Statisticile arata ca majoritatea romanilor bugetari lucreaza in domenii ce utilizeaza forta de munca necalificata, desi acestea sint cel mai prost platite.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica, cele mai aglomerate domenii de activitate sint cele care utilizeaza forta de munca cu un nivel redus de pregatire. Joburile cele mai cautate sint cele din industria usoara, unde sint angajati aproximativ 1.500.000 de romani. Dintre acestia, cei mai multi se ocupa de confectionarea articolelor de imbracaminte.

„Ne place sa spunem ca sintem o tara plina de intelectuali, insa nivelul de pregatire a populatiei din Romania este destul de redus“, este de parere Marian Petre Milut, directorul Uniunii Patronatelor din Romania. Potrivit acestuia, dupa 1989, forta de munca din Romania se confrunta cu mari probleme de adaptare la noile tehnologii.

Ocupatia preferata: comertul

Majoritatea angajatilor romani, aproximativ 700.000, isi cistiga existenta din comertul cu amanuntul si din repararea autovehiculelor si a obiectelor de uz gospodaresc. „In opinia mea, aceasta zona este atit de aglomerata pentru ca este un domeniu prielnic dezvoltarii muncii la negru.

Articol integral Cotidianul