Banca EuropeanA pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Comisia Europeana si Ministerul roman al Integrarii Europene planuiesc lansarea unei facilitati de creditare pentru microintreprinderi si firme mici de 52,5 milioane de euro (circa 185 de milioane de lei), informeaza un comunicat BERD, citat de NewsIn.

Valoarea totala a facilitatii de credit este de pina la 52,5 milioane de euro, din care pina la 40 de milioane de euro vor fi furnizati de BERD, iar 12,5 milioane de euro vor fi acordati de Comisia Europeana si de Ministerul Integrarii Europene (MIE) din Romania.

Accent pe zonele rurale

Proiectul a primit aprobarea de principiu, iar conducerea BERD va lua o decizie pe 3 octombrie. Creditele vor fi acordate prin intermediul bancilor comerciale si al institutiilor financiare nebancare (IFN) ce finanteaza piata microfirmelor si a firmelor mici.

„Un accent deosebit se va pune pe accesibilitatea microfirmelor si a firmelor mici din zona rurala, inclusiv a regiunilor ce nu sint atit de atractive din punctul de vedere al dinamicii economice”, se arata in raportul publicat de BERD.

Un alt obiectiv al institutiei europene consta in formarea unei sectii intr-o institutie publica romana, care va gestiona programe de imprumuturi pentru firme mici si microfirme.