Centrala sau nu? Primarul transeaza caldura

preluare Cotidianul

Renuntarea la pretul national de referinta al energiei termice va determina o crestere medie la nivel national a tarifului la gigacalorie cu 15-20%, a declarat Mircea Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), citat de MEDIAFAX.

„Cresterea pretului mediu la nivel national, dupa calculele generale, poate fi, in perioada de iarna, de 15, maximum 20%. Depinde de cit de gospodari sint primarii din administratia locala”, a spus Toader, precizind ca autoritatile care vor folosi eficient fondurile alocate pentru modernizarea sistemului de incalzire isi vor permite sa instituie preturi mai mici.

El a afirmat ca spera ca, pe baza acestor masuri, proprietarii care si-au instalat centrale termice de apartament sa solicite, peste patru-cinci ani, rebransarea la sistemul de incalzire centralizat.

Responsabilitate locala

Secretarul de stat considera ca incalzirea si preturile aferente reprezinta o problema locala.

„Daca un primar este incompetent, nu trebuie sa uitam ca el a fost ales de locuitori prin vot. Consideram ca este normal sa existe responsabilitate locala. Pina acum nu au avut responsabilitati, era destul sa mearga la Guvern sa ceara bani, si, cind se dadeau, care se misca mai bine lua mai mult. Aceste lucruri trebuie sa dispara”, sustine Toader.

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de ordonanta care prevede renuntarea la pretul national de referinta al energiei termice si introduce tarife locale de referinta, diferite de la o localitate la alta.

Preturile vor fi stabilite in functie de specificul zonei, respectiv conditiile de iarna, capacitatea de plata a populatiei, combustibilii folositi la producerea caldurii si posibilitatea bugetelor locale de sustinere bugetara a populatiei pentru plata energiei termice.

Statul va suporta maximum 45% din costurile de achizitie a combustibilului pentru centralele termice.

„Autoritatile locale vor fi obligate sa acorde o subventie de minimum 10% din pretul gigacaloriei”, a declarat Blaga.

Integral in Cotidianul.

Combustibilii centralelor vor dicta pretul incalzirii

de Irina Bolboaca (Adevarul)

Renuntarea la pretul national de referinta al energiei termice si stabilirea de tarife locale, diferite de la zona la alta, vor determina clasificarea consumatorilor finali in doua categorii.

Pe de-o parte, consumatorii privilegiati, al caror sistem de incalzire depinde de racordarea la o centrala pe rumegus, carbune sau apa geotermala, si pentru care factura la intretinere nu va creste in mod spectaculos. De cealalta parte vor fi consumatorii dependenti de centralele pe gaze naturale sau pacura, unde costurile sunt mult mai mari.

In plus, masura luata de Executiv se dovedeste benefica pentru primariile bogate, care au bugete consistente in vederea asigurarii subventiei, si defavorizeaza primariile mai sarace. "Pentru primariile mai putin bogate va fi greu.

De exemplu, noi vom renunta la anumite proiecte de investitii pentru a asigura cota parte din consumul populatiei", ne-a declarat primarul orasului Bucecea, judetul Botosani, Adrian tampau.

Agentul termic se va scumpi odata cu pacura

Imposibilitatea primariilor de a-si onora chiar si in prezent obligatiile se resimte si in localitatea Brad, unde furnizorul de agent termic - Acvalor Brad - are de recuperat circa 23 miliarde de lei vechi. si asta in conditiile in care tot bugetul primariei este de circa 30 miliarde de lei.

Inginerul-sef Sorin Leucean, din cadrul Centralei Acvalor, spune ca pretul local de referinta al Gcal va ajunge la o valoare de circa 130-140 RON, fata de 107,5 RON, pretul national.

"In conditiile in care noi folosim pacura, iar pretul pe plan international al acestui combustibil este in crestere, estimam ca factura la intretinere va creste cu 20-30% fata de cea de anul trecut, care s-a cifrat la circa 170-200 RON, pentru un apartament cu doua camere", ne-a declarat Leucean.

Centralele pe carbune sunt cele mai ravnite

Aceeasi majorare de circa 30% a facturii la intretinere se va resimti si la nivelul judetului Constanta. Dan Juverdeanu, reprezentantul centralei Detacan Cernavoda, ce utilizeaza abur tehnologic pentru producerea agentului termic, spune ca, in ceea ce priveste pretul Gcal, acesta va ramane neschimbat in 2006, insa cresc costurile cu transportul si distributia.

Integral in Adevarul.