Premierul Tariceanu e nemultumit de atitudinea „balcanica” a oamenilor de afaceri autohtoni care nu sunt dispusi sa profite de facilitatile fiscale pentru a reinvesti. „Multi patroni isi cumpara din primul profit o masina. Apoi, o a doua masina, si mai mare, sa moara toata strada.

Dar pana si ei isi pun la un moment dat intrebarea cum sa faca sa le mearga mai bine afacerea”, a declarat Tariceanu la seminarul economic „Cum sa faci mai mult profit?”, organizat de Ziarul Financiar.

El nu a pierdut ocazia sa-i amendeze inca o data pe oamenii de afaceri romani, acuzandu-i de lipsa de seriozitate. „Investitorii straini vin si cu o noua mentalitate, ce va inlatura stilul romanilor care se ghideaza dupa sintagma «lasa ca merge si asa». In afaceri ne confruntam inca cu lipsa de rigurozitate si de seriozitate”, a spus premierul.

Acesta crede ca introducerea cotei unice a jucat un rol important in atragerea banilor din afara, in ciuda parerii specialistilor. „Cota unica a avut o influenta si asupra investitiilor straine. Chiar daca exista studii care spun ca nivelul taxelor nu face parte din primele criterii de alegere, am indoieli insa in privinta sinceritatii raspunsurilor”, sustine Tariceanu.

Prezent la seminar, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a subliniat faptul ca Romania nu duce lipsa de bani, ci de proiecte. „In Romania sunt bani, chiar foarte multi bani. Din pacate insa, la noi, banii stau in momentul de fata. Avem un excedent de 43.000 de miliarde de lei in Trezorerie”, a declarat Vladescu.

El a mai spus ca, indiferent de parerea unora, consumul nu se va reduce, doar se va tempera.

Integral in Gandul