Adrian Severin se aliaza cu Marko Bela impotriva infiintarii Agentiei de Integritate, in ciuda avertismentelor UE.

Dupa ce a anuntat ca „in cercuri europene“ s-a decis aminarea aderarii Romaniei pentru 2008, Adrian Severin a revenit ieri cu o noua informatie-bomba: Monica Macovei dezinformeaza „cu tupeu“ societatea romaneasca, afirmind ca infiintarea Agentiei Nationale de Integritate este ceruta de UE.

Euroobservatorul pare sa ignore faptul ca lista de prioritati la care s-a angajat Guvernul roman pina la Raportul din septembrie al Comisiei Europene a fost formulata la cererea Bruxelles-ului, ca formula alternativa la „scrisorile de avertizare“ care erau trimise Bucurestiului dupa fiecare Raport de monitorizare.

Iar cap de lista sint tocmai legea privind infiintarea Agentiei de Integritate si legea finantarii partidelor.

Comisia Europeana asteapta Agentia

Asteptarile Comisiei ca aceste doua legi sa fie votate in scurt timp au fost subliniate si de comisarul pentru Justitie, Franco Frattini: „Premierul mi-a spus, la ultima intilnire pe care am avut-o, ca s-a angajat personal in sustinerea legii finantarii partidelor, iar daca Parlamentul va adopta cele doua legi, din partea noastra va exista un foarte bun pachet politic inainte de sfirsitul

lunii septembrie“. Surse europene ne-au declarat ca neindeplinirea masurilor asumate pe lista de prioritati, mai ales cele privind infiintarea Agentiei de Integritate, ne-ar aduce un stegulet rosu la Raportul din toamna. „Agentia este unul dintre elementele-che-ie subliniate de noi in Raport. Dorim sa vedem un plan convingator si fezabil.

Stim ca agentiile nu se pot face peste noapte, dar macar sa existe un program clar si un concept functional ale acestei agentii. Ar fi bine ca ea sa fie infiintata in cursul toamnei.“

Compromisul Coalitiei

Vehementa lui Adrian Severin este cu atit mai defazata cu cit joi reprezentantii Coalitiei au ajuns la un compromis, convenind ca Agentia sa ramina independenta, nu subordonata CSM sau Parlamentului, cum solicita Marko Bela. In schimb, puterea inspectorilor a fost diminuata, acestia fiind imputerniciti sa faca doar verificari, nu si anchete, cum cerea textul Ministerului Justitiei.