Iesira deci sa ceara cu glas mare demiterea ministrului justitiei toti inamicii sai obisnuiti din partide si mass-media, in urma evadarii rocambolesti a pacientului Omar Hayssam.

Dupa, ce anul trecut, ipocriti si oameni de bine laolalta suflau de zor in iaurt, pazind ca nu cumva Monica Macovei sa incalce separatia puterilor in stat, incruntand neconstitutional spranceana la vreun magistrat corupt sau inlocuind abuziv vreun sef incompetent din procuratura, acuma, brusc, ea devine raspunzatoare si pentru decizia judecatorului in dosarul "Hayssam", si pentru scaparile procedurale ale procurorului - sau, in fine, pentru ce-o fi fost acolo.

E ca in bancul ala cu ursul si iepurasul: ai basca, iei bataie, n-ai basca, tot iei bataie. In ultimul an si jumatate, Monica Macovei a avut prea multa basca pentru gusturile lui Nastase, Ponta, Voiculescu, ale liderilor UDMR si PRM sau ale aripii Rompetrol a PNL.

A fost sub tirul constant al directorilor de opinie si organizatiilor de tip cvasi-sindical precum Asociatia Magistratilor sau CSM (ultima, desi teoretic parte a puterii de stat ce trebuie sa faca reforma, a functionat mai mult ca o aparatoare a salariilor si drepturilor sociale ale profesiei, motiv pentru care s-ar putea inscrie foarte bine in Cartel Alfa sau CNSLR Fratia).

N-a contat ca in 2005 procurorii au primit independenta pe dosar, eliminand astfel un important instrument de dirijare politica a anchetelor prin sefi ierarhici. N-a contat nici faptul ca ministerul solicita un management mai bun instantelor pe indicatori de performanta, nu o solutie sau alta intr-o cauza.

Concluzia era ca Monica Macovei se baga prea tare unde nu-i fierbe oala si ca reprezinta un pericol pentru statul de drept. Acum, in cazul Haysam, macazul s-a schimbat brusc: Macovei nu s-a implicat destul. In ce si cum, nu se stie.

Daca alti ministri pot sa angajeze si sa dea afara sefii de institutii din subordine, cel de justitie nu poate face asta nici cu judecatorii, nici cu procurorii - si nici macar cu sefii acestora din urma, dupa cum s-a vazut de un an si jumatate incoace.

Ilie Botos, pe care ea se chinuieste de atata vreme sa-l indeparteze pentru management slab, plateste acum pentru dovada suprema a incoerentei din institutia sa, probabil la cererea presedintelui. Printr-o rasucire logica spectaculoasa, se pune o bila neagra la ministrul justitiei pentru gafele oamenilor lui Botos.

Judecatorul care l-a pus in libertate pe Hayssam o fi gresit sau n-o fi gresit? Nu stim, iar CSM, singurul chemat sa faca lumina aici si sa pedepseasca pe cine trebuie, vad ca tace malc, nu mai e asa guraliv ca la incompatibilitati si functii. Nimeni nu-i intreaba nimic; alta bila neagra la minister.

Pe scurt, important e sa scapam de Macovei, indiferent de pretext. E atat de cusuta cu ata alba reactia pavloviana a politicienilor romani fata de ministrul justitiei incat e limpede ca n-are de-a face cu cazul "Hayssam".

Ci mai curand cu lupta ei anticoruptie, tot mai enervanta pentru multi; cu intentia de a crea pana la sfarsitul anului o agentie de control a declaratiilor de avere care sa fie chiar autonoma si puternica, nu subordonata direct celor care trebuie controlati; in general, cu faptul ca tine ocupat un scaun pe care a fost pusa in entuziasmul inceputului de mandat, de pe care nu se simte sa se mai scoale o data, sa vina un om de-al nostru de la partid, sa mai rezolve una-alta.

De-a dreptul suprarealista a fost insa reactia PSD, care i-a cerut alaltaieri sa-si asume raspunderea pentru fuga lui Hayssam. Dar stati nitel, sirianul n-a fost cumva membru de vaza PSD, cu afaceri prospere sub regimul Nastase, coleg de partid cu Geoana si cu alti moralisti de azi?

Adica, cine l-a crescut si l-a facut om n-are nicio vina?

Daca-i asa, logic ar fi ca sucursala PSD de peste mari, grupand diversi persecutati politic in exil, sa faca o videoconferinta de presa in care sa apara zambitori Hayssam, Priboi, Tarau, eventual Iskandarani, si sa traseze pe fata linia politica a partidului: "Bai, fraierilor, sunteti niste incompetenti ca n-ati putut sa prindeti niste mafioti ca noi, asa ca dati-va naibii demisia, venim noi

inapoi la putere, il punem pe Ponta la Justitie, pe Hrebenciuc la fonduri europene, terminam cu criza asta politica si facem din nou tara guvernabila. Si, apropo, Macovei, tu de ce n-ai basca?".