Lezat de manifestatiile de protest din capitala Austriei si de intrebarile incomode ale jurnalistilor europeni, orgoliul presedintelui George W. Bush s-a refacut, ieri, la Budapesta, unde liderul american a avut parte de o primire triumfala.

Mai mult, el a avut ocazia sa-si rosteasca discursul pe una din temele sale preferate - lupta popoarelor pentru libertate, incununata de succes in Ungaria, simbol al tinerelor democratii est-europene - intr-un decor plin de semnificatie: pe colina Gellert, de unde artileria sovietica a lansat mortiere asupra Budapestei in timpul revoltei din 1956 (moment comemorat de festivitatile de

ieri). Presedintele american si-a interpretat foarte convingator rolul de lider al lumii libere venit sa felicite un mic aliat fidel si promitator, o tanara democratie care are nevoie de sprijinul si incurajarile sale, iar asistenta l-a ovationat pe masura asteptarilor.

Faptul ca veteranii revolutiei din 1956 pretinsesera scuze oficiale din partea presedintelui american pentru pasivitatea manifestata de tara sa in acel moment istoric si reprosasera presedintelui de atunci Dwight Eisenhower ca a dat, practic, „unda verde” rusilor pentru reprimarea sangeroasa a luptatorilor pentru libertate, a trecut aproape neobservat.

Poate ca stafful Casei Albe nici n-a considerat necesar sa-l informeze pe Bush de pretentia veteranilor unguri...

Adoratia cu care a fost intampinat presedintele american in Ungaria contrasteaza cu raceala de care s-a lovit la Viena, nu din partea partenerilor sai de discutie, ci din cea a opiniei publice. Zece mii de oameni au protestat, miercuri, pe strazile capitalei austriece impotriva „teroristului numarul unu al planetei”.

La conferinta de presa care a urmat intalnirii cu liderii europeni, Bush a fost enervat de un jurnalist austriac care i-a reamintit ca, potrivit sondajelor, majoritatea europenilor sunt de parere ca America reprezinta cea mai mare amenintare la adresa pacii mondiale.

„E absurd ca oamenii sa creada ca noi suntem mai periculosi decat Iranul!” a pufnit presedintele american, care crede ca lipsa de intelegere a Europei pentru politica americana a inceput la 11 septembrie. „Pentru europeni, 11 septembrie a fost un moment. Pentru noi a insemnat un mod de a gandi...Eu nu guvernez pe baza sondajelor de opinie. Eu fac ce cred ca e drept.

Eu cred, atunci cand privesc inapoi la acest moment, ca a fost corect ca am actionat si am incurajat democratia in Orientul Mijlociu”, a spus Bush.

Articol integral in Gandul