Curtea de Apel Bucuresti a decis, marti, cercetarea in stare de libertate a celor doi cetateni americani, Philip Stephenson si Colin Hart, cercetati, alaturi de Dinu Patriciu, in dosarul Rompetrol, pentru infractiuni economice.

Phil Stephenson, vicepresedinte The Rompetrol Group a declarat dupa decizia instantei: “Apreciem independenta constanta si profesionalismul demonstrat de magistrati in a lua decizii corecte, in acest caz cu puternice implicatii politice.

Incercarile procurorilor, de mai bine de un an, de a aplica masura drastica si inutila de arestare preventiva inaintea desfasurarii unui proces au esuat. Noi ne vom continua activitatea de afaceri pentru binele angajatilor, actionarilor si tuturor partenerilor nostri.”

Magistratii Tribunalului Bucuresti decisesera, in 11 mai, ca cei doi americani sa fie cercetati in libertate, dar procurorii au facut recurs.

Philip Stephenson si Richard Colin Hart sunt acuzati, intre altele, de initierea unui grup infractional, organizat in scopul spalarii sumelor de bani obtinute in urma savarsirii infractiunilor de pe piata de capital si de complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

Inca din luna februarie 2006, procurorii au cerut arestarea lui Philip Stephenson si Richard Colin Hart. Stephenson - vicepresedinte la Rompetrol, a plecat din Romania, fiind rezident in Olanda. Hart - reprezentant al companiei Saltville Limited, se afla in Cipru unde se ocupa de o afacere cu petrol.

La inceputul lunii martie 2006, cei doi au venit in Romania, cand Tribunalul a luat in discutie propunerea Parchetului de a fi arestati. Instanta a decis atunci ca nu se impune privarea lor de libertate.

In acelasi dosar, instanta a decis, definitiv, la inceputul lunii aprilie 2006, ca Dinu Patriciu sa fie cercetat in stare de libertate.