprenoriala, in cazul Programului Start, destinat tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani, precum si a celui derulat in vederea sustinerii femeilor manager primind aprecieri ale Comisiei Europene pentru bune practici.

De asemenea, trebuie mentionat ca Programul Start este singurul care permite ca accesantii sa fie sustinuti financiar pentru punerea in practica a planurilor sau ideilor lor de afaceri, daca sunt viabile, si in calitate de persoane fizica.

HotNews.ro:Cum credeti ca vor fi afectate IMM-urile de noile reglementari ale Codului Fiscal mai ales ca din calculele preliminare rezulta obtinerea unor sume relativ mici la buget?

E.C: Nu ne ramane decat sa constatam la momentul oportun iar in privinta veniturilor suplimentare obtinute cred ca este prematur sa ne pronuntam.

HotNews.ro:Aveti in plan luarea unor masuri pentru ca actualii si viitorii intreprinzatori sa dea dovada de mai mult profesionalism in ceea ce priveste intocmirea planurilor de afaceri?

E.C: ANIMMC a finalizat Programul pentru consultanta si instruire care a permis aplicantilor sa acceseze si firmele specializate in acest sens.

HotNews.ro:Care este valoarea sumelor din fonduri europene care vor intra in Romania cu scopul declarat al sustinerii IMM-urilor?

E.C: Valoarea totala a programelor care vor fi sustinute din fonduri structurale pentru dezvoltarea mediului de afaceri se cifreaza la 17 miliarde de euro. Din aceasta suma, pentru Programul Operational Sectorial de Crestere a Competitivitatii Economice este alocata suma de 2,5 miliarde euro, din care pentru sectorul IMM, ponderea sustinerii financiare este de 31%.

HotNews.ro:Care sunt principalele segemnete de activitatea ale IMM-urilor din Romania si care este contributia la buget a acestora?

E.C: Intreprinderile mici si mijlocii sunt implicate in toate domeniile de activitate dar cele mai multe, in jur de 86%, isi desfasoara activitatea in sfera serviciilor si comertului. Cat despre pronderea aportului lor la buget, o situatie mai clara o vom putea face spre finele anului, cand vom primi de la Ministerul Finantelor Publice datele necesare.

HotNews.ro:Care sunt segmentele care vor avea cel mai mare ritm de dezvoltare?

E.C: Pentru ca vorbim despre viitor, trebuie sa va spun ca numai piata va decide acest lucru.