Dupa "razboiul gazelor", tensiunea intre Kiev si Moscova a crescut si mai mult in urma recentului apel al Dumei de Stat a Rusiei, adresat Radei Supreme a Ucrainei.

Acesta exprima "atitudinea extrem de negativa" a Moscovei fata de intentia Ucrainei de a adera la NATO, considerata un pas cu "consecinte extrem de negative" asupra raporturilor bilaterale.

Demonstratiile anti-NATO din Crimeea i-au determinat pe deputatii rusi sa constate cu ingrijorare ca in evolutia evenimentelor din peninsula, locuita de o majoritate rusofona, a aparut o "cotitura periculoasa" de natura sa ameninte relatiile bilaterale ale celor doua state. Reactia Kievului nu s-a lasat asteptata.

Ieri, un reprezentant al partidului proprezidential "Ucraina noastra" a calificat apelul Dumei drept "un amestec brutal in treburile interne ale Ucrainei" si a criticat presiunea politica si economica exercitata de Moscova.

Propunerea partii ucrainene de a se modifica statutul Marii Azov, avansata in cadrul negocierilor recente privind demarcarea frontierei dintre cele doua state in aceasta zona, a provocat, de asemenea, iritarea Moscovei.

Articol integral in Adevarul