Specialitatile traditionale garantate ale produselor agricole si alimentare trebuie sa treaca printr-un proces de inregistrare pentru a fi recunoscute si a putea fi comercializate in Uniunea Europeana.

Cadrul legal

Reglementat recent, prin Regulamentul nr. 509/2006 din 20 martie 2006, termenul de "specialitate traditionala garantata" (STG) inlocuieste "atestatiile de specificitate" reglementate la nivel european prin Regulamentul nr. 2082/92 din 14 iulie 1992, care cu ocazia intrarii in vigoare a noului act legislativ, este abrogat.

Conditiile procedurale de inregistrare la nivel comunitar a STG-urilor sunt similare cu cele aplicabile indicatiilor geografice si denumirilor de origine.

Definitii

Specialitatea traditionala garantata: produs agricol sau produs alimentar traditional a carui specificitate este recunoscuta si protejata in Comunitatea Europeana prin inregistrarea in conformitate cu Regulamentul nr. 509/2006.

Ceea ce diferentiaza acest concept de indicatiile geografice si denumirile de origine este faptul ca STG nu are ca drept criteriu legatura dintre proprietatile produsului si aria de origine a produsului ci pune in valoare metoda de fabricare a acestuia, care trebuie sa fie traditionala.

Exemple: branza Mozzarella

Specialitatile traditionale garantate nu pot fi inregistrate decat in conditiile urmatoare:

-daca sunt produse cu materii prime traditionale

-daca se caracterizeaza fie printr-o compozitie traditionala, fie printr-un mod de fabricare/prelucrare traditional.

Specialitatile traditionale garantate sunt repartizate in doua categorii/liste in functie de rezervarea utilizarii numelui respectiv doar producatorilor care respecta caietul de sarcini.

Numele produsului trebuie sa fie specific in sine si sa exprime specificitatea produsului sau alimentului

Sfera de aplicare

Regulamentul se aplica, ca si in cazul indicatiilor geografice si denumirilor de origine protejata produselor agricole enumerate la Anexa I a Tratatului instituind Comunitatea Europeana precum si produselor urmatoare:

- berea

- ciocolata si alte preparate continand cacao

- produse de cofetarie, patiserie, panificatie, biscuiti

- paste alimentare

- retete alimentare

- sosuri condimentate preparate

- supe

- bauturi pe baza de plante

- inghetata si sorbet

Cine poate depune cererea de inregistrare?

Cererea de inregistrare poate fi depusa de catre orice grupare de producatori si/sau prelucratori, indiferent de forma sa juridica. Si un grup de producatori dintr-un stat tert poate cere inregistrare.

Cum se inregistreaza specialitatile traditionale garantate?

1. Cererea de inregistrare se adreseaza statului membru in care isi are sediul gruparea. Producatorii statelor terte pot depune cererile de inregistrare atat prin intermediul autoritatilor lor nationale cat si direct la Comisia Europeana.

Integral in Euractiv.ro