Stelian Tanase a declarat ca, la simpozionul « Scriitorii si securitatea », organizat de Uniunea Scriitorilor din Romania, nimeni nu a marturisit acest lucru, desi « in sala, probabil ca erau cativa si in Uniunea Scriitorilor erau destui.

Destui, nu in sensul de majoritate, dar sunt macar 50, sa zicem, astazi care au supravietuit acelei perioade si s-au ocupat de tot felul de lucruri din acestea. »

El a subliniat ca « ar fi fost interesant sa vina sa spuna : imi pare rau, am fost informator 2 ani, 3 ani, 5 ani, am facut porcarii, am fost strans cu usa sau nu stiu ce am crezut eu despre comunism sau mi-am protejat copiii. Nu a aparut nimeni, desi in sala erau destui. »

Scriitorul Stelian Tanase a mai sustinut necesitatea elaborarii unei liste cat mai lungi in care sa fie trecute atat numele scriitorilor care au colaborat cu Securitatea cat si a victimelor regimului comunist. Publicarea acestora din urma este importanta, sustine Stelian Tanase, pentru ca « sunt multi care au refuzat sa colaboreze.

Am vazut, de pilda, un raport al Securitatii, in care ofiterul spunea ca Ion Vinea a refuzat sa fie recrutat. Mi-a crescut inima de bucurie. Deci, as publica si aceste nume de scriitori care au avut de suferit, care au facut sau care au murit in puscarie.

Trebuie data si lista oamenilor care s-au purtat cu demnitate. » Aceasta, ordonata alfabetic, ar urma sa apara in revistele literare.

Nicolae Manolescu - “Nu cred ca o sa cerem dosarele tuturor scriitorilor”

In aceeasi emisiune, Nicolae Manolescu a replicat:

Presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, Nicolae Manolescu, a declarat, in emisiunea “Romania la raport”, de la Mix FM, realizata de Andreea Pora, ca nu o sa ceara desecretizarea dosarelor tuturor membrilor Uniunii.

Nicolae Manolescu a sustinut ca, deocamdata, au fost cerute dosarele celor din conducere, adica ale Comitetului Director si ale Conducerii executive, deci a celor cu functii importante din Uniune. "E bine sa fie anumiti oameni care auanumite functii, care joaca un anumit rol, pe care i-am dori cunoscuti si curati. Atunci e bine.

Dar chiar sa ceri pentru 2400 de oameni dintre care mai bine de jumatate sunt niste epave, niste oameni batrani si bolnavi ?! ". In ceea ce priveste intocmirea unei liste, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania a afirmat ca “nimeni nu-si asuma raspunderea.

De ce sa-l pui pe unul si sa nu-l pui pe celalalt?!” Nicolae Manolescu a adaugat : « mi se pare un exces enorm toata aceasta poveste. Exista dosare care conteaza si oameni ale caror dosare ne intereseaza pe toti, ca cetateni, si exista dosare si oameni care nu ne intereseaza.

Nu stiu de ce le-am rascoli asa ! » El a precizat ca, la jumatatea lunii septembrie, va fi o reuniune a comitetului director in care se vor evalua propunerile si se va lua o decizie in ceea ce priveste deconspirarea dosarelor scriitorilor.

Nicolae Manolescu a sustinut ca, in aceasta situatie, pana si o dezbatere « devine o judecata si o condamnare ». Acesta a concluzionat « parerea mea este ca am luat-o pe un drum gresit si innebunim complet in felul asta. Nu sunt de acord! Ma rog, sigur ca eu ma voi supune deciziei comitetului national si o sa vedem ce facem. Nu iau eu hotarari de unul singur ! »