Am sa incep aceste randuri cu o marturisire: ani intregi am crezut ca dl Dan Voiculescu este un "tip greu", un fost general de Securitate deplin conspirat, al carui dosar nu va fi niciodata declasificat si trimis CNSAS, fiind protejat de serviciile secrete. Am crezut ca este un veteran al muncii de informatii din domeniul economic si ca a facut bani pentru ca a avut expertiza necesara.

Intr-un fel, desi il suspectam ca este un fost securist, aveam un fel de apreciere pentru modul in care a reusit, pentru staruinta de a nu recunoaste legaturile sale cu sistemul, dar si pentru incapatanarea de a trimite in fata justitiei pe oricine sustinea contrariul.

Ce s-a intamplat in ultimele zile mi-a aratat cat de usor ma pot insela. Acest domn, Dan Voiculescu, cunoscut de securisti dupa numele conspirativ "Felix" si, uneori, "Mircea", este un simplu turnator, tipul delatorului obisnuit, un informator al Securitatii demn de dispret.

In notele sale informative, Voiculescu nu a turnat-o la Securitate pe vecina lui care facea chiftele din carne de porc in timp ce el manca doar "fratii Petreus", cum sugera dl Mircea Badea in revista presei, ci isi denunta colegii de serviciu sau partenerii de afaceri.

Astfel, ciripitorul Voiculescu, prin delatiune, incerca probabil sa urce pe scara ierarhica mai multe trepte in acelasi timp, asa, smechereste, sa ajunga sus, cat mai sus, la conducerea firmelor Securitatii.

Dintr-o data, ca un naiv ce sunt, am inteles ca Voiculescu nu merita sa intre nici macar in categoria oamenilor de afaceri inteligenti - suspectati ca sunt corupti, dar inteligenti -, precum Vintu sau Patriciu, ci in categoria "Gigi Becali", cea formata din afaceristi pur si simplu norocosi, cei care, imediat dupa caderea regimului comunist, au fost "pe felie".

Mai mult, turnatorul nostru a stiut sa minta constant si cu siretenie, prin omisiune, spunand ca n-a fost ofiter de Securitate, ceea ce, iata, descoperim ca este adevarat, ca n-a facut politie politica, fapt despre care trebuie sa se pronunte cat mai curand Colegiul CNSAS, si ca nu a semnat niciun angajament cu Securitatea, document care, intr-adevar, se pare ca lipseste din dosar.

Insa atunci cand a fost intrebat de reporterul "Evenimentului zilei" daca dosarul sau este unul de retea (dosar de informator sau de colaborator al Securitatii) si daca a fost botezat de securisti cu nume conspirativ, asa cum se obisnuia cu informatorii, Voiculescu a refuzat sa raspunda, parasind conferinta de presa pentru ca se grabea.

Parlamentarul Voiculescu, care a semnat deja declaratia pe propria raspundere privind apartenenta sau neapartenenta ca agent ori colaborator al politiei politice comuniste, mai are o problema serioasa. Textul acestei declaratii suna clar: "Subsemnatul, declar pe proprie raspundere ca am/nu am fost agent sau colaborator al politiei politice in sensul art. 5, alin. 1-4 din lege".

Mergem la alineatele respective si gasim definitia colaboratorului: "Persoana care a furnizat sau a inlesnit transmiterea de informatii, indiferent sub ce forma, precum note si rapoarte scrise, relatari verbale consemnate de lucratorii operativi, prin care se denuntau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist".

La toate aceste ingrediente adaugam numele lui conspirative si avem un frumos dosar de Securitate care ar putea sa-i confirme statutul de colaborator. Cum spuneam, doar Colegiul CNSAS are dreptul sa se pronunte in acest sens, decizie pe care o astept cu nerabdare, pentru ca o eventuala confirmare ii poate aduce lui Voiculescu acuzatia de fals si uz de fals in declaratie.

Asadar, generalul de Securitate Voiculescu nu exista, doar informatorul "Felix". Imi apare acum un fel de cotoi murdar care de 16 ani se linge pe sub coada in cautarea unei urme de stralucire, un motan acoperit de o blana deasa si moale, care a zgariat cu obraznicie ori de cate ori a fost iritat de acest subiect.

Motanul "Felix" s-a crezut dulau, cocotat fiind pe canapeaua de catifea si plina de perne tip "Crescent", dar la masa a strans intre dinti doar soareci. Acum, pentru ca stapanul lipseste de acasa, musafirii au voie sa-i dea suturi in fund pentru a-i opri miorlaielile enervante.