Ministerul Justitiei raspunde criticilor venite din partea organizatiilor nonguvernamentale pe tema proiectului de lege referitor la declararea si controlul averilor demnitarilor.

Ministerul apreciaza ca proiectul de lege pe care il propune "este viabil, are prevederi clare si este previzibil", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Referitor la faptul ca mai multe organizatii sustin ca ar fi fost mai bun proiectul de lege din 2004, decat propunerea actuala a Ministerului Justitiei, institutia prezinta neajunsurile vechiului proiect si cateva prevederi neconstitutionale.

Intre acestea: participarea judecatorilor si procurorilor in Consiliul National de Integritate, controlul Parlamentului asupra CNI si independenta bugetara a Consiliului.

In comunicatul Ministerului Justitiei sunt examinate punctual comentariile organizatiilor contestatare proiectului Monicai Macovei. Astfel, proiectul din 2004 defineste extrem de larg conflictul de interese, in timp ce propuerea din 2006 reglementeaza clar aceasta problema.

Pe de alta parte, proiectul Ministerului Justitiei extinde, fata de cel din 2004, sfera persoanelor care depun declaratii de avere sau interese.

Ministerul Justitiei are disponibilitatea de a analiza fiecare propunere "argumentata" din partea reprezentantilor societatii civile. sau ai partidelor politice, precizeaza sursa.

"Ministerul Justitiei a dorit o Agentie independenta. Aceasta nu trebuie sa dea socoteala nici uneia din institutiile pe ai caror membri sau angajati ii controleaza (Guvern, Parlament, putere judecatoreasca). Evaluarea externa anuala - a managementului si eficientei - poate duce la revocarea presedintelui Agentiei", scrie comunicatul Ministerului Justitiei.

Trei ONG-uri, in frunte cu Fundatia pentru o Societate Deschisa (Renate Weber) criticasera actualul proiect de lege privind controlul averilor demnitarilor intocmit de Ministerul Justitiei pe motiv ca incalca drepturile omului si cerusera ca CNI sa se afle sub control parlamentar.

De cealalta parte, Societatea Academica Romana, reprezentata de Alina Mungiu, sustine ca proiectul este bun si sugereaza ca ONG-urile potrivnice fac jocuri politice.