Actiunile de la Bursa de Valori Bucuresti ar putea inregistra, in urmatoarea perioada, o corectie medie de circa 10 la suta, pe fondul iesirii din tara a capitalurilor speculative, sunt de parere analistii financiari. Potrivit acestora, si moneda nationala va inregistra o usoara depreciere fata de principalele valute.

Motivul: cresterea dobanzilor pe pietele dezvoltate, in special pe cea americana, a determinat migrarea capitalurilor speculative spre aceste piete si vanzari masive ale activelor detinute pe pietele emergente, considerate a avea un grad crescut de risc. „Cu siguranta ca va exista un efect si pe piata romaneasca.

Acesta o sa se vada si asupra monedei nationale, ce va trebui sa se deprecieze fata de dolar si euro. Situatia internationala este foarte volatila in prezent, instabilitatea politica si economica, precum si cresterea ratei dobanzii de catre FED fac mai putin atractive pietele emergente”, este de parere Dragos Cabat, vicepresedintele CFA - Asociatia Analistilor Financiari din Romania.

Potrivit acestuia, este posibil sa vedem o cadere a pietei de capital, prin iesirea in continuare a unor capitaluri speculative. „Ma astept sa cada bursa, sa sufere o corectie de 10 la suta, in urmatoarele doua saptamani. De asemenea, ma astept la o depreciere a leului, probabil de 2-3 la suta”, a mai spus Cabat.

Valutele din Europa Centrala au scazut semnificativ in ultimele zile, cele mai mari pierderi fiind consemnate de zlotul polonez si forintul ungar, din cauza previziunilor legate de majorarea dobanzilor de catre Rezerva Federala americana (FED), pentru a 17-a oara consecutiv, transmite Reuters.

Bursele din regiune au inregistrat, la randul lor, o evolutie negativa, in urma unor avertismente referitoare la pericolul inflationist facute de reprezentantii FED.

Forintul s-a depreciat cu 1,1 la suta, sub nivelul de 270 de unitati pentru un euro, cel mai redus nivel consemnat de la inceputul anului 2004, investitorii fiind ingrijorati ca scumpirea creditelor in SUA va face ca randamentele investitiilor in active cu grad ridicat de risc sa devina mai putin atractive.

Articol integral in Gandul