Regia Protocolului de Stat, fief PD, a refuzat cererea expresa a primului-ministru de a retroceda un imobil cistigat in instanta de fostul proprietar si in care functioneaza Ambasada Braziliei.

Regia Autonoma de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), alaturi de Guvernul Romaniei au pierdut la inceputul anului acesta, la Curtea de Apel Bucuresti, un proces prin care sperau sa ramina in posesia unei vile estimate la peste un milion de dolari si in care functioneaza Ambasada Braziliei.

Dupa pronuntarea sentintei care le dadea cistig de cauza celor ce revendicau casa, primul-ministru Tariceanu a emis, pe 19 aprilie, o nota prin care a aprobat stingerea litigiului referitor la imobilul respectiv. Insa in aceeasi zi, RAAPPS, desi aflata in subordinea Guvernului, a formulat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Intilnire de taina la RAAPPS

Cu toate ca RAAPPS a pierdut proces peste proces, miza acestei incapatinari pare a fi chiria pe care o percepe de la Ambasada Braziliei pentru casa din strada Praga numarul 11. „In 2000, chiria era de 4.400 de dolari pe luna. Acum, din cite stiu, au marit-o la peste 8.000 de dolari“, spune Ovidiu Potirca, reprezentantul fostilor proprietari.

Pentru a preveni transferul de proprietate solicitat de premier, doi directori din RAAPPS s-au intilnit cu reprezentanti ai ambasadei si au stabilit ca, desi Guvernul a renuntat, nu este momentul potrivit ca si Regia sa renunte. Acest lucru reiese din scrisoarea pe care Ambasada Braziliei le-a trimis-o celor ce isi revendica imobilul.

„La intilnirea de la RAAPPS, pe 17 mai, directorul comercial, dl Dan Tanasescu, si sefa Departamentului contracte de inchiriere, dna Mihaela Don, au specificat ca RAAPPS este informata despre mersul acestei probleme si ca ambasada va trebui sa astepte o comunicare oficiala in ceea ce priveste acest subiect, de la institutia dumnealor.

Numai dupa primirea respectivei comunicari de la RAAPPS se va putea face modificarea actualului contract de inchiriere“, le-a scris Luiza Maria Guerra Campelo Santiago, consilier Sector administrativ al Ambasadei Braziliei, celor care revendica imobilul.

Directorul RAAPPS: „Casa nu poate fi predata“

Contactat telefonic, Dan Tanasescu mai intii a negat ca s-ar fi intilnit cu reprezentantii ambasadei, dar in momentul in care i-am redat fragmentul citat mai sus si-a reamintit brusc. „E o problema juridica. Doamna Mariana Apostolescu va poate explica“, a spus el. Dar nici doamna Apostolescu nu a putut sa explice si a solicitat sa ii trimitem intrebarile nostre prin fax.

Directorul general al RAAPPS, Cristian Vlaicu, ne-a raspuns ca, in pofida sentintei judecatoresti, retragerea recursului nu ar avea nici un sens, deoarece este nevoie de o noua lege pentru ca imobilul sa se poata intoarce la fostii proprietari.

„In situatiile retragerii ori respingerii recursului declarat de catre RAAPPS, finalitatea reglementarii situatiei juridice a imobilului din va fi aceeasi: imposibilitatea predarii imobilului din patrimoniul regiei in patrimoniul altei persoane fizice sau juridice“, a explicat Vlaicu.

Proprietarii platesc impozit, statul ia chiria

Casa de pe strada Praga nr. 11 a fost revendicata in instanta de catre Dumitrescu Valeria si nepoatele sale in 1998. Ele au obtinut inapoi imobilul un an mai tirziu, fiind puse in posesie printr-o dispozitie a primarului general al Bucurestiului, Viorel Lis. Cladirea a fost intabulata, iar impozitul este platit si pina in ziua de azi de proprietari.

Integral in Cotidianul