Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu au fost vazuti impreuna! Nu, nu se tineau de mana! Erau la lucrarile Consiliului European de vara, la care Romania a fost reprezentata la nivel inalt. Era pe-acolo cu treaba si ministrul integrarii europene, Anca Boagiu.

Despre care am aflat ca Traian Basescu a sfatuit-o sa nu mai poarte pantaloni si, ati ghicit!, Mihai Razvan Ungureanu, ministrul de externe - el o fi primit sfatul sa-si puna fusta, la diferite ocazii?

Intamplarea face ca vestea primita sa fie una buna. Asta si pentru ca, din anumite puncte de vedere, aderarea noastra la Uniunea Europeana este ireversibila.

Traian Basescu are si o parere privind anuntul europenilor. Seful statului crede ca, prin intermediul acestei rezolutii, Consiliul European a dat un mesaj clar in ceea ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

Totusi, este de remarcat ca sacii sunt urcati in caruta doar pe jumatate. In rezolutie se precizeaza ca, pana la 1 ianuarie 2007, Romania si Bulgaria trebuie sa-si indeplineasca angajamentele asumate prin Tratatul de Aderare. De asemenea, documentul reafirma ca obiectivul comun al UE este integrarea Romaniei si Bulgariei, prin intrarea celor doua tari incheindu-se al cincilea val de extindere.

Insanatosit si fericit - adversarii sai politici, carora le face zile fripte, par a fi la ananghie - seful statului face declaratii certe: Romania nu mai are niciun capitol care sa duca la activarea clauzei de salvgardare, iar daca la anumite capitole tara noastra va ramane la un nivel mediocru sau sub-mediocru, pot fi actionate clauze de salvgardare sectoriale, ceea ce ar fi dureros,

pentru ca acest lucru presupune nealocarea fondurilor - recunoaste temator Traian Basescu.

Ai nostri tineri politicieni au plecat de la Bruxelles si cu un alt mesaj clar: prioritatile trebuie sa fie, de-acum inainte, politica industriala, cunoasterea si inovatia, siguranta alimentara si protectia consumatorului.

Adevarul este ca, daca am sta sa citim numai comunicatele oficiale, am putea jura ca Romania este o tara normala, iar romanii sunt niste oameni pasnici, prin mintea carora nu mai trec acum decat destinatii turistice de vacanta. Ce-i drept majoritatea traseelor vizeaza spatii din Grecia, Turcia, Cipru si vecina Bulgarie, dar nimeni nu se mai incurca in astfel de detalii.

Prin haosul politic in care ne-am obisnuit sa traim si prin inconsistenta reformelor economice pe care le resimtim, dovedim ca avem si noi calitatile noastre de necontestat: suntem abili in a ne fofila prin strategii geo-politice, trecem cu vederea momentele-cheie ale istoriei (pe care apoi le slavim prin eseuri si mese rotunde), ne inhamam la proiecte mari si trasam, de fapt, povesti ale unor destine mici.

Politicienii nostri au har pana-n tinda, dar pretind ca generatia din care fac parte nu e cea corespunzatoare. Se vede asta pe strada, in buget, in resurse, in puterea monedei nationale, in nivelul de trai al fiecarui cetatean-alegator… Alergator intre doua mandate.