Un nou an scolar, o noua criza. Care pleaca tot de la salarii, profesorii fiind nemultumiti de lefuri. Liderii sindicatelor din invatamint ameninta cu boicotarea festivitatii de deschidere a anului scolar si cu un mare miting de protest, programat chiar la 15 septembrie.

Motivul? Guvernul nu si-a indeplinit promisiunile facute anul trecut, cel mai mare of al profesorilor fiind nerealizarea unei noi legi a salarizarii personalului bugetar. Reamintim ca anul trecut a avut loc o greva generala in invatamint, deblocata doar ca urmare a promisiunii autoritatilor de a realiza o lege a salarizarii bugetarilor.

De asemenea, sindicalistii au smuls atunci promisiunea de a primi fonduri de peste un miliard de euro pentru proiecte de dezvoltare si infrastructura.

Andrei Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), a declarat pentru HotNews.ro ca sindicatele cer o intilnire de urgenta cu premierul pentru a debloca situatia. „In caz contrar, ne gindim la greva”, anunta Cornea.

Si presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamint „Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu, a anuntat miscari de protest. „Vom boicota deschiderea anului scolar. Sa vina parlamentarii si sa deschida ei anul cu declaratiile lor pompoase despre asa-zisele realizari”, a declarat Isvoranu pentru HotNews.ro.

Nemultumirile sindicalistilor sint legate de inexistenta unei legi a salarizarii si de pastrarea vechilor grile de plata pentru cadrele didactice. Reprezentantii profesorilor vor discuta marti cu o delegatie guvernamentala compusa din ministrii Sebastian Vladescu, Gheorghe Barbu, Mihail Hardau, secretarul de stat Vasile Nistor si consilierul primului-ministru, Valentina Contescu.

Presiune sindicala si in Franta

Cu probleme similare se confrunta sistemul de invatamint si in Franta. Conform presei din Hexagon, sindicatele sint pregatite de greva daca autoritatile isi vor pune in aplicare planul de concediere a citorva mii de cadre didactice.

Masura ar putea fi luata ca urmare a planului de "descongestionare" a programei scolare, ceea ce inseamna ca din orar ar putea disparea o serie de cursuri considerate impovaratoare pentru elevi. Si odata cu cursurile vor disparea si profesorii.